Vrijdag 21/02/2020

Ouderen niet welkom in eerste Vlaams flatgebouw met leeftijdslimiet

Beeld rv

Hasselt krijgt de eerste woontoren van Vlaanderen met een leeftijdslimiet voor haar bewoners. Die moeten jong zijn, niet ouder dan 32 jaar. De stad en de vastgoedontwikkelaar willen jonge mensen zo de kans geven om hun eerste vastgoedaankoop te verwezenlijken. Let wel: kopers (lees: de ouders of grootouders) mogen ouder zijn. De Kapertoren, die vlak bij de studentenbuurt komt te liggen en 70 appartementen zal tellen, wordt de hoogste woontoren van Limburg en de jeugdigste van heel Vlaanderen. De prijzen variëren tussen 140.000 en 250.000 euro. De Huurdersbond meent dat hier sprake is van discriminatie.

Wie straks in de Hasseltse Kapertoren wil wonen of er een stulpje wil huren, zal jonger moeten zijn dan 32 jaar. Zo wordt ingespeeld op de grote vraag van jongeren die op zoek zijn naar hun eerste betaalbare appartement, midden in de stad.

Of het nu om te kopen of te huren is, wie er straks wil gaan wonen zal jonger dan 32 moeten zijn. De leeftijdslimiet wordt een voorwaarde om er te kunnen intrekken.

Verankerd in verkoopakte of huurovereenkomst
Maar iedereen zal er wel een appartement kunnen kopen. Maar voor wie er zélf gaat wonen, is het belangrijk dat minstens de jongste bewoner minder dan 32 lentes telt. Eens je er ingetrokken bent en er woont, mag je er zolang blijven als je wil, ook als je ouder bent dan 32. Voor verhuur geldt hetzelfde: minstens één van de huurders moet bij het intrekken de leeftijdslimiet respecteren.

Die leeftijdslimiet voor bewoners zal verankerd worden in de verkoopakte. De notaris of makelaar zal bijgevolg bij elke verkoop moeten toezien dat dit gerespecteerd wordt. In geval van verhuur zal ook elke nieuwe huurovereenkomst voorgelegd worden aan de syndicus en de Vereniging van Mede-eigenaars.

Beeld rv

Community van jonge mensen

Zowel de stad Hasselt als de vastgoedontwikkelaar benadrukken dat ze met dit project vooral jonge mensen de kans willen geven om hun eerste vastgoedaankoop te kunnen verwezenlijken. Voor jongeren wordt het immers almaar moeilijker om een eerste stulp te kopen.

"We willen vooral kansen creëren voor jonge mensen, zodat ze de mogelijkheid krijgen om een nieuw betaalbaar appartement in de stad te kopen. Zo zijn er veel jongeren die na hun studies in de buurt van de unief willen blijven wonen, maar al vlug vaststellen dat dit niet zo evident is. Hen willen we die kans nu effectief geven. Die leeftijdslimiet is in dat opzicht dus belangrijk, maar het mag voor ons natuurlijk ook geen obsessie worden. Het belangrijkste is dat we een community van jonge mensen creëren", stelt Michel Verhoeven van vastgoedontwikkelaar Kolmont.

Nu al blijkt de Kapertoren heel wat jonge starters aan te trekken, maar ook bij investeerders blijkt de interesse groot.

Luxekot
"Vaak gaat het om ouders die hun centen goed willen besteden met het oog op de toekomst van hun kinderen. Zo zijn er best wat ouders die als investering een studio of compact appartement willen kopen om te verhuren, en het vervolgens als luxekot voor hun kinderen willen gebruiken. Je zal zien dat die kinderen er daarna vaak nog een hele tijd zullen blijven wonen. Het belangrijkste is dat jongeren er ook op die manier tenminste de mogelijkheid krijgen om op zo'n toplocatie, midden in de stad, te wonen".

Hoogste van Limburg

De woontoren - gelegen in het Kapermolenpark, vlak bij de universiteitscampus - zal 70 appartementen tellen en wordt met 16 verdiepingen zowat de hoogste van Limburg. Op het gelijkvloers komt er een fitnesscentrum, een wasbar met koffieshop en wasserette, en een kindercrèche.

Bijna de helft van de appartementen die er gebouwd worden, zullen studio's zijn tussen 35 en 55 m2. De andere helft zal bestaan uit 1 en 2 slaapkamers-appartementen. De prijzen variëren tussen 140.000 en 250.000 euro.

"De Kapertoren komt in dé wijk voor jonge mensen, studenten, startende werkers en gezinnen, en biedt op dat vlak een uitgelezen mogelijkheid om een nieuwe jonge community te creëren. Bovendien past dit alles binnen het masterplan van de stad om onder meer de universiteit, scholen, zwembad en woongelegenheden met elkaar te verbinden", stelt Tom Vandeput, Hasselts schepen van Ruimtelijke Ordening en Grondbeleid.

Joy Verstichelen van de Huurdersbond noemt het initiatief "heel ongewoon" en meent dat er sprake is van discriminatie. "Voor zo'n leeftijdslimiet moeten goede redenen zijn, en dat is geen evidentie. We zullen onderzoeken of dit wettelijk kan", stelt Verstichelen op Radio 1.

Beeld rv

Unia: "Ongepast en eigenlijk ook overbodig"

De maatregel waarbij woningen in een Hasseltse woontoren voorbehouden worden voor jongeren beneden de 32 jaar is niet alleen een ongepaste maatregel, die indruist tegen het anti-dicriminatiedecreet, maar het is eigenlijk ook een overbodige maatregel. Dat zegt Els Keytsman, directeur van Unia, de instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert.

"Dit is vrij uniek", zegt Els Keytsman, "we hebben geen weet van een soortgelijke maatregel in ons land. Ik begrijp het doel van de maatregel, namelijk jongere mensen de kans te geven een appartement te verwerven. Op zich is daar niets mis mee, maar deze leeftijdsgrens invoeren, is ongepast, omdat het discriminatie op leeftijdsgrond betekent. De leeftijdsbepaling in een contract wordt daardoor nietig verklaard door artikel 43 van het decreet ter bestrijding van sommige vormen van discriminatie."

"Het is ook een overbodige maatregel", voegt Keytsman daaraan toe. "Als je de faciliteiten in het gebouw in overweging neemt, met bijvoorbeeld een kindercrèche, dan denk ik dat ze hun doel wel hadden kunnen bereiken zonder die willekeurige leeftijdsgrens van 32 jaar te hanteren. Wie zegt trouwens dat je niet jong kunt zijn en voelen als je ouder dan 32 bent? "

Els Keytsman, directeur van Unia.Beeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234