Zaterdag 04/07/2020

Ouders vermoorde kinderen steunen X1-speurders

'Je kan je enkel afvragen hoe het zou zijn verlopen als Bourlet en Connerotte hun werk hadden kunnen voortzetten'

ANTWERPEN.

EIGEN BERICHTGEVING

Een groep ouders van vermoorde en vermiste kinderen schaart zich achter de speurders die de verklaringen van Regina Louf (getuige X1) trachtten te exploiteren. "Wij ervaren het als een kaakslag dat de blunderende rijkswachters in Charleroi zonder meer witgewassen worden en dat professionele mensen als BOB-adjudant Patrick De Baets en zijn collega Aimé Bille zonder enige kans op verdediging gestraft worden."

De ouders gaven gisteren tijdens een persconferentie toelichting bij een brief die ze aan het college van procureurs-generaal stuurden. Daarin vragen ze een objectief onderzoek naar wat er echt is gebeurd binnen de antenne-Neufchâteau (BOB Brussel). De vaste X1-ondervrager Patrick De Baets werd daar medio 1997 verwijderd na aantijgingen als zou hij het onderzoek hebben gemanipuleerd. Bewijzen zijn daarvan nooit geleverd.

De brief aan de procureurs-generaal werd opgesteld door kinder- en jeugdpsychiater Karel Pyck (KUL) en werd ondertekend door Jean Lambrecks en Rachel Van der Hove (ouders van Eefje), Tiny Mast (moeder Kim en Ken), Eric Geijsbregts (vader Nathalie Geijsbregts), Rita Eggermont (moeder Inge Breughelmans), Frans en Julia Van Muylder (ouders Inez Van Muylder), Dirk Vandenbranden (vader Liam) en Johanna Bosmans (moeder Conrad Bosmans). Enkele andere door zware criminele affaires getroffen mensen steunen het initiatief, zoals Flor Van Noppen (broer van de vermoorde IVK-keurder Karel Van Noppen) en de moeder van een van de slachtoffers van de Bende van Nijvel.

In de afhandeling van de X1-dossiers zijn volgens hen dezelfde mechanismen merkbaar als bij hun eigen ervaringen met justitie. "Uitgerekend op de dag dat de door Regina Louf als haar pooier aangewezen T. bekentenissen aflegt, sluit men de onderzoeken af," zeggen ze. Regina Louf, ook aanwezig op de persconferentie, spreekt van "een gouden handdruk" die justitie daders van seksueel geweld tegen kinderen aanreikt. Ze verwees naar een uitspraak van een Gentse magistrate die onlangs verklaarde dat zij als kind van twaalf "instemde" met verkrachting door de toen 40-jarige T. "Na wat mij overkwam, zullen nog maar weinig politiemensen de moed opbrengen om naar slachtoffers te luisteren," zegt Regina Louf.

In de brief aan de procureurs-generaal halen de ouders uit naar de in het tweede rapport van de commissie-Verwilghen ook met de vinger gewezen commandant Jean-Luc Duterme, het hoofd van de antenne-Neufchâteu die De Baets liet verwijderen. "Als je de gebeurtenissen rond deze X1-dossiers reconstrueert, merk je heel duidelijk hoe alles terug te voeren is tot een interne korpsstrijd tussen wat men in de pers believers en disbelievers is gaan noemen," aldus Karel Pyck. "In feite gaat het om een strijd tussen professionals, zoals Michel Bourlet, Jean-Marc Connerotte en Patrick De Baets enerzijds en een tweede groep, aangevoerd door commandant Duterme, anderzijds. Uit de een aantal verklaringen die deze mensen aflegden kun je duidelijk opmaken dat ze geenszins vertrouwd zijn met de getuigenissen van slachtoffers. Dat kan je afleiden uit de wijze waarop ze te pas en te onpas begrippen als mythomanie en fabulering bezigen, telkens als het gaat om onjuistheden in de verklaringen van slachtoffers. Deze aanpak staat in schril contrast met de aanpak van mensen als Bourlet en Connerotte, die het initiatief namen tot het openen van de X-dossiers en over wie de zaak-Dutroux toch op zijn minst heeft aangetoond dat ze het vertrouwen genieten van de bevolking en professioneel te werk zijn gegaan. Je kan je vandaag enkel afvragen hoe het zou zijn verlopen als zij hun werk hadden kunnen afmaken. De X1-dossiers zijn uiteindelijk afgehandeld door mensen die bij voorbaat blijk gaven van een al te groot scepticisme. Wel, dan zijn de resultaten voorspelbaar."

In de brief vragen de ouders dat buitenlandse deskundigen zouden worden belast met het doorlichten van het X1-onderzoek. Ze willen trouwens dat dit binnen het kader van de zaak-Dutroux ook gebeurt in dossiers waarin de vragen over vermeende manipulatie hen een stuk evidenter lijken: de maandenlange graafwerken in Jumet en de zaak-Di Rupo.

(DDC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234