Donderdag 23/05/2019

Mawda

Ouders doodgeschoten meisje Mawda spreken parket tegen

De ouders en het broertje van Mawda Shawri op een persconferentie bij Progress Lawyers. Beeld BELGA

De ouders van Mawda, het Koerdische meisje dat bij een politiecontrole werd doodgeschoten, hebben geen vertrouwen in het onderzoek. Op een persconferentie spraken ze de versie van het parket tegen en eisten een parlementaire onderzoekscommissie. 

De tweejarige Mawda kwam vorige week om door een kogel toen ze samen met een dertigtal migranten in een bestelwagen op de autosnelweg tussen België en Frankrijk reed. Een mensensmokkelaar probeerde het gezelschap naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. Volgens de ouders van de Koerdische peuter reden ze vlak voor het dodelijke schot met hoge snelheid over de autosnelweg. 

"Wij zaten vooraan in de bestelwagen toen in een van de politiewagens een passagier zijn pistool bovenhaalde en één keer schoot", vertelde de vader. "Na het schot zat de moeder onder het bloed. De hartslag van Mawda ging snel naar beneden." 

Die versie van de feiten sluit uit dat de agenten uit zelfverdediging schoten. Ze spreekt ook het parket van Doornik tegen, dat stelde dat de bestuurder op het gaspedaal trapte op het moment dat de agenten uitstapten en met getrokken wapens naar de bestelwagen liepen.

Vrijdag moest het parket toegeven dat de Koerdische peuter door een kogel was overleden. Een dag eerder had het dat nochtans ontkend en gesteld dat het zich daarvoor baseerde op een onderzoek van het Comité P. Ook die informatie bleek fout, want het Comité P is nog volop bezig met zijn onderzoek.  

Lees ook: Wachten op informatie, opgesloten in een cel: ouders van gedode peuter vertellen hun verhaal

In de cel

De ouders zijn niet alleen ontgoocheld in het parket, maar ook geschrokken van het optreden van de politie. Toen ze uitstapten met de zwaargewonde Mawda in hun armen, riepen ze om een ziekenwagen, maar de politie antwoordde hen enkel dat ze zouden schieten bij de minste beweging. 

"Pas toen een agent de ernst inzag, nam die het kind over en diende de eerste hulp toe", zegt de vader. "Het heeft nog zeker 20 minuten geduurd voor er een ziekenwagen was."

Daarna mochten de ouders niet mee in de ziekenwagen, maar zijn ze naar een cel gebracht. Een nacht en een dag bleven ze in het ongewisse over hun dochter.

Omdat de ouders hun geloof in de Belgische veiligheidsdiensten en het parket kwijt zijn, vraagt hun advocaat om een parlementaire onderzoekscommissie. "Die kan onderzoeken wat er gebeurd is, parallel met het onderzoek van het Comité P en het gerechtelijk onderzoek", zegt advocaat Olivier Stein, van Progress Lawyers Network. "Als echt een onafhankelijk onderzoek gevoerd wordt, dan verwacht ik op korte tijd een arrestatie."

Lees ook het standpunt van Maarten Rabaey: Voorkom nu nieuwe drama's tijdens achtervolgingen

Onafhankelijk onderzoek

Binnen de politiek lijkt er weinig animo voor een onderzoekscommissie. Vooral de Franstalige oppositiepartijen PS, Ecolo en cdH schreeuwden voor het weekend hun verontwaardiging uit, maar willen nu vooral dat justitie haar werk doet.

"Enkel als daarna nog onduidelijkheden overblijven, kan een parlementaire onderzoekscommissie wenselijk zijn", zegt Julie Fernandez-Fernandez, Kamerlid voor PS. 

Ook de Vlaamse oppositie is terughoudend om te pleiten voor een onderzoekscommissie voor het Comité P zijn onderzoek heeft afgerond. Verschillende fracties hebben daarentegen parlementaire vragen ingediend en hopen dat de premier vandaag al uitleg verschaft. 

In een debatprogramma op RTL benadrukte premier Charles Michel (MR) dat de onderzoeken naar de omstandigheden van het overlijden van Mawda "perfect onafhankelijk" zijn. Hij betuigde zijn medeleven aan de ouders.

Om 11 uur dinsdag zitten de ouders samen met het parket om het autopsieverslag in te kijken. Als ze het niet eens zijn met dat autopsieverslag, zijn ze bereid de begrafenis van hun dochter woensdag uit te stellen voor verder onderzoek. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.