Dinsdag 15/10/2019

Ouders: woede, ongeloof, opstandigheid

'Ik kon en kan het nog steeds niet geloven dat de ordediensten zo incompetent zijn'

Brussel.

eigen berichtgeving

De ouders van de door Dutroux vermoorde kinderen waren gisteren totaal van de kaart toen zij het nieuws van de ontsnapping vernamen. "Ik heb het nieuws net vernomen en ik heb daar absoluut niets over te vertellen", zei Gino Russo, de vader van Mélissa aan de redactie. Later verklaarde hij aan BEL-RTL: "Het is een drama, het is onverklaarbaar, fictie waardig. Niets verbaast me nog." Russo sloot zich aan bij de veronderstelling van zijn voormalige advocaat meester Hissel, dat Dutroux medeplichtigen moet hebben gehad.

Vader Lejeune, van wie dochter Julie door Dutroux werd ontvoerd en vermoord, was te zeer aangeslagen door het nieuws om te kunnen reageren. In de vooravond legde Paul Marchal wel een verklaring af. Hij eiste meteen het ontslag van ministers De Clerck en Vande Lanotte. "Hoe is het mogelijk dat iemand die in al zijn activiteiten zo beschermd was, nu nog kan ontsnappen?", vroeg hij zich af. "Ik zal nu nog harder de politieke toer opgaan." Marchal hoorde het nieuws toen hij door journalisten werd benaderd. Een uur later werd hij op de hoogte gebracht door de maatschappelijk assistente van de politie. "Ik ben daarop gaan huilen en heb me een tijdlang afgesloten."

Marie-Noëlle Bouzet, moeder van de nog steeds vermiste Elizabeth Brichet en initiatiefneemster van de Witte Mars, reageerde ook zeer geëmotioneerd: "Ik kon en kan het nog steeds niet geloven dat de ordediensten zo incompetent zijn. Normaal gezien wordt Dutroux altijd geboeid. Als ik nu hoor dat hij zonder handboeien op de loop is gegaan, dan vraag ik me af wat die bewakers bezield heeft."

Ook Victor Hissel, de voormalige advocaat van de ouders van Julie en Mélissa, ging ervan uit dat Dutroux hulp had gekregen. "Dit is voor mij nog maar eens een duidelijke aanwijzing dat Dutroux niet de geïsoleerde pervert is." Hissel was gisterennamiddag toevallig in het gezelschap van de ouders toen het nieuws over de ontsnapping bekend raakte. "Eerst overvalt je gewoon een koud gevoel. Later bedacht ik dat dit onmogelijk in een spontane opwelling gebeurd kan zijn. Dat Dutroux zomaar op avontuur zou trekken zonder dat hij weet dat hij een kans heeft, is zeer onwaarschijnlijk."

Victor Hissel trad onlangs terug als advocaat van de ouders van Julie en Mélissa omdat hij, zo legde hij uit, onder druk stond van het Luikse gerecht en zijn verdedigingswerk niet meer naar behoren kon doen. Als advocaat heeft hij zich steeds afgezet tegen de in Neufchâteau heersende hypothese dat Dutroux op eigen houtje werkte. "Alle mensen die ons voorgehouden hebben dat de zaak-Dutroux 'genormaliseerd' was, dragen hierin een grote morele verantwoordelijkheid. De Luikse procureur-generaal Anne Thily, onderzoeksrechter Langlois van Neufchâteau, de ministers die ons deden geloven dat alles in orde was..." (KvdB / AmB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234