Woensdag 01/12/2021

Update

Ouders naar rechter: "Schoolkeuze is een basisrecht en dat wordt hier volledig met de voeten getreden"

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.  Beeld BELGA
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.Beeld BELGA

In Gent stappen een aantal ouders naar de rechter als de stad hun kind weigert in te schrijven in hun voorkeursschool. De inschrijvingen voor de secundaire school verliepen voor het eerst via het digitale Centraal Aanmeldingssysteem.

De stad Gent maakte voor het eerst gebruik van het digitale Centraal Aanmeldingsregister voor de inschrijving aan secundaire scholen, wat er in 88 procent van de gevallen toe leidde dat een kind in september naar de voorkeursschool mag. Maar 540 kinderen kregen toch een andere school toegewezen. Bovendien – en dat stuit ouders zeer tegen de borst – is onderling ruilen niet toegestaan.

“Wie niet naar de school wil die uit het systeem kwam, krijgt een plaats op de wachtlijst voor een andere school. Als men gaat ruilen, steekt men eigenlijk anderen op die wachtlijst voor. De plaatsen worden toegewezen via loting. Iedereen die een bepaalde school op de verlanglijst heeft gezet wordt in één grote pot gestopt en daarna wordt men uitgeloot”, zegt Gents onderwijsschepen Elke Decruyenaere (Groen).

Kurt Wolfensberger, wiens dochter Kiara niet naar haar eerste keuze Sint-Bavo kon, verzamelde al een veertigtal boze ouders. “We gaan dit aanvechten. Schoolkeuze is een basisrecht en dat wordt hier volledig met de voeten getreden. Als er geen positieve reactie komt, stappen we naar de vrede­rechter.”

“Een middelbare school gaat niet over onderdak, verwarming, maaltijden, maar over een algemene ‘vorming’ voor de toekomst van onze kinderen. De schoolkeuze van een kind blijkt ondergeschikt aan een systeem. Voor ons is dit ethisch verwerpelijk”, reageert Hilde Allaert, directeur van de Sint-Bavohumaniora in Gent.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) spreekt zich niet uit over de mogelijke juridische procedure. “Belangrijk is dat als je een centraal aanmeldingssysteem invoert, je niet over één nacht ijs gaat”, aldus de onderwijsminister, die vandaag de onderwijsschepenen van Gent en Antwerpen – waar het capaciteitsprobleem het grootst is en waar de inschrijvingen via een digitaal systeem verlopen – ontvangt.

50.000 plaatsen

“Ook wij kregen al signalen van ouders en scholen die tot vorig jaar geen problemen ondervonden en die nu geconfronteerd worden met lange wachtrijen”, zegt Crevits.

Crevits is zich maar al te goed bewust van het groeiende capaciteitsprobleem in het secundair onderwijs, niet alleen in Gent. “Prognoses voorzien voor de komende jaren een groei van 50.000 leerlingen in het secundair. De komende jaren zijn er dus 50.000 extra plaatsen nodig in het secundair onderwijs”, aldus de minister.

Ze heeft daarom alle Vlaamse gemeenten aangeschreven met de vraag waar de nood aan plaatsen op middelbare scholen het grootst zal zijn. “Dan kunnen we de middelen matchen aan waar de stijging het grootst zal zijn. We hebben daarvoor nog eens 150 miljoen euro extra investeringen voorzien.”

N-VA: "Maak ten minste ruilen mogelijk"

Volgens Gents N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt schuift het Gentse stadbestuur de verantwoordelijkheid te makkelijk door. Van Bossuyt stelt voor dat de Gentse meerderheid de voorrangsregels laat vallen. "Dan wordt ruilen ten minste al mogelijk, en kunnen we hopelijk nog de ergste situaties oplossen", zegt Van Bossuyt.

Volgens haar partijgenoot en Vlaams parlementslid Koen Daniëls bewijst wat er in Gent gebeurt dat het huidige systeem "fundamentele bijsturing" nodig heeft. "Aangezien schepen Decruynaere nu zelf naar het decreet wijst als excuus, neem ik aan dat ze haar collega's van Groen in het Vlaams Parlement ook het inschrijvingsdecreet fundamenteel wil laten bijsturen. Het niet kunnen ruilen van school tussen ouders die dit allebei willen omdat anders 'de sociale mix' in het gedrang komt, krijg je toch echt aan niemand uitgelegd."

Als het van N-VA afhangt, moet er een eenvoudig en transparant systeem komen "waarbij met de keuze van de ouders maximaal rekening wordt gehouden en dus geen voorrang op basis van socio-economische criteria."

Het Vlaams Parlement organiseert woensdag een actualiteitsdebat over het inschrijvingsdecreet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234