Woensdag 22/09/2021

"Oudere werknemers zijn duur, jongere werknemers lui"

Jozef De Witte van het CGKS Beeld PHOTO_NEWS
Jozef De Witte van het CGKSBeeld PHOTO_NEWS

Minstens acht procent van de werknemers heeft de afgelopen vijf jaar discriminatiegevoelens ervaren vanwege hun leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKS) naar de invloeden van leeftijdsgebonden stereotypen op werkgelegenheid en arbeidsbetrekkingen.

Vooral werknemers tussen 18 en 34 jaar ervoeren vanwege hun leeftijd discriminatiegevoelens bij aanwervingen, opleidingen en ontslagen. "Deze vaststelling staat haaks op de heersende opvatting dat ouderen de grootste slachtoffers zijn", zegt Jozef de Witte, voorzitter van het CGKS.

Doorbreken
Bijna een werknemer op drie vindt zo'n discriminatie gerechtvaardigd. Na uiterlijke kenmerken is leeftijd daarmee het meest vergoeilijkte rekruteringscriterium eigen aan iemands persoon. Tijdens een seminarie vandaag bespreekt het CGKS hoe die "maatschappelijke consensus" via de anti-discriminatiewetgeving kan doorbroken worden en in hoeverre dit wenselijk is.

Fysiek zwakker
Volgens de ondervraagde werknemers zijn ouderen "duur, minder gemotiveerd, fysiek zwakker en dus minder productief". Ook staan ze "weigerachtig tegenover veranderingen". Positief is dat ze "beschikken over een heel ruime ervaring". Jongeren hebben dan weer een "gebrek aan ervaring, zijn lui, nonchalant en arrogant". Ook willen ze "in de eerste plaats een evenwicht tussen hun beroeps- en privéleven". In hun voordeel pleit dat ze "helemaal mee zijn met de internettrends".

In contact
"Om deze vooroordelen te ontkrachten, is het belangrijk dat "jongere" en "oudere" werknemers vaker met elkaar in contact komen", zegt De Witte. "Er dient gestreefd te worden naar meer heterogene groepen op het werk. Zo valt bijvoorbeeld in de enquête de wens op van oudere werknemers die nauwer met jongeren willen samenwerken."

Op internet
Het CGKS liet het onderzoek uitvoeren naar aanleiding van het Europese jaar van actief ouder worden en intergenerationele solidariteit. Het onderzoek richtte zich zowel op werknemers als werkgevers. Bij werkgevers en HR-verantwoordelijken werd een kwalitatieve studie uitgevoerd bij vier focusgroepen op internet. Bij werknemers werd een voorbereidende kwalitatieve studie uitgevoerd en een kwantitatieve studie met een duizendtal respondenten in mei 2012.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234