Zaterdag 21/05/2022

Coronacrisis

Ouders jongste coronaslachtoffer Isaura Castermans: ‘Zo’n krachtige vrouw, zonder enige gezondheidsproblemen’

Isaura Castermans (30), die overleed nadat het coronavirus van de longen naar het hart oversloeg. Beeld Photo News
Isaura Castermans (30), die overleed nadat het coronavirus van de longen naar het hart oversloeg.Beeld Photo News

‘Isaura was ons enig kind. Al dat geluk moeten afgeven, is verschrikkelijk.’ Verweesd blijven Johan Castermans en Sheila Asunis achter, hun dochter (30) is het jongste coronaslachtoffer van ons land. ‘Laat dit niet voor niets zijn geweest. Test het verzorgingspersoneel’, vragen zij.

Nadine Van Der Linden

Ze hadden graag meer kinderen gehad, Johan Castermans (62) en Sheila Asunis. Een groot gezin. “Maar toen mijn vrouw zwanger was, kreeg ze nierstenen en een zwangerschapsvergiftiging”, steekt vader Castermans van wal. “Al snel beseften wij dat een tweede kind te riskant zou zijn. Daarom is Isaura altijd zo gekoesterd geweest. Ze werd verwend, zonder ze rot te verwennen. We probeerden haar een onbezorgde jeugd te geven, en ik denk dat we daarin zijn geslaagd.”

“Isaura was anders dan andere kinderen”, typeert Castermans zijn dochter. “Veel volwassener, misschien iets té volwassen voor haar leeftijd. Veel spelletjes vond ze kinderachtig, ze las liever boeken. Sinterklaas, daar geloofde ze al vanaf haar drie jaar niet meer in. Wou ze iets snoepen, dan haalde ze een paar olijven uit de koelkast. Geen koekjes, hé, olijven.”

“Op school was ze een uitblinker. Even heeft Isaura overwogen om voor huisarts te studeren, dat had ze zeker aangekund. Maar ze was heel perfectionistisch ingesteld, dat is niet altijd goed, hé. Ze besefte: ik ga daar te veel stress van hebben. Omdat geneeskunde haar niettemin heel erg interesseerde, heeft ze eerst verzorging gestudeerd en daarna verpleegkunde.”

Niet ongerust

“Op haar werk (woon-zorgcentrum Prinsenpark in Genk, waar geen coronagevallen zijn vastgesteld bij de bewoners, nvdr) werd natuurlijk veel over de huidige toestand gesproken. Toch bleef ze verder doen, ze deed dat werk heel graag en ze waren ook content van haar. Hoe ze het virus heeft opgedaan, en waar, weet niemand. Hoe dan ook, vorige dinsdag is ze ziek geworden. Wij waren niet meteen ongerust, het was een verkoudheid met lichte ademhalingsproblemen. Isaura werd op corona getest en terwijl ze de uitslag afwachtte, bleven we positief: het kon ook ‘gewoon’ een verkoudheid zijn, en ze was een krachtige vrouw, nog maar 30 jaar... Drie keer per week ging Isaura crossfit doen. Nooit gezondheidsproblemen gehad.

Ouders Johan Castermans en Sheila Asunis blijven verweesd achter na de dood van hun dochter. Beeld Photo News
Ouders Johan Castermans en Sheila Asunis blijven verweesd achter na de dood van hun dochter.Beeld Photo News

“Maar haar situatie verslechterde snel en ze heeft de dag voor haar overlijden nog een bericht naar mijn vrouw gestuurd: ‘Bid voor mij’. De volgende dag hebben wij telefoon gekregen van haar vriend, die in zijn laatste jaar geneeskunde zit. Blijkbaar was Isaura in elkaar gezakt. ‘Ik heb haar moeten reanimeren en de ambulance is hier.’ Wij zijn onmiddellijk naar Genk gereden, de mug was er. Isaura lag op een brancard, je zag aan haar kleur dat het niet goed was. (zucht) Dat is verschrikkelijk om zien. We mochten niet mee naar het ziekenhuis, door de maatregelen rond corona, zelfs haar vriend mocht niet mee. Je moet dus terug naar huis, je zit daar te wachten in je eentje. Dat is keihard. Echt, dat is keihard.”

“In het ZOL in Genk hebben ze haar nog drie kwartier proberen reanimeren, maar dat heeft niet mogen baten. De dag daarna is haar lichaam vrijgegeven. Er is ons bevestigd dat ze corona had, en dat het virus in heel zeldzame gevallen kan overslaan van de longen naar het hart. Je eigen hart staat stil, als je dat hoort. Je beweegt nog, en je eet en je drinkt nog, maar vanbinnen is alles op stil gezet. Normaal zou je dan nog omringd worden door mensen, nu. Samen aan tafel zitten met een koffie en koekjes en een arm voelen, troost voelen. Maar iedereen blijft weg, dat moet nu eenmaal zo, met heel die bazaar. Gelukkig bellen de mensen wel, de telefoon staat eigenlijk niet stil. Dat is als goud voor ons hart. Dat houdt ons nu in leven. Ze mogen mij dag en nacht bellen, de mensen.”

“Isaura zal begraven worden op het kerkhof van Zutendaal, volgens strikte regels. Er mogen maar 20 personen komen en die moeten afstand houden. Terwijl, ik zeg u: mocht die corona er niet zijn, en mocht Isaura door iets anders zijn gestorven, dan zou ik hulp moeten inschakelen om de begrafenis in goede banen te leiden, met extra parkeerplaatsen en zo, het dorp zou óverlopen.

Boodschap

“Nu? Het voelt eenzaam, ja. Voor ons, maar ook voor haar vriend, die jongen is een wrak. Ze zouden samen naar New York reizen als hij straks zou afstuderen... Wij nemen nu een middeltje om ’s nachts te kunnen slapen, een pilletje om in te dommelen. Anders zou je gewoon geen oog dichtdoen.“

“Ben ik boos? Dat is een heel goeie vraag. Neen, ik ben op niks of niemand boos, dat zit niet in mijn natuur. Ik ben niet van het type: waarom ik, waarom onze dochter? Ik denk, het is misschien eigenaardig om te zeggen, dat onze dochter gestorven is om een boodschap te brengen. Ze moeten het verplegend en verzorgend personeel testen. Dat zou haar wens zijn. Mocht dat gebeuren, dan is het allemaal niet voor niets geweest.”

“We hebben intussen een kist voor haar moeten kiezen, eentje met hartjes, waar we boodschappen op kunnen schrijven. Dat proberen we allemaal zo moedig mogelijk te doen. Isaura kennende zou ze niet willen dat we hier de hele dag liggen te huilen. Als mensen bellen, neem ik op met: ‘een vriendelijke goedemorgen’ of ‘een uiterste vriendelijke goedemiddag’. We moeten zacht met elkaar blijven omgaan, zeker nu. We gaan proberen ons niet te laten hangen. Maar het zal met een lach en een traan zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234