Maandag 24/01/2022

Oude machtspartij PRI opnieuw sterkste politieke formatie in Mexico

Negen jaar nadat de conservatieve Nationale Actiepartij (PAN) haar van de macht verdreven had, wordt de oude Revolutionaire Institutionele Partij (PRI) opnieuw de eerste formatie in Mexico. Voor president Calderón, zelf een ‘panista’, is het verlies van de verkiezingen van zondag een zware opdoffer.

Met 70 procent van de stemmen geteld heeft de oude machtspartij PRI de parlementsverkiezingen afgetekend gewonnen. De PRI haalde 35,59 procent van de stemmen, tegen 27,19 procent voor de PAN van Felipe Calderón en amper 12,28 procent voor de linkse Partij van de Democratische Revolutie (PRD), die een zware prijs betaalt voor haar interne verdeeldheid. Andere opvallende tendenzen zijn de winst van de groenen, die zeven procent halen, en de bijval van de ongeldige stemmen, zes procent, het antwoord op een oproep van enkele intellectuelen en middengroepen.De PRI, opgericht na de Mexicaanse revolutie (1910-1920) en vervolgens meer dan zeven decennia aan de macht gebleven, moest het bestuur in 2000 uit handen geven, toen PAN-kandidaat Vicente Fox de presidentsverkiezingen won. Ofschoon het volgende staatshoofd pas in 2012 gekozen wordt en de PAN in de persoon van Calderón nog drie jaar lang de residentie Los Pinos betrekt, dreigt hij na zondag nog hooguit een lame duck te zijn. Al moet daar meteen de nuance aan worden toegevoegd dat Calderón ook in de eerste drie jaren van zijn mandaat geen meerderheid had. Maar toen was de PAN tenminste nog de grootste partij. Zondag werden de kaarten voor het Lagerhuis zo grondig herschud dat de PRI samen met de de groenen op een absolute meerderheid afstevent, zoals PRI-voorzitster Beatriz Paredes Rangel zich sterk maakt. Niet alleen federaal scoort de centrum-linkse, zich als herboren voorstellende PRI goed. In de lokale verkiezingen die her en der plaatsvonden kon ze ook PAN-bastion Guadalajara naar zich toe halen, met ruim 5 miljoen inwoners de tweede stad van Mexico. Alleen in het noordwestelijke Sonora moet de partij de PAN laten voorgaan.Hoewel Calderón een hoge persoonlijke legitimiteit geniet, is zijn beleid overduidelijk afgestraft. De burgers zijn niet alleen ongerust over de forse economische terugval (naar verwachting 6 procent negatieve groei als gevolg van de recessie in de VS), ook de genadeloze oorlog tegen de drugsbonzen blijkt minder populair dan gedacht. De toegenomen criminaliteit, het forse slinken van de inkomsten uit remesas (het geld dat migranten vanuit de VS naar huis sturen) en de ‘Mexicaanse’ griep zijn extra tegenvallers gebleken .Calderón heeft drastische hervormingen in de steigers staan, onder meer op het vlak van energie en fiscaliteit. Hoewel de PRI niet tegen hervormingen is, wil ze een meer gematigde weg volgen. Einddoel is hoe dan ook om in 2012 opnieuw Los Pinos te veroveren. (LD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234