Vrijdag 17/09/2021

Oscarweetjes

n Bij de allereerste uitreiking van de Oscars in 1929, toen het beeldje nog gewoon Merit Award (Prijs van verdienste) heette, duurde de hele ceremonie nauwelijks 4 minuten en 22 seconden. Verrassingen waren er niet voor de 270 genodigden, want het palmares had men drie maanden (!) eerder al in de kranten kunnen lezen. Er werd toen, als laatste stuiptrekking van de stillefilmperiode, ook nog een prijs uitgereikt voor Best Title Writing (beste tussentitels).

n Over de manier waarop het glanzende kleinood, met als officiële naam Academy Award, aan zijn populaire naam Oscar is geraakt, doen nog steeds verschillende verhalen de ronde. Het bekendste is dat van Margaret Herrick, secretaresse van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die bij het zien van het beeldje uitriep dat het precies op haar oom Oscar leek. Maar ook actrice Bette Davis claimde ooit de naamgeving, nadat ze zou hebben gezegd dat de achterkant van het beeldje haar aan haar (toenmalige) echtgenoot Harmon Oscar Nelson deed denken.

n Het beeldje werd in eerste instantie in brons gegoten. Vrij snel veranderde dat in een legering van vooral tin en een beetje brons, afgewerkt met een flinterdun gouden buitenlaagje. Tijdens de oorlog werden er, wegens metaalschaarste, plaasteren Oscars uitgereikt, maar de winnaars kregen na de oorlog wel allemaal een echt beeldje opgestuurd.

n Inmiddels is dit uit de hand gelopen bedrijfsfeestje van de Amerikaanse filmindustrie goed voor een urenlang, wereldwijd uitgestraald en massaal bekeken televisiespektakel. Een show waarvan Johnny Carson als een der presentatoren ooit zei dat het "twee uur sprankelend vermaak" wist te bieden, maar dan wel "uitgespreid over een programma van vier uur".

n Een andere presentator, Bob Hope, begon de show ooit met de mededeling dat "wij hier vanavond bij elkaar zijn om de oude vetes te vergeten... en er een aantal nieuwe te beginnen".

n Door de mengeling van spanning en emotie, opluchting en frustratie, geluk en ontgoocheling wordt de Oscarceremonie ook wel eens "the best soap opera in town" genoemd.

n Actrice Carole Lombard heeft ooit, na zo'n Oscarshow, een feestje georganiseerd waarop alleen de niet-winnaars welkom waren. Die wisten elkaar dan urenlang te amuseren met het voorlezen van hun niet gebruikte bedankingspeeches.

n Dit jaar dreigde de staking van de scenaristen roet in het eten te gooien, maar dat gebeurde uiteindelijk dus niet. In zijn tachtigjarige geschiedenis werd de Oscarshow trouwens geen enkele keer afgelast: niet tijdens de Tweede Wereldoorlog, niet tijdens Korea, niet tijdens Vietnam en ook niet tijdens de beide Golfoorlogen. In 1942 ging de Academy Awardsceremonie ook na het bombardement op Pearl Harbor gewoon door, maar de feestkledij werd opgeborgen en de organisatie noemde de prijsuitreiking toen "een etentje" in plaats van "een banket".

n Het Oscarfeest werd wél enkele keren uitgesteld. Een eerste keer in 1938, toen Los Angeles ten gevolge van reusachtige stortbuien bijna onder water liep. Een tweede keer was in 1968 toen Dr. Martin Luther King vermoord werd. De Oscarceremonie werd toen opgeschort, omdat die net een dag voor de begrafenis van dominee King gepland was. En in 1981 werd de uitreiking voor de derde keer uitgesteld, omdat er even voordien een aanslag op president Ronald Reagan was gepleegd. Dat uitstel was de enige Oscartriomf van Reagan, want als acteur werd hij nooit genomineerd. In 1981 kreeg hij wel een zogenaamde Razzie Award voor Worst Career Achievement.

n In het voorjaar van 2003 werd de 75ste Oscareditie bijna opnieuw uitgesteld omdat Amerikaanse troepen enkele dagen eerder Irak waren binnengevallen. De show ging uiteindelijk toch door, maar het hele aankomstgedoe, eigenlijk een soort modehappening waarbij de sterren een lange rode loper afwandelen en tussendoor pauzeren voor fotosessies en mini-interviewtjes, werd drastisch ingekort. Er werd ook een nieuw woord gelanceerd: carpet crisis.

n De Finse regisseur Aki Kaurismäki, die met The Man without a Past in de running was voor de Oscar van de beste buitenlandse film, had eerder al expliciet laten weten dat hij de Oscarceremonie zou boycotten uit protest tegen de oorlog met Irak. In een brief aan de Academy schreef Kaurismäki dat hij niet aanwezig wilde zijn "op een moment dat de VS een misdaad tegen de mensheid voorbereiden met het oog op schaamteloze economische belangen".

n Tijdens de show maakte regisseur Michael Moore, bekroond met een Oscar voor zijn geëngageerde documentaire Bowling for Columbine, van zijn dankwoord gebruik om zijn politieke mening te ventileren: "We leven in een fictietijd, met fictieve verkiezingsresultaten die een fictieve president hebben opgeleverd, die ons om fictieve redenen naar een oorlog stuurt. Shame on you, Mr. Bush, shame on you."

(Jan T.)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234