Vrijdag 22/11/2019

vluchtelingencrisis

Oud-kinderombudsvrouw voor Deense rechter om lift aan Syrische familie

Vluchtelingen trekken te voet door Denemarken op weg naar Zweden. (archieffoto) Beeld EPA

In Denemarken staat vandaag oud-kinderombudsvrouw en bekend schrijfster Lisbeth Zornig Andersen terecht voor mensensmokkel, omdat zij in september een Syrische familie een lift naar Kopenhagen gaf. De rechtszaak tegen Zornig is onderdeel van een serie zaken tegen Denen die vorig jaar asielzoekers hielpen tijdens hun voettocht richting Zweden. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Het proces wordt door mensenrechtenactivisten gezien als de zoveelste doorgeslagen poging om asielzoekers af te schrikken.

Volgens de Deense wet is het illegaal om mensen zonder verblijfsstatus te vervoeren, maar toen vorige herfst duizenden asielzoekers langs de wegen liepen, voelden veel Denen zich geroepen hen een lift aan te bieden. Veel van de migranten waren vanuit Duitsland komen lopen en onderweg naar buurland Zweden, waar de asielprocedure toen nog soepeler was.

De Deense schrijfster Lisbeth Zornig Andersen. Beeld Twitter

Lege auto

Zornig reed in september door Denemarken toen ze drommen asielzoekers naast de snelweg zag lopen. Ze besloot een Syrische familie - vier volwassenen en twee kleine kinderen - mee te laten rijden naar Kopenhagen en werd door een televisiezender geïnterviewd terwijl ze hen liet instappen.

"Ik kon gewoon niet met een lege auto naar huis, aldus Zornig tegen Deense media. "Ik wist niet dat het verboden was om mensen een lift aan te bieden." De man van de bekende schrijfster en mensenrechtenactiviste staat eveneens terecht voor mensensmokkel, omdat hij de Syriërs na hun aankomst in Kopenhagen naar het station reed en treintickets naar Zweden voor hen kocht.

Bezittingen afstaan

Volgens the Guardian werden van september 2015 tot februari 2016 278 Denen gearresteerd voor het vervoeren van mensen zonder verblijfsvergunning. Vorige week moest een 70-jarige gepensioneerde 1.676 euro betalen na een lift aan asielzoekers. De voormalige ombudsvrouw en haar man hangt elk een geldboete van 3.408 euro boven het hoofd. Ze pleiten onschuldig. Zornig: "Mensensmokkel is geld verdienen aan mensen de grens over krijgen. Wat ik deed is mensen helpen, binnen de grenzen van Denemarken".

Dankzij de populariteit van de Deense Volkspartij, die fel gekant is tegen immigratie, verschuift het Deense politieke landschap naar rechts. Het parlement nam eind januari een pakket maatregelen aan dat asielzoekers op allerlei manieren moet afschrikken. Zo moeten asielzoekers onder de nieuwe wet hun kostbaarheden afstaan, om zo voor hun verblijf te betalen. Het wetsvoorstel ontlokte veel internationale verontwaardiging en protesten van mensenrechtenorganisaties, die vergelijkingen trekken met nazi-Duitsland, waar Joden eveneens juwelen en bezittingen moesten afgeven.

In 2015 ontving Denemarken zo'n 15.000 asielzoekers, terwijl de meest gastvrije landen - Duitsland en Zweden - respectievelijk 1,1 miljoen en 163.000 asielzoekers toelieten. Dit jaar verwacht Denemarken een instroom van 20.000 asielzoekers, maar de Deense regering doet met nieuwe maatregelen, mediacampagnes en rechtszaken zoals tegen Zornig hard zijn best om het tij te keren.

De uitspraak van de rechter wordt vrijdag verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234