Zaterdag 10/06/2023

Bankencrisis

Oude top Fortis gaat vrijuit

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Na twaalf jaar onderzoek worden de voormalige toplui van het toenmalige Fortis niet doorverwezen naar de strafrechter voor mogelijke valsheid in geschrifte bij het opmaken van de jaarrekeningen. Ook verzekeraar Ageas gaat als opvolger van Fortis vrijuit. Alle tenlasteleggingen zijn verjaard.

JVG

De financiële groep Fortis ging tijdens de bankencrisis van 2007-2008 ten onder. Ze had net de overname van een deel van de Nederlandse bank ABN Amro getekend, toen die vanuit de VS in alle hevigheid de oceaan overstak en de banken opzadelde met zware verliezen op hun effectenportefeuille. Het concern diende dan ook te worden gered. Eerst met geld van de belastingbetaler. Nadien werd de banktak van de groep verkocht aan het Franse BNP Paribas, terwijl de verzekeringstak zelfstandig voortging en werd omgedoopt in Ageas.

Vooraleer het ten onder ging, probeerde Fortis nog zijn financiële draagkracht te versterken door vers geld op te halen bij de beleggers. “Ik zou niet aarzelen en snel intekenen”, liet toenmalig Fortis-voorzitter Maurice Lippens verstaan toen hij nieuwe aandelen aanbood.

Toen het concern enkele maanden later toch struikelde, voelden veel investeerders zich bekocht. Ze verweten de toenmalige bedrijfstop de zaken rooskleuriger te hebben voorgesteld om zijn hachje te redden. Het leidde tot aanklachten over valsheid in geschrifte.

Het gerecht fixeerde zich uiteindelijk op zeven toplui van de bank. Naast voorzitter Lippens ging het topman Jean-Paul Votron, diens opvolger Herman Verwilst, de financiële directeur Gilbert Mittler, zijn rechterhand Lars Machenil, topbankier Filip Dierickx en risicodirecteur Reginald De Gols.

De raadkamer besliste nu om de zeven toch niet door te verwijzen naar de strafrechter. Dat gold ook met Ageas, de rechtsopvolger van Fortis. De tenlasteleggingen waren door het lange onderzoek verjaard.

Schikking

Voor het gros van de toenmalige aandeelhouders kwam intussen trouwens een andere regeling uit de bus. Ageas zette voor hen globaal 1,3 miljard euro opzij, indien ze alle claims zouden laten vallen. Daarop volgden 301.104 aanmeldingen, waarvan er in juni al 283.897 waren verwerkt. Van het beschikbare bedrag werd al 780,5 miljoen euro uitbetaald als voorschot voor de goedgekeurde dossiers. Het saldo blijft over om de resterende dossiers te vergoeden en een nabetaling te doen aan wie al een voorschot kreeg. Het juiste bedrag per claimant is nog niet bekend.

Er blijven nu nog een paar dossiers over, waarvan twee met enige gewicht. AB InBev-telg Alexandre Vandamme probeert voor zijn vennootschap Patrinvest nog steeds op een betere regeling. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse investeerder Cebulon.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234