Zondag 05/12/2021

Ouders naar rechter tegen hoofddoekenverbod op school

De ouders van elf meisjes pikken het niet dat hun dochters geen hoofddoek meer mogen dragen op school in Maasmechelen. Ze stappen daarom naar de rechtbank.

Vijf jaar geleden lanceerde het gemeenschapsonderwijs GO! een verbod op levensbeschouwelijke tekens op school, waaronder de hoofddoek. De afgelopen jaren hebben heel wat GO!-scholen echter een uitdoofbeleid gehanteerd. De hoofddoek werd met andere woorden nog steeds gedoogd. Dat was ook zo in de betrokken scholen Nikola Tesla en Maxwell in Maasmechelen. Vorig jaar werden alle ouders verwittigd dat het verbod dit jaar in zou gaan. De betrokken ouders dreigden toen al met een gerechtelijke procedure.

Toch reageert de schooldirectie nu verbaasd op de demarche van de ouders. "We hadden dit niet verwacht", vertelt Denis Vonckers, algemeen directeur van Scholengroep 14, aan VTM. "We hadden eerder wel een brief gekregen van die ouders om ons in gebreke te stellen. Daar hebben we correct op geantwoord en met die mensen hebben we ook gepraat."

Maar blijkbaar was dat niet voldoende. Nu, vijf maanden later beslissen de ouders toch om de school te dagvaarden. Directeur Vonckers kan het alleen maar betreuren. "De ouders vonden dat ze dat moesten doen in naam van hun kinderen. Maar onze indruk is toch dat die kinderen zich niet ongelukkig voelen, dat zeggen ze toch zelf."

Bij het Gemeenschapsonderwijs wou gisteravond niemand meer reageren, maar de koepel kreeg meteen wel op Twitter de 'volle steun' van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

De hoofddoekenkwestie beroert al van bij de invoering de gemoederen. In 2014 kwam de kwestie zelfs op het bord van de Raad van State. Die oordeelde in drie arresten dat het GO! wel degelijk bevoegd was om een uitspraak te doen over het al dan niet dragen van hoofddoeken. Maar tegelijk zei de Raad dat scholen maar een verbod kunnen opleggen als er echt problemen zijn. Alleen wanneer er echte redenen zijn, kan zo'n hoofddoekverbod. Het verbod gewoon inschrijven in het schoolreglement was volgens de Raad in strijd met de godsdienstvrijheid. En dat is een belangrijk principe uit onze grondwet, oordeelde de Raad.

Schoonmoeder

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) kreeg ook al vaak de vraag om het debat over de hoofddoeken op school weer te openen. Parlementsleden bleven aandringen op een demarche van de minister. Vorig jaar vroeg ook de Vlaamse Scholierenkoepel nog om hoofddoeken weer toe te laten op school, om de diversiteit te stimuleren.

Crevits zelf wenste niet te reageren. Ze doet geen uitspraken over lopende rechtszaken, klinkt het. Maar eerder zei ze al in het parlement dat het invoeren van een verbod op levensbeschouwelijke kentekens behoort tot de autonomie van de onderwijsinstellingen, waar zij zich niet in wil mengen. Ze zei al herhaaldelijk dat ze geen schoonmoeder van de schoolbesturen wil worden.

De zaak start vrijdag voor de burgerlijke rechtbank in Tongeren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234