Zaterdag 15/05/2021

Oud RVA-gebouw Sint-Gillis klaar voor opvang daklozen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Een legertje vrijwilligers heeft vandaag een oud gebouw van de RVA in de Brusselse gemeente Sint-Gillis klaargezet voor de nachtopvang van daklozen tijdens deze vriesperiode.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) is de vrijwilligers vannamiddag gaan bedanken voor hun inzet. De tijdelijke plaatsen voor nachtopvang bij vrieskou voor daklozen waaronder ook minderjarigen, die eerder geopend waren in een gebouw in Molenbeek en in Elsene verhuizen naar Sint-Gillis omdat het gebouw in Sint-Gillis gemakkelijker te beheren is door de Samu Social, de vzw die de opvang organiseert op het terrein.

Vrijwilligerswerk

Het gebouw aan de Steenweg op Charleroi in Sint-Gillis, ter beschikking gesteld door minister van werk Monica De Coninck, is in de loop van vandaag, helemaal in orde gezet door een klein leger aan vrijwilligers. De RVA heeft arbeiders geleverd om te helpen verhuizen, de gemeente Sint-Gillis heeft schoonmaakpersoneel gestuurd en het OCMW Brussel heeft de brandveiligheid voor zijn rekening genomen. Belgacom heeft ook minibusjes aangeboden voor het vervoer van de daklozen en de Centrale de Soins à Domicile levert enkele dagen gratis maaltijden.

Defensie heeft matrassen in het gebouw in Sint-Gillis geleverd, de Restos du Coeur van Sint-Gillis hebben dekens en kleding gebracht en een tiental scouts, afkomstig van groepen uit Overijse, Theux (bij Luik) en Brussel zijn komen opdagen om de matrassen te helpen installeren.

Belofte nagekomen

"Al deze mensen hebben zonder aarzelen hulp aangeboden en dankzij hen zijn Samu Social, OCMW Brussel en ikzelf erin geslaagd, zoals ik beloofd heb, elke mens die erom vroeg 's nachts een bed te geven bij deze extreme vriestemperaturen", zegt staatssecretaris De Block.

Legerkazernes
Ook in kazernes over het hele land zijn slaapplaatsen voor daklozen voorzien. De federale politie levert dan weer een bus voor het vervoer van de daklozen naar de kazerne van Bevekom en in Brussel. De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB zorgt ook voor vervoer in Brussel en de Regie der Gebouwen, Belgacom, bpost en de RVA hebben gebouwen ter beschikking gesteld in de regio Brussel. Het Rode Kruis heeft bedden en dekens geleverd. De Civiele Bescherming is ter plaatse gekomen met water en verwarmingstoestellen.

Oproep
Wereldmissiehulp (WMH) heeft een oproep gelanceerd voor hulpgoederen voor mensen in de vrieskou. De organisatie verleent al vele jaren hulp onder de vorm van kledij, medisch materiaal en dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Deze hulpgoederen worden in heel Vlaanderen vooral via kledingbakken ingezameld.

Via de organisatie vinden zij hun weg naar hun bestemming in een rampgebied en/of de derde wereld. Daarnaast zet de organisatie zich ook in voor de kansarmen in ons land.

"Wij zijn blij dat wij de voorbije dagen dekens en winterkledij konden aanleveren aan verscheidene opvangcentra van het Rode Kruis en Caritas. Kansarmen in België hebben, zeker nu in deze vrieskou, behoefte aan warmte. Daarom roepen wij iedereen die deze mensen wil helpen en steunen met dekens en/of warme kleding op om contact op te nemen met Wereldmissiehulp", zegt Erik Merckx van Wereldmissiehulp, gevestigd in Boechout. (belga/ep)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234