Woensdag 25/11/2020

Orkesten besteden veel aandacht aan jeugd

Nieuwe programma's KFOV en NOB

Brussel

Van onze medewerker

Rudy Tambuyser

Het concertseizoen 1999-2000 loopt ten einde en dat betekent onder meer dat organisatoren en musici hun plannen voor het seizoen 2000-2001 wereldkundig maken. Zo stelden vorige week het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen (KFOV) en het Nationaal Orkest van België (NOB) hun programma's voor. Beide orkesten vertonen, ook door de verschillende overheden waarvan ze afhankelijk zijn, nogal wat verschillen .

Het NOB is drukdoende het orkest te verjongen en zijn reputatie van 'ambtenarenorkest' van zich af te schudden. Intendant Wastiaux wist vrijdag te melden dat het met de gemiddelde leeftijd van de orkestleden de goede kant opgaat: van 44 naar 40 jaar sinds '95.

Aan het opbouwen, uitbreiden en verbeteren van het repertoire wordt ook doortastend gesleuteld: bij het aantreden van chef Simonov speelde het orkest 44 concerten met 42 verschillende programma's, een onhoudbare situatie die inmiddels naar een rooskleuriger verhouding is omgebogen. Naast het klassieke repertoire is er een duidelijke evolutie ten voordele van modernere muziek (Van Rossum, Boesmans, Bernstein en Copland, Sallinen). In hetzelfde verjongingsplan kadert de samenwerking met jonge chefs zoals Mikko Franck en Christian Arming. In de afdeling vedetten vinden we Wayne Marshall en zelfs Lorin Maazel. Vermeldenswaard is ook dat het NOB (met Gilbert Varga) de finalisten van de Koningin Elizabethwedstrijd zal begeleiden tijdens de jubileumeditie voor viool in 2001.

Bij het KFOV kan men al veel meer van een gevonden elan spreken, hetgeen zich weerspiegelt in wat men een vast publiek zou kunnen noemen en waaraan ook de aanwezigheid van muziekdirecteur Herreweghe niet vreemd is. Het blijkt ook uit de aanpak van het seizoensprogramma, dat is opgebouwd rond Oostenrijk en Hongarije.

Zoals verwacht exploreert Herreweghe verder de Bruckner-symfonieën. Het iets latere Weense fin de siècle krijgen we te horen in Mahler, Zemlinsky en vroege Schönberg. De nationale scholen komen uiteraard aan bod, waarbij zeker het concert met Libor Pesek, die Dvorak dirigeert, belangwekkend is. Ook de huiscomponiste van het KFOV is Oostenrijks volgend seizoen: de nogal hippe Olga Neuwirth, van wie onlangs Boulez nog werk bracht.

De vaste samenwerking van het orkest met de Filharmonische Vereniging van Brussel, Festival van Vlaanderen en deSingel wordt voortgezet. Opvallend is de aandacht van beide orkesten voor de jeugd, die onder meer met het oog op publiekswerving aan de dag wordt gelegd.

Bij het NOB is dat aspect nog bescheiden, hoewel intensief. 'Met de klas naar het orkest' heet het project waarbij kinderen repetities bijwonen, zittend in het orkest. Het KFOV breidt zijn al substantiële jeugdaanbod volgend seizoen nog uit. Behalve de 'Oorcolleges'; (schoolconcerten), de reeks 'Kinderen ontdekken muziek', en het galaconcert 'ClassX', voor adolescenten, zijn er twee nieuwe projecten. De 'Kid-concerten' zijn een soort gezinsversie van de Oorcolleges. Vrij spectaculair worden de 'Zap-concerten' waarbij dirigent Ernst van Tiel en het orkest doorheen de muziekgeschiedenis zappen, voorzien van deskundige tekst en uitleg.

Het valt maar te hopen dat acties als deze de vergrijzing van het concertpubliek afdoend helpen tegengaan.

Informatie : NOB 02/552 04 60 of 552 04 65 en KFOV 03/231 37 37 of http://www.kfovv.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234