Maandag 26/07/2021

Orkanen zijn de voorbije decennia veel krachtiger geworden

Weerman Frank Deboosere: 'Droogte in de zomer is bijna altijd te wijten aan te weinig neerslag in de winter'

Zowel de duur van orkanen als de maximumwindsnelheden die gemeten worden zijn de voorbije vijftig jaar met de helft toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Kerry Emanuel dat gisteren werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Emanuel linkt de trend aan de globale opwarming van de aarde en waarschuwt voor nog meer orkaanschade in de toekomst.

Vroegere studies over orkanen concentreerden zich vooral op de vraag of de globale opwarming van de aarde het aantal orkanen deed stijgen. Een duidelijk antwoord op die vraag kwam er niet. Emanuel focuste daarentegen op de vraag of orkanen de voorbije decennia harder toeslaan en langer duren. Hij analyseerde daarvoor dossiers over tropische cyclonen sinds het midden van de vorige eeuw. Emanuel besluit dat er wel degelijk een duidelijke stijging is, die vooral opmerkelijk is vanaf het midden van de jaren zeventig.

De onderzoeker ziet de trend als een gevolg van de gemiddelde temperatuurstijging in de tropische oceanen, die gedeeltelijk veroorzaakt wordt door de globale opwarming van onze atmosfeer. Emanuel merkt ook op dat de menselijke bevolking in kustregio's tegelijk steeds dichter wordt. De combinatie van die twee trends doet hem besluiten dat de schade en het aantal slachtoffers door orkanen in de toekomst gevoelig zal toenemen. (KrH)

Droogte-alarm in Frankrijk

Terwijl de Belgische kelders nog drogen na het noodweer van de afgelopen dagen, kampt buurland Frankrijk juist met aanhoudende droogte. De situatie is zo ernstig dat het waterverbruik in meer dan de helft van de departementen beperkt wordt. Vooral de toeristische gebieden in het zuiden en het westen van het land zijn getroffen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kris Hendrickx

In het Zuid-Franse dorpje Fayosc in het departement Var leven bewoners en toeristen al sinds zaterdag met wateronderbrekingen. In het hotel de la Bastide nemen de klanten 's morgens snel een douche, is er 's middags water om de keuken te laten draaien en 's avonds nog eens als de gasten terugkomen. Om de dorst van de inwoners te blijven laven, kocht het gemeentebestuur 4.000 liter water in flessen, die gratis verdeeld worden aan de bevolking. De burgemeester besloot tot de maatregelen toen bleek dat eerdere beperkingsregels met de voeten werden getreden. Vooral toeristen bleven het gazon van hun vakantieverblijf in Fayosc vrolijk besproeien, verversten het zwembadwater en oordeelden dat hun stoffige auto's een regelmatige wasbeurt verdienden.

Beperkingen in het waterverbruik zijn de voorbije dagen de regel geworden in Frankrijk. In liefst zestig departementen moeten de bewoners hun waterconsumptie milderen. Opvallend daarbij is dat vooral het westen van het land - en in mindere mate het zuiden - met waterschaarste kampt. De zone waar de belangrijkste beperkingen gelden, strekt zich ondertussen al uit van de Spaanse grens tot het zuiden van Bretagne.

Het eiland Belle-Île-en-Mer zag zich gisteren zelfs genoodzaakt om een bevoorrading met zoet water per schip te starten. Ondanks beperkingen in het waterverbruik sinds het voorjaar zag het eiland zijn watervoorraden zienderogen slinken, zodat nu voor 2,8 miljoen euro water wordt ingevoerd. Ook hier is het toerisme een belangrijke factor. In het laagseizoen wonen op het eiland 5.000 inwoners, in de zomer verblijven er 50.000 mensen. De situatie van Belle-Île zegt allicht ook veel over de rest van de getroffen gebieden. Het zijn immers vooral de toeristische kuststreken die onder de droogte lijden.

De Franse minister voor Landbouw Dominique Bussereau liet gisteren weten dat het land in de toekomst meer waterreserves zal nodig hebben. Bussereau denkt daarbij in de eerste plaats aan kleinere reservoirs in de nabijheid van dorpen. Volgens de minister kan het waterverbruik ook verminderd worden als boeren minder dorstige gewassen aanplanten wanneer er een droogte zit aan te komen. In het departement Charente Maritime, een van de zwaarst getroffen gebieden, zou dit jaar zo'n 20 procent minder maïs aangebouwd zijn.

De aanhoudende droogte in Frankrijk zorgt voor nervositeit bij de brandweer, die dit jaar al 11.000 hectare bos in vlammen zag opgaan. Gisteren raakte bekend dat driehonderd extra brandweerlui naar het zuiden worden verplaatst om er grootschalige bosbranden te helpen vermijden. Voor het opsporen van bosbranden maakt de Franse brandweer vooral gebruik van vliegtuigbewaking. In Corsica woeden op dit moment hevige bosbranden, vermoedelijk aangestoken. Twee piloten van een Canadair-blusvliegtuig stierven er gisterochtend toen hun toestel crashte tijdens een blusoperatie.

De oorzaak van de droogte ligt voor een stuk bij het gebrek aan neerslag in de voorbije weken. "Maar de belangrijkste oorzaak is dat het sinds de winter niet genoeg heeft geregend", vertelt campinguitbater Raphaël Bordin uit Fayosc. Weerman Frank Deboosere bevestigt die stelling. "Als je in de zomer met extreme droogte zit, is dat eigenlijk altijd omdat er in de winter niet genoeg neerslag is geweest. De neerslag in de zomer komt in hevige buien en vloeit daardoor voor een groot stuk weg. Die winterse neerslag heb je dus hard nodig om door de zomer te raken."

Dat net het westen van Frankrijk sterk te lijden heeft onder de droogte, vindt Deboosere merkwaardig. "De oceaankust krijgt normaal gezien juist meer neerslag dan het binnenland." Met de klimaatverandering heeft de droogte volgens experts dan weer niets te maken. De extreme droogte in Frankrijk, Spanje en Portugal is niet uitzonderlijk, stellen zowel Deboosere als zijn collega-weerman Eddy De Mey.

Wie de volgende dagen naar Frankrijk trekt, zou dus wel eens met waterkort te maken kunnen krijgen. Vandaag en morgen mogen dan wel enkele buien aangekondigd zijn, vanaf donderdag wordt het bij de zuiderburen weer zonnig... en dus droog.

Info: www.meteofrance.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234