Zondag 23/02/2020

Orkaan Florence

Orkaan Florence breekt record: 102 centimeter neerslag gevallen, dodental loopt op

Beeld AFP

Persagentschap Reuters bericht dat er tot 102 centimeter neerslag is gevallen in North Carolina. "Dat is een record", meldt 'The Washington Post'. Tijdens orkaan Floyd, in 1999, viel ongeveer 61 centimeter neerslag. Florence is intussen afgezwakt naar een tropische storm, maar de situatie blijft heel ernstig. Het dodental loopt op. Bijna een miljoen huizen zitten zonder stroom.

Volgens de Amerikaanse media zijn er dertien doden geteld, waaronder tien in North Carolina en drie in South Carolina. Vijf van hen, onder wie een moeder en haar baby, kwamen om toen een boom op hun huis viel in de staat North Carolina. In South Carolina kwam een vrouw van 61 jaar om toen ze met haar auto op een boom reed die op straat was gevallen. Drie anderen werden het slachtoffers van plotse overstromingen van wegen.

Correspondente Greet De Keyser is in Wilmington en meet de schade op. “Overal zijn elektriciteitspalen naar beneden gekomen. Bomen zijn door de wind uit de grond gelicht. Op heel wat plaatsen zijn werkmannen bezig. Ze proberen zo snel mogelijk de schade te herstellen. Vooral de elektriciteitskabels, die overal op de grond liggen, worden zo snel mogelijk opgeruimd.”

(Lees verder onder de video)

Florence dreigt vandaag nog meer schade aan te richten. Vooral de gigantische hoeveelheden regen en overstromingen die de storm veroorzaakt zijn verwoestend. Dat zeggen de autoriteiten, die geëvacueerde inwoners waarschuwen om nog niet naar huis terug te keren. Door de overstromingen en aanhoudende regen is er overal veel schade. Talloze wegen zijn afgesloten en onberijdbaar door omgevallen bomen en elektriciteitspalen. "Er worden nog gigantische hoeveelheden regen verwacht", zei Roy Cooper, de gouverneur van North Carolina, de zwaarst getroffen regio. "Zowat alle wegen van de staat kunnen overstroomd zijn." Hij waarschuwde iedereen: "Je kunt nog niet veilig zijn en nog niet naar je huis terugkeren."

Mogelijk wijkt de storm vandaag af naar het noorden.

Als een TGV

Een gepensioneerde leraar kocht onlangs zijn huis in North-Carolina en had er slechts vijf nachten doorgebracht toen Florence passeerde en zijn huis volledig overstroomde. "Het was alsof een TGV door mijn salon passeerde. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt en ik had veel schrik", getuigde Charles Rucker.

Florence bereikte donderdag op zee windsnelheden tot ruim 190 per uur. Nadat het oog van de orkaan gisteren het vaste land had bereikt, nam de wind in kracht af. Het Nationaal Orkaancentrum (NHC) meldt dat de storm zaterdagmiddag windsnelheden tot 75 kilometer haalde. Het oog van de orkaan bevond zich op dat moment tientallen kilometers ten westen van Myrtle Beach in South Carolina. Weerkundigen zeiden dat Florence zich langzaam in westelijke richting bewoog.

Rampzalige overstromingen

Hoewel de orkaan is sterkte afgezwakt is, veroorzaakt hij in North en South Carolina niettemin rampzalige overstromingen. Rivieren traden buiten hun oevers en tal van velden met landbouwgewassen moeten als verloren worden beschouwd. 

Verder kwamen ongeveer 1 miljoen mensen in North Carolina, South Carolina, Georgia en Virginia zonder stroom te zitten. Bovendien moest door wateroverlast de Interstate 95, de snelweg die loopt van Maine naar Florida, worden gesloten. In North Carolina hadden ongeveer 20.000 mensen hun toevlucht gezocht in opvangcentra en in South Carolina 70.000.

Gouverneur Roy Cooper verwacht dat het nog verschillende dagen zal blijven regenen. Absolute prioriteit gaat naar het buiten gevaar stellen van de inwoners, zei hij tijdens een persconferentie. "We zitten middenin een storm en indien de storm jullie nog niet heeft bereikt, zal hij dat binnen afzienbare tijd wel doen", waarschuwde hij.

Ongeveer 1,7 miljoen inwoners kregen de raad om een schuilplaats te zoeken ver van de kust, maar velen sloegen die raad in de wind.

(Lees verder onder de video)

President Trump

Het Witte Huis liet intussen weten dat president Donald Trump de getroffen regio's komende week zal bezoeken. Trump heeft ook ingestemd met het beschikbaar stellen van federaal overheidsgeld voor enkele getroffen districten. Chuck Watson, een rampendeskundige van een onderzoeksinstituut in Georgia, zegt dat de schade door de orkaan zou kunnen oplopen tot ongeveer 20 miljard dollar (ruim 17 miljard euro).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234