Maandag 01/06/2020

InterviewKinderrechtencommissaris

‘Ouders, geef uw kinderen voorrang bij de uitbreiding van uw bubbel’

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens.Beeld Joris Casaer

Wanneer u nadenkt over het uitbreiden van uw eigen bubbel, denk dan in de eerste plaats aan uw kinderen. Dat zegt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. Volgens haar kregen vooral jonge kinderen tot nu toe niet voldoende aandacht in de quarantaine. ‘Kinderen in een woning zonder tuin zitten gevangen.’

Besteedt de overheid niet genoeg aandacht aan kinderen tijdens deze coronacrisis?

Vrijens: “Het mag meer zijn. In de uitwerking van de richtlijnen, zowel van de quarantaine als de versoepeling, ontbreekt het perspectief van het kind. Ik besef maar al te goed dat zulke richtlijnen uittekenen geen evidentie is. Maar ik maak mij toch zorgen, vooral over de jongsten. Eigenlijk zou er iemand aan tafel moeten zitten die het perspectief van kinderen in het oog kan houden bij het uitwerken van de maatregelen. Dan zijn kinderen niet louter een aanhangsel van een volwassene maar een individu met eigen behoeften en rechten.”

Aan wat merkt u dat het misloopt?

“Dat vertelt het middenveld ons. Maar ook via onze klachtenlijn loopt er heel wat binnen. Ik heb enorm veel mails gekregen van ouders die zeggen dat het niet houdbaar is om kinderen enkel thuis te laten spelen en niet in de openbare ruimte. Kinderen die in een klein appartement of in een huis zonder tuin wonen, zitten eigenlijk gevangen. Het recht op spel wordt disproportioneel ingeperkt.”

Wat is dat, het recht op spel?

“Spelen is niet vrijblijvend voor kinderen, ze leren er ook uit. Ze ontwikkelen sociale vaardigheden via het contact met andere kinderen, ze leren de taal, enzovoort. We weten uit onderzoek dat kinderen die opgroeien in armoede en minder prikkels binnenkrijgen daar negatieve effecten van ondervinden in hun ontwikkeling. Het gaat dus niet alleen over spelen, het gaat om de gezondheid van kinderen. Volgens mij is dat even fundamenteel als sport voor volwassenen. En daar was al van in het begin van de quarantaine aandacht voor. Waarom dan niet voor het recht op spel bij kinderen?

“Akkoord, tieners kunnen misschien nog eens gaan fietsen met een vriend, maar voor een kleuter is dat een pak moeilijker te organiseren. Er moet al een ouder mee kunnen gaan en die moet zijn of haar werk even opzij kunnen zetten. Het is vooral over de jongsten dat ik mij grote zorgen maak. Zij mogen nu niet naar school. Ik verwacht zelfs niet dat kleuters dit schooljaar nog naar school zullen kunnen. Stel nu dat zij ook de zomer zonder kampen of vriendjes moeten overbruggen: wat is daar het langetermijneffect van?”

Worden alle kinderen daar even hard door getroffen?

“Alle kinderen worden getroffen door deze crisis, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar de mate waarin dat effect doorweegt, zal toch verschillen tussen kinderen. Zeker kinderen in een kwetsbare situatie, bij hen vrees ik voor blijvende gevolgen. Daarom dat wij al van bij het begin van de crisis hameren op het belang van goede opvang op school voor die kinderen. Maar ook eenmaal de crisis voorbij is, zullen we ervoor moeten zorgen dat zij een inhaalbeweging kunnen maken.” 

Hoe moet dat dan precies gebeuren?

“We moeten op zoek naar alternatieven voor zomerkampen mochten die geschrapt worden. Die moeten kwalitatief zijn. En natuurlijk moet er rekening worden gehouden met de veiligheidsvoorschriften, maar we mogen ook out of the box denken. Waarom organiseren we bijvoorbeeld geen zomerkamp voor vijf kinderen uit kwetsbare milieus? Zo kunnen we voldoende aandacht besteden aan social distancing én zorgen we ervoor dat zij niet zes maanden thuiszitten.

“Op schools vlak liepen er al voor corona fantastische initiatieven zoals Toekomst ATELIER. Zij organiseren weekendscholen waar kinderen in een kwetsbare situatie warm worden opgevangen. Zulke initiatieven zou je meer zuurstof kunnen geven. Al moeten we er ook voor zorgen dat de opvang nu al voldoende kwalitatief is: zijn er genoeg begeleiders om voor elk kind te kunnen zorgen? Ik hoorde deze week al dat scholen daarvoor kunnen samenwerken met lokale besturen en privé-initiatieven: dat is een goed begin.”

Wat vindt u van de laatste set maatregelen, met een voorzichtige uitbreiding van de sociale bubbel.

“Het is in elk geval een stap in de goede richting. Ik hoorde in de nieuwe veiligheidsmaatregelen voor het eerst uitdrukkelijk praten over kinderen en jongeren zonder dat het over besmettingsgevaar of de noodzaak aan opvang ging. De regering erkent nu tenminste dat ook kinderen wel kunnen varen bij een maatregel, namelijk het uitbreiden van de sociale bubbel.”

Tenzij ouders verkiezen om hun eigen vrienden uit te nodigen, zonder rekening te houden met speelkameraadjes.

“Dat is waar. (stilte) Dat lijkt mij nu zo'n evidentie dat ik er nog niet bij had stilgestaan dat iemand dat niet zou doen eigenlijk. Misschien moeten we die oproep wel lanceren, dat ouders voorrang moeten geven aan hun kinderen bij het uitbreiden van de sociale bubbel.

“Ik heb zelf drie kinderen – twee pubers en een dochter van tien jaar oud. Mijn man en ik hadden eigenlijk meteen de reflex dit te bespreken met de kinderen. Wij hebben daar zelf misschien iets minder nood aan, voor hen is dat essentieel.”

Beeld Bas Bogaerts

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234