Maandag 21/06/2021

Weekoverzicht

Oude bobo's in de cel in Zürich, linkse activisten aan de macht in Barcelona

Sepp Blatter viert zijn herverkiezing als FIFA-voorzitter. Beeld PHOTO_NEWS
Sepp Blatter viert zijn herverkiezing als FIFA-voorzitter.Beeld PHOTO_NEWS

Verkiezingen alom deze week: in Zürich bleef uiteindelijk alles bij het oude bij de herverkiezing van Sepp Blatter tot FIFA-voorzitter, in Barcelona en de rest van Spanje was het vernieuwing troef tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, en in eigen land blikten we terug op een jaar sinds de 'moeder aller verkiezingen'.

's Morgens vroeg werden ze dinsdag uit hun poepsjiek Zwitsers hotelbed gelicht, de FIFA-bobo's, afgeschermd met inderhaast bijeengezochte lakens. De zeven voetbalbazen, waaronder enkele grote namen als Jeffrey Webb, voorzitter van de Amerikaanse voetbalbond CONCACAF, en Jack Warner, voormalig vicevoorzitter van het uitvoerend comité, werden gearresteerd op vraag van de Amerikaanse FBI op verdenking van grootschalige fraude, afpersing, witwaspraktijken en omkoping bij sponsor-, media- en marketingsdeals en bij de toewijzing van belangrijke sportevenementen. Ze zouden vooral door ex-topman Chuck Blazer aan de galg gepraat zijn.

De sportbonzen bevonden zich allemaal in Zürich, waar ze bij elkaar waren voor het 65ste FIFA-congres, dat vrijdag een nieuwe voorzitter moest kiezen. Stond de 79-jarige Zwitser Sepp Blatter aan het begin van de week nog ijzersterk om zichzelf op te volgen, naarmate meer details over het onderzoek naar buiten lekten, begon zijn positie toch te wankelen. De Europese voetbalbond UEFA stuurde zelfs openlijk aan op vertrek indien Blatter herverkozen zou worden.

Maar vergeefse moeite. Blatter haalde het vrijdagavond relatief gemakkelijk van zijn uitdager, de Jordaanse prins Ali, met 133 stemmen tegen 73, waarna Ali zich terugtrok. Het ontlokte Blatter een dag later de uitspraak dat hij "iedereen vergeeft, maar niet vergeet".

Elektronisch stemmen zat er trouwens niet in vrijdag, wel twee uur liftmuziek en een zaal vol dikbuikige mannen die een voor een, van 1 tot 209, richting 'booze' 1 of 2 mochten schuifelen om er hun stembiljet in te deponeren.

null Beeld AP
Beeld AP

Verandering, maar waar?

Een jaar na de 'moeder der verkiezingen' op 25 mei 2014 was het deze week tijd om terug te blikken. Groen deed dat maandag in Antwerpen, al kon N-VA-voorzitter Bart De Wever de kritiek maar matig smaken.

Behalve Groen en politicoloog Carl Devos ("De kracht van verandering kan niet op tegen de kibbelcultuur") blikte ook De Morgen deze week terug. In de reeks 'Welke verandering?' keek onze politieke redactie naar het regeerakkoord en vooral de uitvoering ervan. Over de pensioenen, meer jobs, meer jobs en meer jobs, stimulerende maatregelen voor de ondernemers en de factuur voor de gezinnen.

Open Vld lanceerde deze week dan weer een ander idee. Geen tax shift, wel een seks shift: haal seks op 14 jaar, op voorwaarde dat de partner maximaal vijf jaar ouder is, uit het strafrecht. Een idee dat veel meningen losmaakte, ook de jongeren zelf staan er niet om te springen.

In Gent werden gezinnen en ondernemers deze week vooral getroffen door een conflict bij afvalophaler IVAGO, waar een negatieve evaluatie van een personeelslid de druppel voor de arbeiders was, die de hele week lang het werk neerlegden. Burgemeester Termont zag zich door het ophopende afval in de straten van de stad genoodzaakt personeel op te vorderen. Pas morgen kan er een externe bemiddelaar aan de slag in het bedrijf.

Staken deed, behalve de treinbestuurders, trouwens deze week ook de elektriciteit bij Belgocontrol, dat instaat voor het luchtverkeer boven België. Woensdag ging het luchtruim in ons land plat, waardoor er de hele middag lang geen vliegtuigen konden landen of vertrekken. Chaos troef in Zaventem, waar duizenden gestrande reizigers met de handen in het haar zaten. Uiteindelijk bleek de panne aan een "niet-geaarde dieselgenerator" te liggen, en kostte dat probleem de luchtvaartmaatschappijen minstens 2,5 miljoen euro.

Gestaakt werd er dan weer niet in Spanje deze week, wel gestemd. In Barcelona verbaasde de activiste Ada Colau van de linkse kartellijst Barcelona en Comú vriend en vijand door de grootste partij te worden. Als Colau effectief burgemeester wordt, wil ze de stad ingrijpend veranderen, al blijft de vraag waar haar idealen zullen botsen met de principes van de realpolitik.

Medianieuws viel er deze week vooral in eigen huis te rapen, waar De Persgroep, uitgever van onder meer De Morgen en Het Laatste Nieuws, aankondigde Humo, Story, TeveBlad en Vitaya over te nemen. Vraag is of Christian Van Thillo het bloeden van Humo, een eigenzinnig blad in woelig water, kan stelpen?

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Ada Colau, winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen van Barcelona. Beeld REUTERS
Ada Colau, winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen van Barcelona.Beeld REUTERS

Strijd in Syrië en Irak

In Syrië en Irak gaat ondertussen de strijd ongenadig verder. In de antieke stad Palmyra vermoordde IS volgens bronnen honderden vrouwen en kinderen, en begon de terreurgroep antieke beelden te verwoesten. De Syrische luchtmacht probeert de stad te heroveren via bombardementen. Voorlopig zonder succes, IS blies gisteren de gevangenis in de stad op.

In Irak proberen het leger en sjiitische milities gesteund door Iran ondertussen Ramadi opnieuw in te nemen. De val van die stad frustreerde de Amerikanen zo hard dat defensieminister Carter het Iraakse leger beschuldigde "niet te vechten, wel te vluchten".

De Amerikanen komen trouwens ook steeds meer in conflict met China. "Kunnen zij er wel mee leven dat China een superieure macht wordt?", vraagt Jonathan Holslag zich af.

In India stierven deze week al meer dan 1.000 mensen door de allesverzengende hitte. Hoe die hitte voelt, beschrijft Volkskrant-redactrice Sacha Kester, die vier jaar als correspondent in het land verbleef.

De IS-vlag bovenop de ruïnes in Palmyra. Beeld AFP
De IS-vlag bovenop de ruïnes in Palmyra.Beeld AFP

Goed nieuws

Gelukkig was er ook goed nieuws deze week, zoals het project Benny: een Antwerpse dakloze vroeg 1 euro aan drie studentes, zij veranderden zijn leven. Ondertussen is de campagne wel op zoek naar een ander gezicht, nu blijkt dat Benny wel degelijk OCMW-steun krijgt.

Heuglijk nieuws ook voor Kris Peeters trouwens: die won deze week een rechtzaak tegen ... zichzelf.

Tot slot, voor wie aan het blokken is: deze toepassingen bieden een oplossing in studeren in tijden van sociale media.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234