Vrijdag 14/05/2021

Binnenland

Ouders Merel De Prins sprakeloos na vrijlating doodrijder: ‘5 jaar is 5 jaar. Ik heb hier geen woorden voor’

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Muhammed Aytekin (23), de man die in oktober 2015 de 12-jarige Merel De Prins doodreed in Vilvoorde, moet niet terug naar de gevangenis. Hij werd door de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank vrijgelaten onder voorwaarden. “Hij kreeg 5 jaar cel. Vijf jaar is vijf jaar. Ik heb hier echt geen woorden voor”, reageerde Peggy Muyldermans, de moeder van Merel De Prins.

Midden oktober hield de lokale politie van de Zennevallei in Sint-Pieters-Leeuw een voertuig tegen omdat de bestuurder bizar rijgedrag vertoonde. Bij controle zou gebleken zijn dat de auto op naam stond van Muhammed Aytekin, die als passagier in het voertuig zat.

De auto was niet verzekerd waarop de politie een proces-verbaal opstelde. Een schending van zijn voorwaarden, aldus het Brusselse parket dat hem daarop voor de strafuitvoeringsrechtbank had gedaagd om het elektronisch toezicht te doen intrekken. De verdediging diende van haar kant een verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling in, waarover het parket dan weer negatief adviseerde. De strafuitvoeringsrechtbank ging hier echter wél op in.

“Aytekin heeft bewijzen aangebracht dat de wagen niet zijn eigendom was”, aldus de SURB, die daarom geen aanwijzingen zag dat hij zijn eerdere voorwaarden geschonden had. De rechtbank zag geen bezwaar tegen een voorwaardelijke invrijheidsstelling.

“Het elektronisch toezicht is correct verlopen. Een voorwaardelijke invrijheidsstelling is een volgende stap in dit proces. Hij heeft zijn leven omgegooid in functie van zijn straf. Zo is hij verhuisd om hieraan te kunnen voldoen. Hij heeft schuldinzicht en de recidivekans is laag. Daarom is het mogelijk om voorwaarden op te leggen. Het risico om in zijn oude levensstijl te hervallen is kleiner als hij vrijgelaten wordt onder voorwaarden dan dat hij na elektronisch toezicht wordt vrijgelaten.”

null Beeld belga
Beeld belga

Elf voorwaarden

Naast de klassieke voorwaarden -zich aanbieden bij de justitieassistent, geen nieuwe misdrijven plegen en een vast adres hebben- werden elf voorwaarden opgelegd. Zo moet hij werken en blijven werken. Indien werkloos moet hij een opleiding volgen of nieuw werk zoeken. Ook moet hij aangepaste psychosociale begeleiding volgen. Ook moet hij financieel begeleid worden en inzage verlenen in zijn financiële toestand.

Daarnaast moet hij de burgerlijke partijen vergoeden. Hij mag niet in Eppegem, Zemst en Brussel en omstreken komen. Ook in Leuven mag hij niet komen, met uitzondering van het UZ Leuven. Hij mag geen contact opnemen met de nabestaanden. Ook krijgt hij een rijverbod en mag hij niet verhuizen. Zelf gaf hij al eerder aan ‘nooit meer achter een stuur te kruipen’.

Aytekin zelf was niet aanwezig op de uitspraak. De ouders van Merel hoorden het arrest met verbijstering aan. “Vijf jaar is vijf jaar voor mij. Ik heb hier geen woorden voor”, reageerde moeder Peggy stil. Ook vader Kris De Prins had er ‘geen woorden voor’. “Ik ben zeer verbaasd”, klonk het.

ouders Merel de Prins  Beeld Baert Marc
ouders Merel de PrinsBeeld Baert Marc

Geen rijbewijs en geen verzekering

Aytekin kwam 4 jaar geleden in de media toen hij Merel De prins uit Eppegem doodreed. Het dodelijk ongeval vond op 28 oktober 2015 plaats op het kruispunt van de Jan Frans Willemsstraat met de Radiatorenstraat. De 12-jarige Merel De Prins werd op het fietspad aangereden door een BMW die er na de aanrijding onmiddellijk vandoor ging. Het meisje werd nog naar het ziekenhuis gebracht maar overleed later die avond aan haar verwondingen.

De bestuurder, Muhammed Aytekin, nam eerst de vlucht naar het buitenland maar gaf zich op 2 november dan toch aan bij de politie. Hij bleek allesbehalve aan zijn proefstuk toe en had op het moment van het ongeval al een zoveelste rijverbod. Hij bleek zonder rijbewijs en verzekering rond te rijden.

De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelde de 23-jarige jongeman tot een effectieve celstraf van 5 jaar, een boete van 6.000 euro en een levenslang rijverbod. In oktober 2018 plaatste de strafuitvoeringsrechtbank hem dan onder elektronisch toezicht, weliswaar onder een aantal voorwaarden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234