Woensdag 16/10/2019

Update

Oud-campagneleider Paul Manafort aangeklaagd in onderzoek naar Russische inmenging campagne Trump

Paul Manafort verlaat zijn huis in Alexandria, Virginia. Beeld REUTERS

Paul Manafort, de man die in 2016 de verkiezingscampagne van Donald Trump leidde, is officieel aangeklaagd in het onderzoek naar Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen. Ook Rick Gates - een gewezen zakenpartner van Manafort - en George Papadopoulos - een ex-adviseur van Trump - werden aangeklaagd.

De in totaal twaalf aanklachten tegen het drietal hebben evenwel geen betrekking op de kern van de zaak: concrete inmenging vanuit Rusland tijdens de verkiezingscampagne. Een duidelijke link met Trump wordt niet aangetoond. Ze worden wel aangeklaagd voor enkele financiële inbreuken. 

Paul Manafort. Beeld AFP

De feiten hebben in de eerste plaats te maken met lobbywerk van Manaforts bedrijven in het Oekraïne van de intussen afgetreden Russischgezinde president Viktor Janoekovitsj.

Miljoenen ontvangen

Trumps oud-campagneleider kwam vorig jaar in opspraak nadat The New York Times had onthuld dat zijn naam voorkwam in de geheime boekhouding van de partij van de gevluchte Oekraïense president Janoekovitsj, een bondgenoot van het Kremlin. Daarin stonden 22 betalingen genoteerd die voor Manafort bestemd waren, met een totaal van 11 miljoen euro. Zijn compagnon Gates zou dochterondernemingen hebben opgezet op Cyprus die geld ontvingen van zakenlui en politici uit Oost-Europa. Ook hij werkte voor de verkiezingscampagne van Trump.

Eerder werd al bekend dat de voormalige campagneleider van Trump zowel voor als na de presidentsverkiezingen is afgeluisterd. Een deel van de informatie die via het afluisteren werd verkregen, wakkerde de bezorgdheid aan bij een deel van de onderzoekers dat Manafort de Russen had aangemoedigd om te helpen bij de campagne. In juli werd Manafort nog verrast door een FBI-huiszoeking in de vroege ochtend.

Campagne Trump

Robert Mueller is de speciale aanklager die onderzoekt of er tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen onwettige contacten hebben plaatsgevonden tussen Rusland en het team van Donald Trump. Mogelijk zou het Kremlin op die manier geprobeerd hebben om de uitslag van de verkiezing te beïnvloeden. President Trump heeft tot nu toe elke suggestie van Russische betrokkenheid strikt van de hand gewezen.

Dat doet hij nu ook, hoewel hij deze aanklachten niet tegenspreekt. In een reactie op Twitter stelt hij dat het gaat om feiten van "jaren geleden, voordat Manafort deel uitmaakte van de Trump-campagne". Volgens Trump is er geen sprake van een heimelijke verstandhouding. "Er is geen collusie."

De derde aanklacht richt zicht tegen George Papadopoulos, die tijdens de campagne Trump adviseerde voor diens buitenlandbeleid. Papadopoulos heeft al toegegeven dat hij contact had met een professor die banden had met Rusland. Er zou gesproken zijn over informatie die schadelijk kon zijn voor de Democratische kandidate Hillary Clinton. Papadopoulos bekende dat hij bij eerdere ondervragingen van de FBI gelogen had over het tijdstip van die ontmoetingen.

Eerder had Papadopoulos aan de FBI verteld dat die ontmoeting plaatsvond voordat hij adviseur werd in het campagneteam. Maar Papadopuolos kon maandag niets anders dan toegeven dat het gesprek er pas kwam nadat hij al tot Trumps team was toegetreden. Hij zou van een hooggeplaatste campagnemedewerker de opdracht gekregen hebben om daarvoor "indien het haalbaar is" een reis naar Rusland te maken.

De aanklacht tegen Manafort "heeft niets van doen met de presidentiële campagne", zo heeft volgens tweets van de Amerikaanse zenders woordvoerster Sarah Sanders Huckabee maandag op de briefing van het Witte Huis gezegd. Dat geldt ook voor de schuldigverklaring door Papadopoulos. "Alle daden die hij zou hebben gesteld, waren op zijn initiatief."

Manafort en Gates hebben onschuldig gepleit omtrent de aanklachten tegen hen, zo hebben meerdere Amerikaanse gemeld. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234