Zondag 04/12/2022

Ouders nemen school even over

Antwerpse Wereldschool verzet zich tegen ontslag waarnemend directrice

'Dat een kandidaat-directeur een examen moet afleggen, oké. Maar dat daarbij geen enkele rekening gehouden wordt met de mening van ouders, leerkrachten en kinderen, daar kunnen wij niet bij.' Herman Ceuppens van het oudercomité van de Wereldschool in de Antwerpse Brederodestraat is boos.

Door Marjan Justaert

ANTWERPEN l Waarnemend directrice Karina Mesens moet opkrassen omdat ze twee keer zakte voor het directeursexamen. Maar dat pikt de kunstminnende school niet.

Uit symbolisch protest tegen de beslissing namen zo'n vijftien artistieke ouders, onder wie Woestijnvisbrein Jan Eelen, gisterenvoormiddag de lessen over. Vandaag ontmoet een delegatie van het oudercomité de inrichtende macht, maar ze vreest voor voldongen feiten te worden gesteld.

"'t Kan verkeren", schreef Bredero. Er bestaat geen beter gezegde voor wat zich afspeelt in de naar hem genoemde straat in Antwerpen. De anders zo vrolijk ogende Wereldschool heeft de gevels vol zwarte panelen gehangen met slogans als 'Onze directrice moet blijven!' en 'Viva Karina!'. Waarnemend directrice Karina Mesens, die al anderhalf jaar op post is, zakte voor de tweede keer voor het directeursexamen en wordt in principe na de kerstvakantie vervangen.

In de leraarskamer van de Wereldschool hangt een gezellige, maar strijdlustige sfeer. De symbolische overname van de school door een vijftiental ouders was alvast een succes. Zonder aarzelen wrongen ze een gaatje in hun propvolle agenda om de kinderen te onderrichten in dans, film, theater, muziek of henna.

Volgens Herman Ceuppens, voorzitter van het oudercomité, is de beslissing van Lerende Stad (het stedelijk onderwijs in Antwerpen, MJ) gebaseerd op foute criteria. "Na een mondeling examen werd Karina Mesens niet geslaagd verklaard, terwijl alle ouders en leerkrachten achter haar staan. (nadrukkelijk) Wij zijn niet eens geconsulteerd. Bovendien is zij al anderhalf jaar directrice, zonder één klacht. Ook dat werd totaal genegeerd."

Dat is, aldus Ceuppens, in strijd met het pedagogische project van het stedelijk onderwijs. Hij diept enkele papieren op. "Lees maar eens artikel 9 over de maximale betrokkenheid van ouders, leerlingen en personeel. En hier artikel 10: 'We willen bovendien een warme gemeenschap zijn, waar solidariteit ook daadwerkelijk vorm krijgt.' Een ervaren directrice weghalen uit een goed draaiende school druist toch flagrant tegen deze woorden in?"

"En dat voor een onderwijsinstelling die in tien jaar tijd evolueerde van een verpauperd concentratieschooltje naar een bloeiend, creatief en multicultureel project, waar mensen voor de deur kamperen om er hun kind te kunnen inschrijven", schetst huiskunstenaar Pieter Van den Broeck een beetje schamper. Hij overdrijft niet: de Wereldschool, pal in de Turkse buurt, telde tien jaar geleden 99 procent allochtone leerlingen. Via projecten als Vlaggen en wimpels is de basisschool uitgegroeid tot een populaire onderwijsinstelling met een uitstekende reputatie. "Vraag maar aan actrices Els Dottermans of Katelijne Damen. Hun kinderen zitten hier ook op school."

De directrice zelf worstelt met dubbele gevoelens. "Enerzijds is het hartverwarmend hoeveel solidaire reacties ik krijg", zegt Karina Mesens zacht. "Anderzijds blijft de verslagenheid toch hangen. Ik hoop van harte dat ik kan aanblijven, maar als ik geen toekomstperspectief heb, blijf ik niet."

Vandaag trekt een groepje naar Luc Tesseur, directeur van Lerende Stad. "We hebben ondertussen via via gehoord dat men morgenmiddag (vandaag, MJ) een nieuwe directeur aan het leerkrachtenteam zal presenteren. Dat getuigt van een totaal gebrek aan respect", verklaart een verontwaardigde Ceuppens.

Tesseur blijft erbij dat de examenprocedure correct verlopen is. "We houden zeker rekening met ervaring en 'achterban', maar een directeur moet in eerste instantie een school leiden, wat behalve enthousiasme ook een beleidsvoerend vermogen vereist." De managementkwaliteiten van Karina Mesens werden tot twee keer toe ontoereikend bevonden.

"Kijk", besluit Luc Tesseur. "De dame in kwestie heeft twee keer haar kans kunnen wagen op een examen dat voor elke school van het stedelijk onderwijs in Antwerpen hetzelfde is. We zijn zeker niet ultrastreng geweest, maar we moeten wel objectief oordelen. Anders verzanden we in een soort vriendjespolitiek."

Volgens Anne Berckmoes, woordvoerster van het OVSG (Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap), zijn "steden en gemeenten autonoom verantwoordelijk voor het aanstellen van directeurs. De stad of gemeente is immers de inrichtende macht. Ze bepaalt welke procedure ze hanteert om directeurs te selecteren. Die modaliteiten (bijvoorbeeld met een interne of externe jury en met al dan niet een vergelijkend examen) worden onderhandeld met de vakbonden en vastgelegd in een gemeenteraadsbeslissing."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234