Vrijdag 20/05/2022

Ouders van vermoorde en vermiste kinderen vragen verder onderzoek X1-getuigenissen

'De manier waarop dit dossier werd behandeld, raakt alle slachtoffers van seksueel misbruik'

BRUSSEL.

Eigen Berichtgeving

In een open brief aan de nieuwe minister van Justitie Tony Van Parys (CVP) vragen verscheidene ouders van vermoorde en vermiste kinderen om het onderzoek naar de getuigenissen van Regina Louf, alias X1, voort te zetten. "We vinden het onaanvaardbaar dat het onderzoek wordt afgesloten op het ogenblik dat er een belangrijk nieuw gegeven opduikt (de bekentenissen van T. over de 'relatie' met de twaalfjarige Regina, AmB)", schrijven de ouders. Ze stellen voor om de onderzoeken in Gent en Brussel (naar de moord op Carine Dellaert en Christine Van Hees) in handen te geven van buitenlandse experts, een voorstel dat enkele maanden geleden al eens was opgeworpen door de toenmalige justitieminister De Clerck.

De brief, opgesteld door kinderpsychiater Karel Pyck, werd ondertekend door tal van ouders van vermiste en vermoorde kinderen: Jean Lambrecks, de vader van Eefje; Tiny Mast, de moeder van Kim en Ken; Rita Eggermont, de moeder van Inge Breughelmans; en verder de ouders van Inez Van Muylder, de vader van Liam Vandenbrande en de moeder van Conrad Bosmans. Zij vragen een onderhoud met de minister Van Parys over de kwestie. Ook slachtoffers in andere gerechtelijke dossiers schaarden zich achter het initiatief, zoals de broer van de vermoorde rijkswachter Peter De Vleeschauwer, Marie-Jeanne Callebaut (Bende van Nijvel) en de broer van veearts Karel Van Noppen. Daarnaast vonden ook de Antwerpse vzw's Payoke en Moeders tegen Incest zich in de brief terug.

"Wat met Regina Louf gebeurde, zien we ook elke dag bij onze vzw gebeuren", licht Rita Hey van Moeders tegen Incest de brief toe. "De verklaringen van kinderen over seksueel misbruik worden door het gerecht nog altijd niet ernstig genomen. Er is sinds enkele jaren wel veel verbeterd op het vlak van de ondervragingen door politiediensten. Maar zodra de verklaringen op papier staan, wordt de zaak gesponeerd. Omdat de vader zegt dat het niet waar is. Wij weten uit ervaring hoe uitzonderlijk het is dat daders van seksueel misbruik bekentenissen afleggen."

Hetzelfde geldt voor Regina Louf, vindt Rita Hey. De manier waarop haar dossier wordt behandeld, raakt onrechtstreeks alle slachtoffers van seksueel misbruik. Vooral het feit dat het gerecht de seksuele relatie tussen de twaalfjarige Regina Louf en de 38-jarige T. afdeed als "irrelevant", wordt in de open brief zwaar op de korrel genomen.

De ouders spreken zich niet uit over de vraag of ze de verklaringen van Regina Louf al dan niet geloven. Wel vinden ze dat Regina Louf opnieuw ondervraagd moet worden, "maar dan door onderzoekers die daarvoor opgeleid zijn en die onpartijdig zijn". Hetzelfde geldt voor het 'onderzoek van het onderzoek' dat werd aangekondigd door de Antwerpse procureur-generaal Christine Deckers. "We hebben het er erg moeilijk mee dat het proces rond X1 voor de publieke opinie is gevoerd onder journalisten", vindt Rita Hey. "De vraag of de ouders van Christine Van Hees onrechtmatig pijn werd gedaan, is zeker relevant, net zoals de vraag of Louf, toch ook een slachtoffer van seksueel geweld, onrechtmatig pijn werd gedaan."

(AmB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234