Dinsdag 07/02/2023

UpdateOrkaan Ida

Orkaan Ida zet miljoen gezinnen zonder stroom: ‘Schade is catastrofaal’

Een historisch gebouw in New Orleans ging tegen de vlakte. Beeld EPA
Een historisch gebouw in New Orleans ging tegen de vlakte.Beeld EPA

De schade die orkaan Ida in de Amerikaanse staat Louisiana heeft aangericht, is ‘catastrofaal’. Dat zegt gouverneur John Bel Edwards. Tot nu toe is er sprake van één dodelijk slachtoffer, maar hoewel Ida inmiddels is afgezwakt tot een tropische storm kan dat aantal nog aanzienlijk oplopen. In en rond New Orleans zitten nog meer dan 1 miljoen gezinnen zonder stroom.

IB

Het dodelijke slachtoffer viel in Prairieville, ten zuiden van hoofdstad Baton Rouge, nadat een boom was omgevallen. Gouverneur John Bel Edwards verwacht dat het aantal doden nog “aanzienlijk” kan toenemen. De reddings- en bergingsoperaties in Louisiana zijn soms traag verlopen omdat heel wat wegen onbegaanbaar waren door het puin, zo geeft Edwards aan.

“De schade is werkelijk catastrofaal”, zo klinkt het nog. Hij verwacht dat de wederopbouw weken, tot zelfs maanden, in beslag kan nemen.

▶ Bekijk hier beelden van orkaan Ida:

Verloop van de storm

Ida kwam als een orkaan van categorie vier (op een schaal van vijf, red.) zondag ten zuidwesten van de stad New Orleans aan land met windsnelheden tot 240 kilometer per uur. Intussen is de orkaan afgezwakt tot categorie één. De wind is fors minder, maar er wordt wel nog heel veel regen verwacht en die kan nog nieuwe overstromingen met zich meebrengen. Er wordt op sommige plaatsen tot 500 liter per vierkante meter verwacht. Ter vergelijking: in de Ardennen viel op de zwaarst getroffen plek 270 liter per vierkante meter.

Miljoen gezinnen in het donker

De orkaan heeft meer dan een miljoen gezinnen in Louisiana zonder elektriciteit gezet. Heel de stad New Orleans, waar net geen 400.000 mensen wonen, zit zonder stroom. Ook in de aangrenzende staat Mississippi zijn stroompannes gemeld. Verwacht wordt dat op meer plekken de stroom zal uitvallen naarmate de orkaan verder landinwaarts trekt.

Ook zijn er meldingen van schade in het kustgebied en dreigt het water sommige dijken te overstromen. In een district naast New Orleans zijn 22 duwbakken van schepen op drift geraakt. Veel bomen zijn door de wind omgevallen. Daarnaast zorgt het stijgende water voor gevaarlijke situaties.

Maatregelen na Katrina

De maatregelen die werden genomen na de verwoestende doortocht van orkaan Katrina, precies 16 jaar geleden, hebben wel gewerkt, volgens gouverneur Edwards. De dijken hebben standgehouden. “De toestand in New Orleans, hoe slecht die vandaag ook is door het wegvallen van de elektriciteit, had veel erger geweest kunnen zijn”, stelt hij.

Orkaan Katrina was een van de zwaarste natuurrampen in de Amerikaanse geschiedenis. New Orleans stond toen voor 80 procent onder water. Meer dan 1.800 mensen kwamen door het natuurgeweld om het leven. De schade liep op tot in de miljarden dollars.

Highway 51 staat onder water. Beeld via Reuters
Highway 51 staat onder water.Beeld via Reuters
null Beeld EPA
Beeld EPA

Biden: ‘Volledige vermogen van het land inzetten voor redding en herstel’

President Joe Biden bracht een kort bezoek aan het hoofdkwartier van het nationale agentschap voor rampenbestrijding (FEMA) in Washington. “Zodra de storm voorbij is, zullen we het volledige vermogen van het land inzetten voor redding en herstel”, beloofde hij. Biden vreest dat de verwoestingen wellicht “immens” zullen zijn. “We bereiden ons voor op het ergste.”

FEMA heeft 2,5 miljoen maaltijden, 3 miljoen liter drinkwater en 64 generatoren in de regio klaar staan. Ook honderden hulpverleners, negentig ziekenwagens, acht ambulancevliegtuigen en zeven helikopters zijn paraat.

In Louisiana zelf zijn ongeveer 5.000 reservisten van de Nationale Garde opgeroepen. Verder zijn honderden bergingsexperten uit het gehele land gemobiliseerd. De kustwacht houdt helikopters en boten klaar. Ook het Amerikaanse leger bereidt zich voor op een hulpoperatie.

null Beeld via Reuters
Beeld via Reuters
null Beeld AP
Beeld AP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234