Woensdag 21/10/2020

Oude Geuze in nieuwe dozen

Wie al eens een geuze degusteert, weet dat het ene eikenhouten vat het andere niet is. Daarom lanceert brouwerij Boon een discovery box met daarin vier geuzes uit verschillende foeders. "De eiken vaten in onze brouwerij hebben een eigen microflora aan wilde gisten. Het gebruik van lambiek uit een bepaald eiken vat zorgt voor geuzes met eigenzinnige karakteristieken: wijnachtig, whiskyachtig, beendroog of zeer mals. Het nummer op de fles verwijst telkens naar het vatnummer."

€ 28,95 voor vier flessen. www.boon.be.

Rob doet

de job

Als leverancier van exquise lekkernijen heeft Rob's Gourmet Market een ijzersterke reputatie opgebouwd. Om het feest helemaal compleet te maken is er nu ook een e-shop volgestouwd met heerlijke hapjes. De regels zijn simpel: voor 12u besteld, morgen aan huis geleverd, gegarandeerd vers, in heel België. Merci Rob!

rob-brussels.be

Glorieuze

ballen

Het succesverhaal van Balls & Glory-chef Wim Ballieu krijgt nu ook een staartje op papier: een bijbel waarin Wim zijn meest gesmaakte ballen verzamelt én van vegetarische varianten voorziet. Rollen maar!

Truffelbal met

champagnerisotto

Dit heb je nodig:

Voor de ballen: 2 el truffelpasta, paneermeel, 750 g varkens-kalfsgehakt

Voor de risotto: 1 grote ui, gesnipperd, 2 stengels selder, fijngesneden, 3 el olijfolie, 500 g risottorijst, 1 glas witte wijn, 1,5 l kippen- of grountebouillon, 300 g gemengde (bos)champignons, boter, peterselie, 100 g geraspte parmezaan, peper en zout

Zo maak je het:

Verwarm de oven tot 170 °C. Meng de truffelpasta door het gehakt en verdeel in vier. Draai van elk deel een gehaktbal en rol die door het paneermeel. Bak de ballen ongeveer 27 minuten.

Fruit intussen de ui en selder. Wanneer ze glazig zijn, voeg je de rijst toe. Roer en laat even bakken. Als de rijst warm is (test door een aantal rijstkorrels in je handpalm te leggen, als ze blijven plakken is de rijst warm), voeg je eerst de wijn en dan de bouillon toe. Zet het vuur nu wat lager, doe het deksel op de pan en laat de rijst garen. Roer niet! Intussen maak je de boschampignons schoon en bak je ze aan in een klont boter. Voeg de peterselie op het einde bij de champignons. Wanneer de rijstkorrels alle bouillon hebben opgenomen en gaar zijn (na ongeveer 18 minuten), kan je de risotto afwerken. Voeg de champignons, boter en parmezaan toe. Kruid met peper en zout en roer goed.

€ 29,50, Uitgeverij Kanibaal. www.ballsnglory.be.

Kaas

Brussels bier

"Hij smelt als een Zwitserse kaas voor een Brussels bier", het zou zowaar een nieuw spreekwoord kunnen worden. Zeker als Véronique Socié de selectie doet, als Beste Kaasmeester van België 2016 is ze het brein achter de nieuwe Brusselse kaasbar la Fruitière. Doe zelf de test met een combo van Tête de Moine AOP en een Voegelpik van brouwerij En Stoemelings en je weet dat het er boenk op is.

La Fruitière, Kolenmarkt 99-103, Brussel.

www.facebook.com/lafruitierebrussels.

KOOKBIJBEL

DUO

Wat hebben we vandaag geleerd? Dat Vlaanderens meest geliefde chef nog steeds onze culinaire goeroe is. Drankjes, voorgerechten, hoofdgerechten, vegetarisch lekkers, desserts of sauzen: in Piet à volonté vind je glasheldere recepten voor zowat álles.

€ 29,99, www.lannoo.be.

Chef Jilles D'hulster ken je van de Jilles Beer & Burgers-vestigingen. In dit boek brengt ze haar kennis samen met die van Sofie Vanrafelghem, ervaren biersommelier. Zo komen ze tot 48 foodmatches tussen bijzondere burgers en originele biertjes. Veel beter dan dat wordt het niet, toch?

Beer & Burgers, € 29,50, www.uitgeverijkannibaal.be.

Taartje van

eigen deeg

Mis je Bake Off Vlaanderen ook een beetje? En droom je 's nachts van sterrenpatisserie en decadente taarten? Goed nieuws: het Bake Off-verhaal kun je thuis zelf verderzetten, met het boek dat winnaar Hans Martens uitbrengt. De topbakker verzamelde in deze bijbel zijn winnende recepten voor taarten, koekjes, brood en ander lekkers, en maakte ze toegankelijk voor bakleken zoals jij en ik. "Bij mijn baksels zijn soms ook hoekjes af of een vulling iets te lopend. Zolang het maar lekker is." Amen, Hans!

Het Bakboek van Hans Martens, € 24,99. www.wpg.be.

Thee

voor mini's

Weg met suikerrijke kinderdrankjes, laat je kids liever slurpen van dit healthy alternatief. Isabelle Moussiaux uit Kessel-Lo zocht al een tijdje naar iets dat het gat tussen saai water en ongezond frisdrank kon vullen, en bedacht daarom MiniMarieTea, schattige, theïnevrije kruideninfusies vernoemd naar haar dochtertje. Er is een rode (rozenbottel), blauwe (kamille), groene (munt) en bruine (rooibos-kaneel) variant, allemaal zo puur en organisch mogelijk.

Marie test minimarie

Dochter Marie (11) van Goesting-vormgeefster Ann is proefkonijn. Ze geniet van een kopje munthee 's avonds en is onmiddellijk grote fan. Suiker? Mist ze niet! En wauw, bij de thee zit ook nog een tekenkaart, ideaal voor zo'n creatieve bengel als zij. Mama Ann is onder de indruk van de stevige theezakjes: ze zitten boordevol kruiden, dus na een minuutje in heet water is Maries kopje al gezet. Handig!

Vanaf € 4,95. www.minimarietea.com.

Vegan

for dummies

Volledig plantaardig eten, er zijn groene argumenten genoeg om dat te overwegen. Misschien staat tussen droom en daad een kaasverslaving in de weg. Net daarom is er een online coachingsprogramma van Eva vzw dat je stap voor stap de weg wijst naar smakelijke alternatieven. Enkele studenten van de Universiteit van Gent bouwden als extra duwtje in de rug een app boordevol plantaardige recepten.

www.evavzw.be/easy-vegan.

Persoonlijk potje

Dovre, is dat geen merk van kachels? Juist, en met het nieuwe merk Ferleon bundelen ze hun expertise in gietijzer met een laagje email. Het resultaat: knappe kookpotten, made in Belgium en bovendien kan je zelf mixen en matchen tot de kleur van je pot, deksel en handvat precies in lijn zijn met het design van jouw keuken.

Vanaf € 80. www.ferleon.com.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234