Woensdag 01/02/2023

Binnenland

Ouders van vermoorde kinderen schrijven open brief: ‘Schofferen en tergen van slachtoffers moet meteen stoppen’

Jean Lambrecks, vader van slachtoffer Eefje. Beeld BELGA
Jean Lambrecks, vader van slachtoffer Eefje.Beeld BELGA

Enkele ouders en nabestaanden van vermoorde en vermiste kinderen hebben een open brief geschreven als reactie op een schrijven van Bruno Dayez, de advocaat van Marc Dutroux, die op tweede kerstdag gepubliceerd werd. ‘Het schofferen, tergen en compromitteren van slachtoffers moet onmiddellijk stoppen’, staat in de brief van de ouders te lezen. De advocaat van Dutroux had in zijn brief gepleit voor de afschaffing van de levenslange gevangenisstraf in België.

kv en Belga

De brief van Dutrouxs raadsman werd via sociale media verspreid en veroorzaakte ophef. Als tegenreactie verspreidde Gino Russo, de vader van de door Dutroux vermoorde Mélissa, oude beelden van zijn dochter. Paul en Betty Marchal, de ouders van de door Dutroux vermoorde An, volgden Russo’s voorbeeld. Andere ouders van vermiste en vermoorde kinderen kwamen vandaag naar buiten met een open brief.

Die is ondertekend door Peggy Bellen en Johan Appeltans, ouders van de door Ronald Janssen vermoorde Shana, David Van de Steen, slachtoffer van de Bende van Nijvel, Jean Lambrecks, vader van de door Dutroux vermoorde Eefje, Eric Geijsbregts, vader van de vermiste Nathalie, Eddy en Martine Van Uytsel, ouders van de door Janssen vermoorde Annick en René en Elza Wevers, ouders van de vermiste Elke Wevers.

“Plegers van misdaden voor de rest van hun leven opsluiten, haalt niets uit. Ze worden er niet beter op, integendeel. Dat is de mening van de advocaat van kindermoordenaar Dutroux. Waar hij die wetenschap vandaan haalt, legt de advocaat niet uit. Voor ons komt dit bijna over als een oproep aan potentiële misdadigers: ‘Doe maar waar jullie zin in hebben. De eventuele gevangenisstraf is te verwaarlozen.’

Arrogante uitspraken

Ook het gevangeniswezen krijgt kritiek van de advocaat. Ze doen hun werk niet goed, want de veroordeelden die ze herbergen en begeleiden, worden geen betere mensen. Over een alternatief voor het ontnemen van de vrijheid, zwijgt de man in alle talen. Volgens hem is er dus geen. Enkel een korte detentie zou adequaat zijn”, zo staat in de brief te lezen.

“Mochten de bevoegde autoriteiten zijn standpunt delen, dan zou dit alleszins een grote barrière wegnemen en bijna een uitnodiging inhouden voor het plegen van strafbare feiten. In een samenleving waarin het elke dag moeilijker en duurder wordt om de veiligheid te garanderen, zijn dit wel bijzonder arrogante uitspraken. Als slachtoffers en nabestaanden moeten wij hiertegen dan ook met klem protesteren.

“Enerzijds moet het schofferen, tergen en compromitteren van de slachtoffers onmiddellijk stoppen en anderzijds moet er een evenwicht komen in de behartiging van de belangen van daders en slachtoffers. Niet elk slachtoffer heeft dezelfde noden, maar voor hen allemaal zijn oprechte spijt, schuldinzicht en het vernemen van de waarheid onontbeerlijk om de dramatische gebeurtenissen enigszins te kunnen plaatsen”, zo besluiten de ouders.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234