Zaterdag 08/08/2020

Ouders van dader voorlopig niet meer welkom

De ouders van Kim De Gelder mogen zijn proces niet meer volgen zolang ze zelf niet getuigd hebben. Dat besliste de voorzitter op aandringen van de ouders van de slachtoffers.

Helemaal op het einde van de zitting richtte assisenvoorzitter Koen Defoort zich tot de achterste banken - waar de nabestaanden en familie van de slachtoffers zitten. "Ik vraag het nog eens uitdrukkelijk: zijn er partijen die problemen hebben met de aanwezigheid van de ouders van Kim De Gelder in de zaal?" Drie kwart van de handen gaan omhoog. Sommigen zetten dat gebaar nog kracht bij. "Ja, wij."

Jaak Haentjens veert op. "Ik heb alle begrip voor de gevoelens van de slachtoffers. Daarnet hebben we allemaal gehoord dat de vader van Kim De Gelder op de dag van zijn arrestatie speciaal naar Aalst is gereden. Hij heeft gedurende anderhalf uur op zijn zoon ingepraat om hem te doen praten. Zijn ouders hebben zowel voor, met als na de feiten altijd al hun medewerking verleend. En er is natuurlijk ook het principe dat de zitting van het hof van assisen openbaar moet zijn."

Defoort: "U kent mijn rol als voorzitter. Ik moet zorgen dat het proces correct verloopt. Ik heb hier een artikel liggen van jullie collega, meester Patrick Arnou. Daarin staat het klaar en duidelijk: de voorzitter mag de toekomstige getuige bevelen te verwijderen tot aan zijn getuigenis. Anders kan er een nietigheid zijn."

Haentjens slikt dat niet zomaar. "Maar we hebben dat op voorhand toch besproken met de burgerlijke partijen? Tot twee keer toe zelfs. En u hebt als voorzitter beslist dat ze aanwezig mochten zijn."

Nu wipt ook Vermassen recht. "Ze hebben dat inderdaad toegestaan. Maar dat was toen ze die ouders nog niet bezig hadden gezien. Vooral de papa (Nic De Gelder, bjm) zou vorige week in de assisenzaal blijkbaar hebben zitten lachen en kwetsen. Ze vonden dat intimiderend", zei Vermassen.

Aanvankelijk probeerde voorzitter Defoort nog een tussenweg te zoeken. "En zijn er mensen die een probleem hebben mochten ze eventueel het proces volgen in de relaiszaal?" Minder handen omhoog, maar toch weer enkelen. Onder hen de ouders van Lorena Fierens, het meisje dat De Gelder de keel doorsneed in Fabeltjesland. Hun advocaat Patrick Dillen: "Wij hebben daar inderdaad een probleem mee. Ten eerste omdat er hevige emoties mee gemoeid zijn. En ten tweede omdat ze hun verklaringen zouden kunnen aanpassen op basis van wat ze horen."

Defoort zag geen andere uitweg meer en maakte korte metten met de commotie die sinds vorige vrijdag bestond. "Dan ga ik strikt de wet toepassen. De ouders van Kim De Gelder mogen de zittingszaal noch de relaiszaal betreden. Let wel: nadat zijn ouders hun getuigenis hebben afgelegd, is er wel geen enkel wettelijk beletsel meer om die mensen de toegang tot deze zaal of de zaal hiernaast (waar alles op scherm kan worden gevolgd, bjm) te ontzeggen."

Volgens de agenda moeten de ouders, broer en zus van Kim De Gelder op woensdag 30 maart getuigen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234