Woensdag 18/09/2019

Onderwijs

Ouders getuigen: "Hoe leg je je kind uit dat het niet naar zijn droomschool kan gaan?"

Bruno Coleman moest zijn zoon uitleggen dat hij niet naar zijn droomschool kan gaan. Beeld Thomas Sweertvaegher

Het Gentse centrale aanmeldingssysteem voor scholen zorgt voor frustraties. Twee gezinnen getuigen.

Thor (11) kan geen kunstopleiding volgen

Thor wil dolgraag een creatieve kunstopleiding volgen aan de Steinerschool in Gent, maar kreeg te horen dat hij zich enkel kan inschrijven aan zijn tweede schoolkeuze, die geen kunstopleiding aanbiedt. Zijn vrienden op school kregen wel allemaal hun eerste keuze.

"De Steinerschool is de enige school in het Gentse met een creatief programma in de eerste graad", zegt zijn vader Bruno Coleman. "We gaan al drie jaar met Thor naar de opendeurdagen en activiteiten van die school. Nu houdt een computer hem tegen om zich in te schrijven." Coleman had het moeilijk om zijn zoon uit te leggen dat hij niet naar zijn droomschool kan gaan. "Hij vroeg meteen: 'Een computer kent mij toch niet?'" 

De willekeur van de beslissing treft Thor zwaar. Niet in het minst omdat een inschrijving aan de Steinerschool hem evident leek. Juridische stappen wil Coleman echter niet ondernemen. "Het zou knagen aan mijn rechtvaardigheidsgevoel dat Thor dan toch zijn droomschool zou krijgen en een ander kind niet." 

Thor staat nu op de achtste plaats op de wachtlijst van de Steinerschool. "Dat lijkt hoog, maar de kans is klein dat hij het haalt", zegt Coleman. De vader vreest dat Thor ongelukkig zal zijn in een andere school. "De stap naar het middelbaar is al zwaar genoeg, die zou zorgeloos moeten verlopen", zegt hij. 

Coleman vindt dat een kind volledig zelf moet beslissen over de schoolkeuze. Dat zou volgens hem tot meer betrokkenheid leiden en hogere resultaten. "Nu komt Thor misschien terecht in een school die hij niet wil. Dat zal invloed hebben op zijn resultaten." De situatie weegt dan ook zwaar op het gezin. "De jongere broer van Thor kiest binnen twee jaar een middelbare school, maar krijgt nu al te horen dat wat je ook kiest, het toch een computer is die de knoop doorhakt."

Lees ook: Kritiek op Gentse aanmeldsysteem blijft: "Plaatsen op scholen zijn geen Panini-stickers"

Hannes (11) kan nergens ingeschreven worden

Hannes (11) heeft een voorkeur voor drie Gentse scholen: het Sint-Janscollege, het Sint-Lievenscollege en het Sint-Bavohumaniora. Vrijdag kreeg hij echter te horen dat geen enkele van die drie scholen plaats heeft. Zijn moeder Ingrid Smedts kreeg een krop in de keel toen ze het hem moest vertellen. Ondertussen staat Hannes op wachtlijsten voor vrijgekomen plaatsen. Maar ook daar staat hij er met een 56ste, 72ste en 73ste plaats slecht voor. "We hadden hem op voorhand uitgelegd dat het misschien niet zijn eerste keuze zou zijn", zegt Smedts. "Maar dit was compleet onverwacht."

Zoals alle ouders kreeg Smedts het nieuws per mail. "Hannes was ontroostbaar toen we het hem vertelden. Hij bleef maar huilen. Hij is voorlopig te hard onder de indruk om naar school te gaan. 'Mag ik dan niet naar school?', vroeg hij me. Ik moest hem uitleggen dat een computer beslist had hem geen van zijn drie voorkeuren te geven, maar zijn vriendjes wel hun voorkeursschool gaf."

Ingrid Smedts (rechts) ziet hoe de onzekerheid van de wachtlijsten aan haar zoon vreet. Beeld Thomas Sweertvaegher

Dat was een harde dobber voor Hannes, geeft zijn moeder aan, zeker omdat aan de schoolkeuze een schooljaar vol infodagen en activiteiten voorafging. "Hij denkt dat ze hem geweigerd hebben om naar het middelbaar te gaan. Dan is het als ouder moeilijk om te zeggen dat je er machteloos tegenover staat."

Het enige wat Smedts kan doen is wachten op een oplossing. "Een aantal scholen liet me weten alles te doen wat ze kunnen om extra plaatsen te creëren." Toch is het moeilijk voor Hannes om in onzekerheid te blijven leven. "Zelfs al sleept het slechts een maand aan. Dat is een lange periode van onzekerheid voor een kind." Ook de jongere zus van Hannes lijdt onder de problemen van haar broer. "Ze is bang dat zij niet naar school zal mogen gaan", aldus Smedts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234