Zaterdag 18/09/2021

Oud-oostfronters vinden antisemitisme nog altijd geen punt

Het Forum van Joodse Organisaties heeft deze week bij de Antwerpse onderzoeksrechter dan toch een klacht ingediend tegen gewezen Vlaams Blok-kopstuk Roeland Raes.

Brussel

Van onze medewerker

Marc Spruyt

In een interview op de Nederlandse televisie in februari had Raes de holocaust in twijfel getrokken. In een poging om de brand te blussen die onstond na de commotie hierrond, verplichtte de partij hem toen ontslag te nemen uit al zijn publieke functies: ondervoorzitter, maar ook senator. Raes, die nu niet langer parlementaire onschendbaarheid geniet, kan mogelijk vervolgd worden op basis van de wet op het negationisme. Die legt straffen op aan eenieder die de holocaust ontkent, schromelijk minimaliseert, rechtvaardigt of goedkeurt.

Een wet dus die het Vlaams Blok in 1995 mee goedkeurde in het parlement. Ook Raes drukte toen in de Senaat het ja-knopje in, al stak hij nooit weg dat hij dat zwaar tegen zijn zin deed. Destijds zorgde het stemgedrag van het Vlaams Blok voor ongerustheid binnen extreem-rechts. De partij zou haar principes verraden hebben voor de poen, schreeuwden met het Blok bevriende organisaties om ter luidst - verwijzend naar de vele miljoenen aan overheidsdotatie die de partij jaarlijks ontvangt. Een kritiek die toenmalig voorzitter Karel Dillen maar moeilijk verteerd kreeg. Hoe heftig de gemoederen toen verhit waren, des te merkwaardiger zijn de lauwe, ja begripsvolle reacties nu de partij haar ondervoorzitter geslachtofferd heeft. De extreem-rechtse periodieken hebben er, soms met enige vertraging (te wijten aan een driemaandelijkse verschijningsdatum), inmiddels allemaal hun zeg over gehad en die klinkt nogal unisono: Raes heeft het zelf gezocht, hij had maar beter moeten weten. Ook in tijdschriften waarin Raes zelf in de redactie zitting heeft en die in tempore non suspecto probleemloos hun kolommen openzetten voor artikels waarin hij vrij en vrolijk negationistische lectuur kwam promoten.

"Het Vlaams Blok keurde destijds unaniem de Belgische holocaustwet goed. Een wet die men zelf goedkeurt, dient men vanzelfsprekend verder na te leven", luidt het droge commentaar van Bert van Boghout in Dietsland-Europa.

Het was echter vooral uitkijken naar de reactie van Voorpost, de actiegroep waarvan Raes lang (onder)voorzitter was en waarin hij nog steeds actief is. "Roeland Raes is bijzonder naïef eerlijk geweest. Maar wij menen dat een senator van het Vlaams Blok niet naïef mag zijn. De schade toegebracht aan het Vlaams Blok is aanzienlijk en dat is een slechte zaak voor de Vlaamse onafhankelijkheid", schrijft de leiding van Voorpost in een officieel standpunt in Revolte. Voorpost noemt Raes wel "een eerlijk idealist" omdat hij aanvaardde een stap opzij te zetten.

Maar dan verandert de toon plots. "Hopelijk beginnen meer en meer Vlamingen te beseffen dat de dictatuur steeds dichterbij komt. Men mag niet meer zeggen en schrijven wat men denkt. Niet over de joden, niet over de vreemdelingen, niet over de multiculturele maatschappij, niet over de holocaust en ga zo nog maar een tijdje door. Het zijn nu de politiek correcten die bepalen wat gij en ik mogen zeggen en schrijven. Dit alles om het Vlaams Blok het zwijgen op te leggen."

Een trucje waarmee de dader - het Vlaams Blok dwong Raes tot ontslag, niemand anders - vervolgens gemakkelijk in de slachtofferrol kan worden geduwd. Zo worden de rangen dus gesloten. Het Voorpost-standpunt is ook merkwaardig omdat de actiegroep hier het partijbelang laat primeren boven de - mee door het Blok beknotte - principes van de vrije meningsuiting. Dat bewijst hoe weinig ruimte er binnen extreem-rechts nog bestaat om naast het Vlaams Blok een eigen koers te varen, zeker sinds Voorpost-leider Luc Vermeulen ook op de loonlijst van het Blok prijkt.

Wat er nog rest aan mogelijk gemopper bij Voorpost-aanhangers wordt ten slotte vakkundig de strot dichtgeknepen door een gemeenschappelijke vijand ten tonele te voeren: "Een waarschuwing aan onze aanhangers: Kameraden, het is oorlog. Met Voorpost staan we op de voorposten van deze strijd. Maar op de voorposten is men ook zeer kwetsbaar. (...) Laten we die strijd voeren met tactiek en sluwheid. Trap niet in de vallen die onze tegenstrevers voor ons spannen en loop niet met de kop tegen de muur."

De enigen met een echt complexloze reactie zijn de nostalgische buitenbeentjes van extreem-rechts. Weliswaar niet bij de oud-oostfronters van het Sint-Maartensfonds: ook al was Raes vorige maand een opgemerkte gast op hun omstreden jubileumfeest, in hun maandblad Berkenkruis maakten ze geen woorden vuil aan zijn gedwongen ontslag - misschien niet verrassend voor lieden die in het verleden leven.

In Periodiek Contact, het tijdschrift van het openlijk nazistische Hertog Jan van Brabant, een onderafdeling van het Sint-Maartensfonds, is de kritiek echter meedogenloos. Het is het enige blad dat het Blok openlijk aanvalt. De partij wordt ervan beschuldigd verraad te plegen door mee te heulen met... de democratie. "De uitstoting van Raes door zijn partij, zonder te zijn gehoord, zonder dat hij zich mocht verantwoorden, is kenschetsend voor het huidig bestel, waarin zijn partij net zoals de andere systeempartijen handelt en in se dus een democratische partij is. Dat roept vragen op met betrekking tot de oordeelkunde van Raes ten opzichte van zijn medestanders van zijn eigen wet van 23/03/1995 (de antinegationismewet, MS). (...) Raes, man, ook in uw partij geldt de raison d'état!"

'Men mag niet meer zeggen en schrijven wat men denkt. Niet over de joden, niet over de vreemdelingen, niet over de multiculturele maatschappij, niet over de holocaust en ga zo nog maar een tijdje door'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234