Oscarfavoriet houdt geslaagde repetitie
Van enig Brits chauvinisme zal misschien wel sprake geweest zijn, maar anderzijds is The King’s Speech toch ook bij de Amerikaanse Oscars, die zondag 27 februari worden uitgereikt, dé grootste favoriet met twaalf nominaties, gevolgd door True Grit met tien Oscarkansen.
De enige belangrijke BAFTA-categorie waarin The King’s Speech zondagavond in het prestigieuze Royal Opera House het onderspit moest delven was die voor de beste regisseur. Die prijs van de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) ging naar de Amerikaanse filmmaker David Fincher voor The Social Network.
De prijs voor beste actrice, een categorie waarin The King’s Speech niet genomineerd was, ging naar Natalie Portman voor haar indrukwekkende vertolking in het balletdrama Black Swan. De actrice kon haar prijs niet zelf komen afhalen in Londen, wegens hoogzwanger en dus niet in staat om te komen overvliegen. Leuk weetje voor een of andere filmquiz: Portman is inmiddels verloofd met de Franse danser-acteur Benjamin Millepied, die zij op de set van Black Swan leerde kennen. Millepied speelt een bijrol in de film, waarvan hij ook de choreografie voor zijn rekening nam. De prijs voor actrice Natalie Portman was uiteindelijk de enige van de twaalf BAFTA-nominaties die Black Swan wist te verzilveren.
Er waren zondagavond opvallend veel winnaars die hun prijs niet zelf kwamen afhalen, zoals Geoffrey Rush (beste bijrol voor The King’s Speech) omdat hij op dat moment in New York op de planken stond. Ook acteur Tom Hardy, die van het publiek de Rising Star Award kreeg, bleek afwezig, net als regisseur David Fincher, van wie de prijs (beste regie voor The Social Network) dan maar in ontvangst werd genomen door zijn twee acteurs, Jesse Eisenberg en Andrew Garfield. Ook cameraman Roger Deakins, die eerder al BAFTA’s had gewonnen voor The Man Who Wasn’t There en No Country for Old Men, was niet op de afspraak om zijn prijs voor True Grit in ontvangst te nemen.
“Ik kom hier graag”, zei Colin Firth toen hij zijn BAFTA voor beste acteur op het podium mocht gaan ophalen. Vorig jaar stond Firth daar namelijk óók, toen hij gelauwerd werd voor zijn vertolking in A Single Man van debuterend regisseur en mode-icoon Tom Ford. Bij zijn introductie aan het begin van de avond had gastheer Jonathan Ross alvast aan Colin Firth gevraagd om, indien hij zou winnen, zijn dankspeech niet ‘in character’ te doen, uiteraard een verwijzing naar het gestotter van zijn koninklijk personage in The King’s Speech. Refererend aan het complexe scenario van Inception liet Ross weten dat zij die de film nog niet gezien hadden, niet bang hoefden te zijn dat hij het einde zou weggeven. Hij zou het namelijk niet kunnen.
Een inside-grapje was ook nog dat hij de aanwezigen geruststelde met de mededeling dat hij er persoonlijk op toegezien had dat Ricky Gervais zeker niet naar binnen kon. Een toespeling op het feit dat de Britse komiek, bij de recente uitreiking van de Golden Globes in Hollywood, als gastheer het (niet altijd geamuseerde) publiek op nogal wat scherpe schimpscheuten vergast had.
Het BAFTA-palmares
Beste film: The King’s Speech van Tom Hooper
Beste regisseur:
David Fincher voor The Social Network
Beste acteur:
Colin Firth in The King’s Speech
Beste actrice:
Natalie Portman in Black Swan
Beste scenario:
David Seidler voor The King’s Speech
Beste fotografie:
Roger Deakins voor True Grit
Beste mannelijke bijrol:
Geoffrey Rush in The King’s Speech
Beste vrouwelijke bijrol:
Helena Bonham Carter in The King’s Speech
Beste scenario-adaptatie:
Aaron Sorkin voor The Social Network
Beste Britse film:
The King’s Speech
Beste muziek:
Alexandre Desplat voor The King’s Speech
Beste debuut:
scenarist-regisseur Chris Morris voor Four Lions
Beste buitenlandse film:
Män som hatar kvinnor/The Girl with the Dragon Tattoo van Niels Arden Oplev
Beste animatiefilm:
Toy Story 3 van Lee Unkrich
Beste montage:
Angus Wall & Kirk Baxter voor The Social Network
Beste production design:
Guy Hendrix Dyas, Larry Dias & Doug Mowat voor Inception
Beste kostuums:
Colleen Atwood voor Alice in Wonderland
Beste klank:
Richard King, Lora Hirschberg, Gary A. Rizzo & Ed Novick voor Inception
Beste visuele effecten:
Chris Corbould, Paul Franklin, Andrew Lockley & Peter Bebb voor Inception
Beste make-up en haar:
Valli O’Reilly & Paul Gooch voor Alice in Wonderland
Rising Star Award:
Tom Hardy voor Inception en Bronson
Academy Fellowship:
Christopher Lee
Outstanding British contribution to cinema:
de Harry Potter-films.