Zondag 25/08/2019

Ouders slachtoffers busongeval Sierre naar federaal tribunaal in Zwitserland

Beeld AFP

Tien ouders van slachtoffers van de busramp in Sierre hebben hoger beroep aangetekend tegen de beslissing van het gerecht in Wallis om het strafluik te sluiten. Het federaal tribunaal van Zwitserland moet er zich nu over buigen.

De kantonrechter van Wallis oordeelde in maart dat het overlijden van de buschauffeur vrijstelling van verder onderzoek impliceert. De zelfmoordthese van de chauffeur, die de tien ouders verdedigen, zal nooit uitmonden in een strafrechtelijke veroordeling, aldus de kantonrechtbank.

Twee betrokken ouders konden geen genoegen nemen met deze uitspraak en stapten tegen het seponeren naar het federaal tribunaal. Het definitieve verdict van de federale rechters zal pas over meerdere maanden vallen.

Voor het openbaar ministerie in Wallis houden de enige mogelijke oorzaken van het ongeval verband met de buschauffeur. Hij kan onwel geworden zijn of ergens onoplettend zijn geweest. Omdat hij bij het ongeval overleed, werd het geopende onderzoek voor doodslag door onachtzaamheid en slagen en verwondingen door onachtzaamheid op 30 juni 2014 gesloten.

Kransslagaderaandoening
Tijdens het onderzoek toonden expertises aan dat de 34-jarige chauffeur kampte met een kransslagaderaandoening. Geen enkel element kon deze pathologie echter in verband brengen met een eventuele tekortkoming van de bestuurder. De man gebruikte een antidepressivum met paroxetine. De standaarddosis was sinds begin 2012 gehalveerd met het oog op een volledige stopzetting. De behandelende arts zag geen enkele reden om te veronderstellen dat zijn patiënt suïcidaal was. De procureur sloot dat element daarop uit als mogelijke verklaring voor het drama.

Bij het ongeval in een tunnel, op 13 maart 2012, vielen 28 dodelijke slachtoffers onder wie 22 kinderen. De bus vervoerde twee klassen uit Lommel en Heverlee en hun begeleiders die terugkeerden van wintersporten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden