Zondag 31/05/2020

'Ouders zetten zelf leven van hun kinderen op het spel'

Verschillende Vlaamse scholen zijn al ingebed in een zone-30 maar in het Brusselse worden nu 108 schoolomgevingen in de buurt van een gewestweg in een spiksplinternieuw jasje gestoken. Niet alleen zullen de automobilisten er in het vervolg nog maar 30 kilometer per uur mogen rijden, reusachtige signalisaties op het wegdek, extra verkeersborden en verkeersdrempels moeten naar school gaan weer een stukje veiliger maken. De scholen in de hoofdstad zien echter nog andere gevaren.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kim Herbots

De directeurs van de vier scholen aan de Woluwelaan in Sint-Pieters-Woluwe zijn er blij mee: zij worden de eerste Brusselse scholen die een volledig nieuwe verkeersinplanting, op kindermaat, krijgen. Minister van Openbare Werken in de Brusselse hoofdstedelijke regering Jos Chabert (CD&V) presenteerde gisteren de plannen. De werken moeten in de komende zomervakantie van start gaan. "Het werd tijd", zucht Martial Schtickzelle, directeur van het Collège Saint-Jean XXIII. "We vragen dit nu al vijftien jaar. In de vier scholen hier zitten meer dan zeventienhonderd leerlingen. Elke avond wordt er een hele hoop personeel ingeschakeld om iedereen veilig te laten oversteken. Meestal ga ik in het midden van de weg staan om de auto's te doen remmen. Gezien de snelheid waarmee sommige chauffeurs hier voorbijracen, is het een wonder dat ik nog nooit omvergereden ben."

Sommige leerlingen hebben minder geluk. "Twee jaar geleden is een jongen uit het vijfde leerjaar weggemaaid door een auto. Hij stak over in de rij, met begeleiding, maar een chauffeur reed door het rood en reed hem aan. Die jongen heeft zes maanden in het ziekenhuis gelegen en zijn jaar moeten overdoen. Gelukkig heeft hij er geen blijvende letsels aan overgehouden. Wij hebben toen gereageerd met een langzaam-aanoversteekactie. We zijn blij dat er nu eindelijk aan onze eisen tegemoetgekomen wordt", vertelt Ivo Devesse van het Sint-Jozefscollege.

Ook de andere directies, die weliswaar nog iets langer zullen moeten wachten op de aanpassingen in het verkeer, zijn tevreden met de vooropgestelde maatregelen. "Onze leerlingen hebben het probleem zelf aangekaart in het leerlingenparlement", zegt Roger Leneer van basischool De Gouden Regen in Ganshoren. "Onze school ligt aan een sluipweg naar het centrum. 's Morgens en 's avonds is het hier een waar kluwen van auto's. De zesdejaars zijn naar het Brussels parlement gegaan om een zone-30, verkeersremmers en een kiss and go-zone te vragen. Nu is het blijkbaar eindelijk zover."

Volgens de directies ligt de fout echter niet alleen bij de automobilisten die voorbij de school razen. "Ouders weigeren vijf meter te voet te gaan", zegt Eddy Vanderlinden, directeur van basisschool Paloke in Sint-Jans-Molenbeek. "Zelfs als er een parkeerplaats is, stoppen ze nog in het midden van de rijweg en beginnen ze hun kinderen daar uit te laden. Op die manier zetten ze het leven van hun kinderen op het spel, hé." Michèle Severens van het atheneum in Koekelberg beaamt dat: "Een nieuwe verkeersinrichting is maar een deel van de oplossing. Ik begrijp dat mensen hun kinderen willen beschermen door ze met de auto naar school te brengen - in de lagere school is er overigens geen enkel kind dat nog met de fiets mag komen - maar de manier waarop ze dat doen, zorgt voor veel extra risico's." Ook de kinderen zelf kunnen wel wat extra verkeersopvoeding gebruiken. "Er is inderdaad een mentaliteitswijziging nodig bij kinderen. Er zijn er veel die niet meer stoppen voor het rode mannetje of naast het zebrapad oversteken", meent Devesse, "maar als er een aangepaste infrastructuur is, kan zo'n mentaliteitswijziging sneller gebeuren, denk ik. In ieder geval besteden wij hier zeer veel aandacht aan verkeersopvoeding. Daarbij gaan we ook uit van de concrete situatie van de school. Dat is nodig. Het is hier echt riskant voor kinderen. Er zijn zelfs ouders die mij zeggen: 'U hebt een heel goede school en ik zou mijn kind er graag naartoe laten gaan maar het is gewoon te gevaarlijk.'"

'In onze lagere school mag geen enkel kind nog met de fiets komen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234