Maandag 16/12/2019

'Oude therapie tegen borstkanker wordt ten onrechte als nieuw en hoopvol voorgesteld'

Een therapie tegen borstkanker die deze week als nieuw en hoopvol naar voren werd geschoven op basis van een internationale studie is allesbehalve nieuw of revolutionair. Dat zegt professor oncologie Jacques De Grève (VUB).

Door Nathalie Carpentier

BRUSSEL l 'Het is een oud medicijn en de jongste studieresultaten relativeren het gebruik ervan veeleer dan het aan te moedigen', stelt hij.

"Onderzoekers hebben een nieuwe behandeling tegen borstkanker ontwikkeld die meer bescherming biedt tegen hervallen." Die resultaten van de grootste en langst lopende internationale studie bij meer dan negenduizend vrouwen met vroegtijdige borstkanker werden net gepresenteerd op het jaarlijkse borstkankercongres in San Antonio. Hoopvolle resultaten voor de toekomst, verkondigde het Universitair Ziekenhuis Gent aan de media dit weekend.

Professor Jacques De Grève, diensthoofd oncologie van de VUB en tevens ondervoorzitter van de Belgische Vereniging Medische Oncologen, kan echter niet achter die conclusie staan. "Oncologen besluiten uit die studieresultaten eerder het omgekeerde. Die studie leverde helemaal geen opwindende resultaten op."

Arimidex, het product in kwestie, behoort tot de zogenaamde aromatase-inhibitoren. De Grève: "Daar is al langer van bekend dat ze iets meer bescherming bieden tegen hervallen dan de vroegere gouden standaardbehandeling tegen borstkanker tamoxifen. Daarom worden ze ook terugbetaald en gegeven aan patiënten met een vrij groot risico om te hervallen."

Maar ze hebben ook nadelen. Niet alleen zijn ze tot vier keer duurder dan tamoxifen, een belangrijk aantal patiënten heeft ook meer last van vrij ernstige neveneffecten zoals gewrichtsklachten. "Als je weet dat de behandeling de oestrogeenspiegel bij vrouwen in korte tijd volledig stil kan leggen, een vrij drastische impact, is dat niet zo verrassend. Ook het libido kan afnemen door het medicijn."

Bij de keuze voor de behandeling wegen oncologen dan ook doorgaans het verminderde risico om te hervallen af tegen de negatieve impact op de levenskwaliteit, aldus De Grève. "Als de balans naar de negatieve kant overhelt of het risico op hervallen niet zo groot is, kiezen we voor tamoxifen."

De nieuwe studieresultaten wijzigen die aanpak niet, integendeel, aldus De Grève. "Omdat bekend was dat patiënten iets minder snel hervielen met dit product, werd ervan uitgegaan dat hun overlevingskansen na tien jaar ook groter waren met dit geneesmiddel. Uit de nieuwe studie blijkt nu net dat dit medicijn de patiënt wellicht geen overlevingsvoordeel biedt. Na tien jaar opvolging bleek het aantal sterfgevallen door andere oorzaken zelfs progressief toe te nemen bij de groep die Arimidex nam. Dat is een reden om het gebruik ervan te relativeren, niet om het meer te gaan gebruiken."

De omgekeerde boodschap die werd verkondigd heeft alvast haar doel niet gemist, merkt De Grève. "Elke patiënte met borstkanker die ik deze week heb gezien vroeg mij waarom zij dat nieuwe middel niet kreeg. Terwijl er geen reden voor is en ze meestal al een zustermolecule krijgen."

Jacques De Grève: 'Het product Arimidex biedt de patiënt wellicht geen overlevingsvoordeel'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234