Woensdag 29/06/2022

Justitie

Ouders trekken naar rechter na schorsing van zorgtoeslag voor zoon met beperking

Lies met haar tienerdochter Noor en zoon Isaak, geboren met open rug en waterhoofd. Beeld Mine Dalemans
Lies met haar tienerdochter Noor en zoon Isaak, geboren met open rug en waterhoofd.Beeld Mine Dalemans

Zowat honderd ouders van een kind met een beperking stappen naar de rechter. Ze pikken het niet dat ze maanden in de kou staan wanneer de overheid hun recht op verhoogde zorgtoeslag herbekijkt. Op die dossiers zit steeds meer vertraging.

Ingrid De Vos en Sven Spoormakers

Twee jaar nadat de federale Kinderbijslag werd omgevormd tot het Vlaamse Groeipakket, worden zowat honderd ouders van een kind met een beperking geconfronteerd met een onderbreking van hun verhoogde zorgtoeslag. Reden: het recht op de verhoogde uitkering moet regelmatig tegen het licht worden gehouden, en het team Zoë (Zorg- toeslagevaluatie) bij Kind en Gezin kampt met vertraging bij de verwerking van die aanvragen.

Als alleenstaande mama moest Lies Provoost uit Hasselt afgelopen september plots de eindjes aan elkaar knopen. "Ineens kwam er 750 euro minder binnen per maand. Zowat 500 euro verhoogde zorgtoeslag voor mijn gehandicapte zoontje Isaak (11) werd plots niet meer niet betaald. Tegelijk kreeg ik 250 euro minder premie voor het corona-ouderschapsverlof. Ook de jaarlijkse studietoelage voor mijn beide kinderen lag 200 euro lager. Zelfs onze parkeerkaart voor personen met een handicap was niet meer geldig."

Als haar zoon mee moet, kan Lies echter niet zomaar kiezen voor een alternatief zoals de fiets of het openbaar vervoer. "Isaak is een zorgenkind, geboren met open rug en waterhoofd. Hij kan moeilijk stappen en is zwaar incontinent."

Toch is zijn handicap geen vaststaand feit voor de overheid. Geregeld moeten kinderen zoals Isaak opnieuw onderzocht worden door een arts, die moet bepalen of ze nog altijd recht hebben op een verhoogde zorgtoeslag. Hun ouders moeten dan opnieuw een dossier indienen. "Begin mei diende ik mijn dossier van zowat honderd bladzijden in. Je moet tal van medische attesten verzamelen, en dokters tekenen die papieren maar één keer per maand. Sinds deze zorgtoeslag een Vlaamse bevoegdheid werd, loopt de vertraging bij de afhandeling van de aanvragen fel op. Eind augustus was ons dossier nog altijd niet gecontroleerd. Maar op 1 september vervielen onze rechten. Pijnlijk, want alle kosten voor Isaak bleven lopen en ik kan de zorg voor hem al niet combineren met een job. 'U moet dan maar tijdelijk naar het OCMW gaan', klonk het. Zo oneerlijk en zelfs mensonwaardig."

Lies ontdekte dat zowat honderd andere ouders in hetzelfde schuitje zitten. Ze verenigden zich in de Facebookgroep 'Verhoogde zorgtoeslag - klachten en verhalen' en nemen nu juridische stappen. De ouders eisen dat die toeslag niet meer kan worden opgeschort zolang hun dossier niet is behandeld. Ze krijgen steun van Anne De Martelaer (Groen) die het probleem aankaartte in de commissie Welzijn. "Het feit dat ouders hun belangen moeten laten behartigen door een advocaat is tekenend voor een minister die steken laat vallen".

Minister Wouter Beke (CD&V) kondigde aan de evaluatie van het Groeipakket te willen versnellen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234