Vrijdag 27/05/2022

AG

Wat is dit?

'AG ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Oud worden met Evi Hanssen: “100 is te oud, maar 98 zou ik wel zien zitten”

AG
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

We worden collectief ouder. Dat weegt op onze sociale zekerheid en stelt de pensioenen van de toekomst in vraag. Toch is oud worden vooral heel mooi. JOE-stem Evi Hanssen rondde twee jaar geleden de kaap van 40, maar kijkt al uit naar haar oude dag. “Ik wil de concurrentie met de eeuwige jeugd niet aangaan.”

Evi Hanssen (42): “100 worden hoeft voor mij niet, maar 92, 96 of 98 zou ik wel zien zitten. Ik heb dat onlangs besproken met mijn kinderen. Zij willen dat ik minstens 90 word. Ik heb hen beloofd te blijven leven tot zij zelf opa zijn.” (lacht)

Je bent dus niet bang om oud te worden?
Evi: “Absoluut niet. Ik merk dat millennials (geboren tussen 1981 en 1996) sterk geloven in het ideaalbeeld van jong zijn. Dat ze alles moeten waarmaken voor ze 30 zijn en dat het vanaf dan alleen nog bergaf gaat. Daar ben ik het niet mee eens. Ik vond 40 worden net erg fijn omdat je jezelf vanaf dan niet meer kan wijsmaken dat je nog jong bent. Je valt in een nieuwe categorie: de jongste van de oudsten. Je moet dus niet meer meegaan in die onmogelijke wedijver om jong te zijn, en dat is fijn.”

Hoe wil je zelf graag oud worden?
Evi: “Net zoals iedereen wil ik goed oud worden: mentaal gezond en op een rustige manier. Ik ben voorstander van volgens je leeftijd te leven. Mijn ouders zijn nu 74 en nemen die rol van ouder worden heel mooi op. Ze zijn goed te been en actief, maar doen zich niet jonger voor dan ze zijn. Zelf wil ik die concurrentie met de eeuwige jeugd evenmin aangaan. Ik voel me mijn leeftijd en leef daarnaar.”

De vergrijzing zorgt wel voor een fikse generatiekloof tussen de (baby) boomers en de millennials. Waar zit jij zelf op dat spectrum?
Evi: “Ik snap beide kanten wel. Voor mijn podcast-reeks over de ‘centennials’ heb ik ontzettend interessante gesprekken gehad met personen van allerhande leeftijden. Het is duidelijk dat de jeugd nu in een andere wereld opgroeit dan ik vroeger, en zeker dan mijn ouders. Zij groeiden op tijdens de heropbouw na de Tweede Wereldoorlog. Er was weinig, maar er waren veel mogelijkheden om te groeien. Mijn papa is bij een bank beginnen werken en is via zelfstudie hoog kunnen opklimmen. De millennials springen daarentegen van job naar job. Ze willen nú gelukkig zijn en denken niet aan later. Ik zit daar een beetje tussenin. Op jonge leeftijd heb ik een huis gekocht en opgeknapt om te verhuren. Dat is mijn pensioen. Maar daarnaast kies ik ook voor instant geluk. Ik doe een job die ik graag doe, maar die niet noodzakelijk werkzekerheid biedt.”

Ben je een enthousiaste spaarder?
Evi: “Ik spaar voor mijn pensioen en voor mijn twee kinderen. Al kan ik die knop ook omdraaien als het moet. Nu er minder geld binnenkomt door corona, heb ik er geen probleem mee om eens een paar maanden niets voor hen apart te zetten. De boomers vinden dat ze moeten werken om iets achter te laten voor hun kinderen, maar dat vind ik niet. Ik voel me niet verplicht om iets achter te laten voor mijn kinderen. Ik voed hen met liefde op en geef hen later alle kansen om te studeren, maar vanaf dan moeten ze voor zichzelf kunnen zorgen.”

Ben je bewust met je pensioen bezig?
Evi: “Als zelfstandige zijnde, is mijn toekomst ook financieel gezien minder voorspelbaar. Ik zorg er daarom voor dat mijn papierwerk altijd perfect in orde is, hoewel het mij absoluut niet interesseert. Dat vraagt inzet, maar ik ben er zeker van dat ik hier in lastige tijden - zoals nu - of tijdens mijn pensioen de vruchten van zal plukken.”

Ben je bang voor hoe jouw oude dag er zal uitzien?
Evi: “Neen. Mijn honderdste verjaardag is pas binnen 58 jaar. Dat is nog heel ver van kant. Soms vraag ik me wel af hoe ik mijn dagen zal vullen. Als ik 96 jaar zou worden, ben ik al 30 jaar op pensioen. Dat is bijna zo lang als mijn loopbaan. Verder hoop ik dat de jeugd en de generatie van mijn kinderen hetzelfde lef blijven tonen als ze vandaag doen. Op straat betogen, ondernemen, … Ik vind het goed dat ze wat meer voor zichzelf opkomen en hoop dat ze dat volhouden. Als dat lukt, heb ik vertrouwen in de toekomst en ben ik er zeker van dat er heel leuke mensen over de vloer zullen komen bij Oma Evi. Alles komt altijd goed, toch?.”

Ontdek meer over je toekomst en de verschillen tussen boomers en millennials in de Centennials-podcasts van Evi Hanssen en AG.

Heb je nood aan advies of informatie over financiële gemoedsrust tot je honderd jaar? Ga dan langs bij je verzekeringsadviseur of surf naar ag.be.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234