Dinsdag 26/05/2020

Oudgediende op zoek naar nieuw elan

Kathleen Van Brempt volgt Yasmine Kherbache op als sp.a-fractieleider in Antwerpen. Het Europees Parlementslid moet de socialisten klaarstomen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Ze staat voor de moeilijke opdracht om de rust en de vrede te laten weerkeren binnen de afdeling.

"Het was niet mijn grote persoonlijke ambitie, dat blijft Europa. Maar het neemt niet weg dat ik hier met ongelooflijk veel goesting aan begin", zegt Van Brempt. Ze werd gisteravond unaniem goedgekeurd als de nieuwe fractievoorzitter van de Antwerpse socialisten. Dat gebeurde in de Captain's Lounge, een restaurant op Linkeroever. De fractie had er verzamelen geblazen op vraag van oud-schepen Robert Voorhamme en provinciaal voorzitter Inga Verhaert. Sinds het vertrek van Kherbache moesten de bemiddelaars op zoek naar een vervanger.

In februari 2015 stelde die laatste haar mandaat als fractieleider ter beschikking. "De combinatie van fractieleider, voorzitter van de lokale afdeling en parlementslid is te zwaar", zo klonk het officieel. Achter de schermen viel te horen dat een tweestrijd tussen Kherbache en de as Monica De Coninck-Kathleen Van Brempt de ware aanleiding zou zijn, maar dat werd ontkend. Off the record werd Kherbache wel aangevallen door partijgenoten, met weinig verheffende karakterschetsen tot gevolg. Eind april gaf ze, officieel door gezondheidsredenen, ook het lokale partijvoorzitterschap op. Sindsdien lag de macht binnen de afdeling voor het grijpen.

Geen tijd te verliezen

Nu treedt Van Brempt op het voorplan. Zij beschikt over de juiste troeven, want de bemiddelaars zochten vooral iemand met ervaring, bij voorkeur een beroepspoliticus. Dan bleven alleen Güler Turan, Maya Detiège, De Coninck en Van Brempt over. Als ex-minister en Europarlementslid weet die laatste als geen ander hoe de politiek werkt. Volgens de bemiddelaars moet zij in staat zijn om weerwerk te bieden tegen burgemeester Bart De Wever (N-VA).

In september begint Van Brempt eraan. Ze heeft geen tijd te verliezen, want ze moet de socialisten voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Dan zal ze de concurrentie moeten aangaan met boegbeelden als De Wever en Wouter Van Besien (Groen). Niet iedereen is ervan overtuigd dat de socialiste de 'rode smoel' is die sp.a Antwerpen zo hard nodig heeft. Na het vertrek van oud-burgemeester Patrick Janssens en zijn opvolgster Kherbache heeft de afdeling immers nood aan een nieuw elan. Is een oudgediende als Van Brempt, die haar handen op Europees niveau meer dan vol heeft, dan wel de beste keuze?

Bovendien gaat Van Brempt niet vrijuit in de Antwerpse stammenoorlog binnen de sp.a. Het is een publiek geheim dat het nooit heeft geklikt met Kherbache. "Die fluistercampagne tegen Yasmine heeft veel kwaad bloed gezet binnen de afdeling", zegt een Antwerpse sp.a-topper. Of dit een overwinning is voor Van Brempt? "Dat durf ik te betwijfelen, want de voorstanders van Yasmine vinden dat ze nu maar eens uit de coulissen moet komen en zich mag bewijzen. Als dat niet lukt, dan zal hun oordeel snel geveld zijn."

Van Brempt zal samenwerken met Jo Vermeulen. Hij wordt voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de Antwerpse afdeling

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234