Woensdag 12/05/2021

InterviewAlvaro Uribe Vélez

Oud-president Alvaro Uribe Vélez verdedigt Colombiaanse regering tegen protesten: ‘Ik ben voor vrede, maar tegen straffeloosheid’

Betogers clashen met de oproer­politie in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Een geplande hervorming van de belastingen leidde tot hevig protest. Gevolg: een twintigtal doden en honderden gewonden.  Beeld AFP
Betogers clashen met de oproer­politie in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Een geplande hervorming van de belastingen leidde tot hevig protest. Gevolg: een twintigtal doden en honderden gewonden.Beeld AFP

Een protestgolf over een belastinghervorming, met tientallen doden tot gevolg, richt voor het eerst sinds lang de schijnwerpers weer op Colombia. President Iván Duque trok de omstreden wet alweer in, maar zijn leermeester, de nog immer machtige oud-president Alvaro Uribe Velez, gaat geen millimeter opzij.

Al een week lang domineren massale straatprotesten over een (alweer ingetrokken) plan om de belastingen te verhogen en de gezondheidszorg te privatiseren het Colombiaanse nieuws. “Laten we soldaten en politie steunen in hun recht om hun wapens te gebruiken om hun veiligheid te beschermen en om mensen en eigendommen te verdedigen tegen criminaliteit en terroristisch vandalisme”, reageerde oud-president Alvaro Uribe Vélez op Twitter, op het hoogtepunt van de huidige protestgolf. Dat klonk zo explosief dat het sociale medium de tweet liet verwijderen.

Het is alleen maar een zoveelste schandaal(tje) waarin de ongenaakbare Uribe verzeild raakt, zonder enig gevolg. Uribe was president van Colombia van 2002 tot 2010, en nog altijd behoort hij tot de machtigste en meest gecontesteerde politici van Latijns-Amerika. Zelfs huisarrest en covid hebben Uribe niet klein gekregen.

Voormalig president Alvaro Uribe Vélez.  Beeld REUTERS
Voormalig president Alvaro Uribe Vélez.Beeld REUTERS

“Ik had huisarrest gekregen, maar heb in oktober weer mijn vrijheid teruggekregen na verder onderzoek. Dat ik dit als ex-president van Colombia moet meemaken is onwaarschijnlijk en totaal onrechtvaardig”, zegt Uribe. “In 2018 tijdens de presidentsverkiezingen heeft een rechter in het geheim een proces tegen mij gestart. Hij heeft toen mijn telefoon afgetapt, maar tegen mijn advocaten zegt hij dat er geen proces tegen mij liep. Daarenboven sprak deze rechter in het openbaar dat hij er alles aan zou doen om Uribe in de gevangenis te krijgen, met de bedoeling om mijzelf en mijn politieke partij tijdens de verkiezingen in diskrediet te brengen. Ze probeerden mij te beschuldigen van het feit dat ik getuigen aan het omkopen was. Nochtans hebben ze hier geen enkel bewijs voor gevonden.”

Waarom zouden ze u viseren?

Alvaro Uribe Vélez: “Omdat ik de voorbije jaren duidelijk heb gemaakt dat ik een tegenstander ben van het vredesakkoord dat Juan Manuel Santos (president van 2010 tot 2018, ER) met de FARC (communistische gewapende rebellenbeweging, ER) sloot. Ik wil benadrukken dat ik niet tegen een vredesakkoord ben, maar wel tegen de straffeloosheid die de regering-Santos in Colombia heeft geïntroduceerd. Ik ben een strijder tegen onrechtvaardigheid.

“Tijdens mijn presidentschap heeft de FARC meermaals geprobeerd om een aanslag op mij te plegen. Bij de eerste aanslag tijdens mijn inauguratie stierven er 21 mensen. Het is een mirakel dat ik dit overleefd heb. Toch heb ik niet toegelaten dat deze gebeurtenissen mijn leven hebben bepaald. Ik ben altijd op zoek gegaan naar vrede en rechtvaardigheid. Jammer genoeg is het evenwicht tussen deze vrede en rechtvaardigheid onder de regering van Santos losgelaten.”

President Santos kreeg zelfs de Nobelprijs voor zijn vredesakkoord. Waarom blijft u zo fel tegen?

“Santos heeft het akkoord met de FARC ondertekend omdat de regering van Barack Obama het vredesakkoord heeft ondersteund. Hierbij gaan ze voorbij aan de gigantische schade die de FARC aan Colombia heeft toegebracht. De meeste westerse democratieën verbieden dat mensen die misdaden tegen de mensheid hebben gepleegd, in de senaat zetelen. Ook Spanje duldde niet dat voormalige ETA-leden aan politiek deden zonder eerst een gevangenisstraf uitgezeten te hebben.

“President Santos heeft een vredesakkoord met de FARC bereikt omdat de rebellenbeweging alles heeft gekregen van Santos. Ze hebben misdaden tegen de mensheid gepleegd en gaan geen dag naar de gevangenis. De wereld kijkt toe en doet hier niets aan. Als politicus heb ik er geen moeite mee mochten leden van de FARC die niet zulke misdaden hebben gepleegd, naar de senaat gaan, maar in Colombia zetelen er nu mensen die kinderen hebben verkracht of hebben geprobeerd om presidenten te vermoorden.

“De internationale gemeenschap denkt dat het vredesakkoord met de FARC legitimiteit en waarheid betekent, maar in feite wakkert het enkel straffeloosheid aan. Dit is het ergste wat je als democratie kan doen: mensen die de wet overtreden belonen. De meerderheid van de bevolking was tegen dit vredesakkoord, maar de regering-Santos heeft dit gewoonweg genegeerd.

“Ik blijf er dan ook op hameren dat er hervormingen aan het vredesakkoord moeten komen. Mensen die misdaden tegen de mensheid hebben gepleegd, zouden nooit in de senaat of het parlement mogen zitten. Het is vreselijk wat Juan Manuel Santos Colombia heeft aangedaan: een slecht onderhandeld vredesakkoord en de toename van de cocaïneteelt tot 219.000 hectaren. Tijdens mijn presidentschap had ik dit aantal nog kunnen herleiden tot 42.000 hectaren.”

Mexico en Uruguay hebben cannabis gelegaliseerd. Hoe kijkt u naar de legalisering van softdrugs?

“Ik ben een grote tegenstander van legalisering van om het even welke drug. Mensen die geloven in legalisering begrijpen niet goed dat wij al sinds de jaren 70 oorlog voeren tegen de georganiseerde misdaad. Colombia heeft van alle landen in onze regio het meest inspanningen geleverd in de strijd tegen drugs. Hier zijn de machtigste drugskartels ter wereld ontstaan. Duizenden politieagenten en militairen zijn in Colombia het slachtoffer van deze kartels geworden. De drugsoorlog heeft ontzettend veel offers gevraagd van de Colombiaanse maatschappij, maar zonder deze inspanningen zouden de drugs nog miljoenen meer slachtoffers hebben gemaakt.”

Ook in België is er discussie over de aanpak van drugs: tolereren of bestrijden.

“Het is belangrijk om niet alleen in de productielanden strijd te voeren, maar ook in de consumptielanden. Sensibilisering van mensen is noodzakelijk. Wie drugs gebruikt, moet weten dat dit niet alleen schadelijk is voor zijn eigen gezondheid, maar ook de slavernij, geweld en onderdrukking van duizenden mensen in Latijns-Amerika in stand houdt.”

De voorbije maanden heeft Covid-19 ook de Colombiaanse samenleving sterk geteisterd.

“Begin dit jaar zijn mijn vrouw en ik ook getroffen door het virus. Ik hou er nog steeds hoofdpijn aan over. Mijn vrouw was ook zwaar ziek, maar is aan de beterhand. Ik maak me ongelooflijk veel zorgen over deze pandemie. Geen enkel land ter wereld blijft gespaard. Covid-19 legt onze kwetsbaarheid als mens bloot. Ik ben ontzettend blij dat farmabedrijven erin geslaagd zijn om vaccins te ontwikkelen, maar tegelijkertijd maak ik me zorgen over de vertragingen die de vaccinatiecampagnes lopen.

“Ik ben positief ingesteld en wil in deze tijden nog meer focussen op het positieve. In vergelijking met landen in onze regio heeft ons gezondheidssysteem goed standgehouden. Wij hebben een gemengd systeem: zowel privé als publiek. De grootste bijdragen aan ons gezondheidssysteem worden zowel door de overheid als door de werkgevers betaald. Slechts een kleiner percentage valt door de werknemer te betalen. Het principe van ons gezondheidssysteem is gebaseerd op solidariteit. Ziekenhuizen moeten je dezelfde behandeling geven, of je nu een klein of groot percentage bijdraagt.

“We hebben strenge eisen aan onze verzekeringsmaatschappijen en ziekenhuizen opgelegd. Wie niet voldoet, wordt beboet en aangespoord om beter werk te leveren.”

Huidig president Duque wordt erg gecontesteerd. U blijft hem wel steunen?

“De administratie van president Duque heeft de capaciteit van de bedden op intensieve zorg verdubbeld. In een land als Colombia is dit een sterke prestatie. Helaas is het aantal besmettingen de laatste dagen exponentieel aan het toenemen. We moeten onze bevolking blijven sensibiliseren om zolang er onvoldoende vaccins zijn de maatregelen na te leven.

“Toch prijzen we ons gelukkig dat we niet zoals in buurland Ecuador de totale ineenstorting van het gezondheidssysteem hebben moeten meemaken. Het virus daagt westerse landen al enorm uit, voor de landen in Latijns-Amerika is dit nog een veel grotere uitdaging.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234