Donderdag 17/10/2019

Ouders van overleden slachtoffers krijgen elk 100.000 euro

Assisenhof in Aarlen is symbolisch gul voor slachtoffers Dutroux en co

Half miljoen schadevergoeding voor Sabine

Sabine Dardenne, die 81 dagen in de kelder van Marc Dutroux opgesloten zat, kreeg gisteren door het assisenhof in Aarlen een schadeloosstelling van 500.000 euro toegewezen. Laetitia Delhez maakt aanspraak op 300.000 euro. In theorie, want het zijn niet Dutroux en co die zullen betalen, wel het Fonds voor Slachtofferhulp, dat niet hoger gaat dan 62.000 euro per burgerlijke partij.

Aarlen

Belga / Eigen berichtgeving

Het is de klassieke afsluiter op een assisenproces: de afhandeling van de burgerlijke belangen. De burgerlijke partijen dienden zware schadeclaims in en zagen zich gisteravond in het allerlaatste arrest op het proces-Dutroux ten dele gehonoreerd.

Marc Dutroux, Michelle Martin en Michel Lelièvre moeten 500.000 euro betalen aan Sabine Dardenne en 300.000 euro aan Laetitia Delhez, die zes dagen in het gruwelhuis in Marcinelle zat opgesloten. De ouders van de overleden slachtoffers krijgen elk 100.000 euro. De ouders van Sabine en Laetitia kunnen 50.000 euro opeisen, de grootouders, de broers en de zussen van de slachtoffers sommen tussen 12.500 en 25.000 euro. Elke burgerlijke partij heeft ook recht op 4.000 euro voor gerechtskosten.

Het is weinig waarschijnlijk dat de toegewezen sommen ooit worden betaald. De drie veroordeelden zijn onvermogend. De families kunnen aankloppen bij het Fonds voor Slachtofferhulp, maar dat bezigt een plafond van 62.000 euro per burgerlijke partij. "De sommen liggen hoog, in elk geval veel hoger dan wat de officiële tabellen van justitie vermelden", zegt Paul Quirynen, advocaat van de familie Marchal. "Het is vooral een principiële kwestie. Het hof wilde nogmaals de ernst van de feiten onderstrepen."

De familie van Mélissa Russo krijgt niets. Door hun boycot van het proces-Dutroux konden Carine en Gino Russo geen vordering instellen. Zij kunnen eventueel later via een aparte procedure een schadeloosstelling trachten te bekomen.

Voor voorzitter Stéphane Goux het arrest voorlas, was er gisterochtend nog een zitting die niet eens vijf minuten duurde. Advocaat Olivier Slusny (Michel Lelièvre) contesteerde de door de families geëiste bedragen. Volgens Slusny is Lelièvre wel degelijk van plan om door in de gevangenis wat te klussen minstens een deel van de opgelegde schadevergoedingen te betalen. De demarche toont aan dat zijn advocaten nu al hun zinnen hebben gezet op een snelle vrijlating. Off the record noemen ze het "logisch" dat Lelièvre al "over een jaar of vier" de gevangenis kan verlaten. Lelièvre (33) tracht via de middenjury een middelbaar diploma te behalen en wil daarna vanuit zijn cel hoger onderwijs aanvatten. Zijn advocaten denken dat voorbeeldig gedrag over enkele jaren zijn kansen bij de Commissie voor Voorwaardelijke Invrijheidstelling vergroten. Het afbetalen van schadevergoedingen, zelfs via symbolische sommen, vergroot die kansen ook.

De korte ochtendzitting in Aarlen verliep in een wat surrealistische sfeer. De vier veroordeelden waren niet aanwezig. Ze werden vertegenwoordigd door de advocaten Slusny, Sébastien Schmitz (Martin) en Ronny Baudewyn en Xavier Magnée (Dutroux). De burgerlijke partijen bleven afwezig en tussen het publiek werden enkele juryleden opgemerkt. Buiten braken politieagenten de dranghekken rond het justitiepaleis af.

Zowel Magnée als de advocaten van Michelle Martin kondigden inmiddels aan dat ze wel degelijk overwegen om een herzieningsprocedure in te spannen bij het Hof van Cassatie. Hun doel: een nieuw proces-Dutroux. Op welke gronden Cassatie het proces nietig zou moeten verklaren, is echter onduidelijk. Dutroux werd veroordeeld tot levenslange opsluiting (en tien jaar terbeschikkingstelling). Martin kreeg 30 jaar, Lelièvre 25 en Michel Nihoul 5. Zijn advocaten sturen aan op gratie zodat hij geen dag meer in de cel zou moeten doorbrengen.

(DDC)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234