Zaterdag 22/01/2022

Othello in de roddelrubriek

Uitgevers beseffen vandaag dat kunsteducatie voor kinderen van vitaal belang is, dat kunnen we afleiden uit twee recente publicaties.

Lannoo maakte samen met KUNSTWERKT Groeten uit het ondergrondse, om kinderen creatief te laten schrijven, geïnspireerd door hedendaagse kunst. Auteur Tine Mortier en illustrator Esther Platteeuw kozen acht kunstwerken en geven daarbij een stukje achtergrond. Daarna volgt telkens een verhaaltje en een aantal losse schrijfopdrachten voor de kinderen.

Een boek dat kinderen leert kijken naar hedendaagse kunstwerken, juichen wij luidkeels toe. Met boeiende kunstenaars als Jan Fabre, Patrick Van Caeckenbergh en Sofie Muller tappen de makers uit een vat vol potentieel. Mortier en Platteeuw kozen ook werken uit die tot de verbeelding spreken, zoals Tinka Pittoors' Junkle, Hannes Van Severens In de vloer zinkende kasten of Fabres De man die de wolken meet. Een prachtig initiatief dus. Helaas is de uitwerking niet even sterk als het idee. De informatie bij het kunstwerk is wel érg beknopt. Vaak worden de kinderen onderschat, terwijl elders zomaar de namen van onder meer Beuys, Duchamp en Warhol passeren zonder verdere uitleg.

De verhalen die Mortier bij de werken schreef, zijn niet slecht maar ze hebben bijna niets of slechts vaagweg iets met het kunstwerk te maken. Ze bieden dus ook geen dieper inzicht in het werk. Hetzelfde geldt voor de opdrachten die wel aansluiten bij Mortiers verhaal, maar niet bij de kunst. Zo verworden de kunstwerken tot louter inspiratiebron terwijl er met hedendaagse kunst inhoudelijk zo veel meer te doen is. Een gemiste kans dus.

Gelukkig is er ook Breek een been!, een samenwerking tussen theaterhuis Larf! en Lannoo. Viola Vandomme en Pieter Willems schreven een zeer levendig doeboek voor jongeren die zelf een theaterstuk willen maken. Het boek ademt theater en dat zit in allerlei kleine dingen. Zo is het niet ingedeeld in hoofdstukken, maar in bedrijven en scènes. In het eerste bedrijf, 'The world is your stage!', leer je onder meer personages, acties en intriges te verzinnen. Het tweede bedrijf, 'On stage with your world!', focust op het schrijven van monologen en dialogen en toont hoe je de bedachte inhoud naar de scène kunt vertalen.

Aan de hand van leuke concrete opdrachten leren de auteurs je stap voor stap een voorstelling te maken. Al kun je ook losse oefeningen doen zonder het boek van a tot z te volgen. Illustraties en tekst zijn perfect op elkaar afgestemd en vullen elkaar mooi aan, al is de lay-out wel wat schreeuwerig.

Na elk deel volgt de rubriek 'Coulissen', waarin op speelse wijze personages uit de theatergeschiedenis aangehaald worden. Zo staat Blanche uit Tramlijn begeerte in een Dag Allemaal-achtige rubriek: "De laatste roddel over Blanche is dat haar schoonbroer zich aan haar zou hebben vergrepen". Elders staan er wanted posters: Medea wordt gezocht wegens wraakzuchtige vergeldingsacties en Othello wegens de passionele moord op Desdemona, zijn eigen vrouw.

De grote kracht van dit boek is dat je voelt dat het op de vloer is ontstaan. Er is een duidelijke link met de praktijk.

Een zeer inventief, ingenieus en inspirerend boek voor jongeren, hun leerkrachten en bij uitbreiding iedereen die met een groep jongeren aan de slag wil.

Tine Mortier en Esther Platteeuw, Groeten uit het ondergrondse, De Eenhoorn, 64 p., 19,95 euro, 9+,

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234