Zondag 25/10/2020

Organisatoren Love Parade houden been stijf

Berlijn vreest confrontatie tussen fuivers en natuurvrienden

Berlijn / Eigen berichtgeving

Jeroen de Preter

Als het van de organisatoren afhangt, trekt de dertiende Love Parade dan toch op 14 juli door Berlijn. Over de datum en de wenselijkheid van de jaarlijkse bedevaart voor ravers en andere fuiflustig volk woedt in de Duitse hoofdstad al een aantal weken een felle controverse. Begin september van vorig jaar had een aantal natuurvrienden een aanvraag ingediend voor een protestmanifestatie op de dag waarop de parade normaal gezien zou plaatsvinden. Volgens hen brengen de ravers elk jaar weer onherstelbare schade toe aan het park Tiergarten. De milieubeweging kreeg terstond een vergunning, om de eenvoudige reden dat er voor de Love Parade nog geen aanvraag was ingediend. Protest werd van de hand gewezen door de Berlijnse regering, die de organisatoren van de Love Parade verzocht naar een andere datum uit te kijken.

Dinsdag jongstleden verklaarde Enric Nitzsche, woordvoerder van de Love Parade, dat zijn organisatie voorlopig niet van plan is om de datum te wijzigen. Wel werd voorgesteld om een traject uit te stippelen waarin Tiergarten gespaard zou worden. Een gelijkaardig voorstel werd eerder al door de Berlijnse CDU-senator voor Binnenlandse Aangelegenheden Eckart Werthebach afgewezen. De regering vreest immers dat de twee optochten elkaar aan de Siegessäule zouden ontmoeten, eventueel met rellen tot gevolg. Maar volgens Nitzsche is er geen reden om te vrezen voor confrontaties tussen de twee opponenten. "De milieubeweging zal hoogstens 25.000 mensen op de been krijgen. Er is dus voldoende plaats voor de twee optochten, die overigens beide een vreedzaam karakter hebben."

Aanbiedingen van andere steden om aan de Love Parade asiel te verlenen, wees de woordvoerder resoluut van de hand. Nitzsche drukte wel zijn onbegrip uit voor het beleid van de Berlijnse regering. "Als er niet snel een beslissing komt, moeten we rekening houden met een drastische terugval van het aantal deelnemers. Vooral de stad Berlijn zal daar de dupe van zijn."

Nitzsche lanceerde meteen ook een voorstel om in de toekomst met drie verschillende Love Parade-trajecten te werken. Elk jaar zou de optocht een ander deel van Tiergarten aandoen, opdat het park tijd krijgt om van de Love Parade te herstellen.

De voorstellen van Nitzsche worden in Berlijn alvast op de nodige scepsis onthaald. Tegenstanders van de Love Parade wijzen erop dat het 'drieslagstelsel' de problemen allerminst uit de wereld zal helpen. De schade aan het park zou immers niet veroorzaakt worden door de optocht zelf, wel door door fuifbeesten die in de Tiergarten een ideale plek zien voor een chill-out.

Vragen rijzen ook bij de status van de Love Parade als een 'politieke manifestatie'. Want zelfs grote pleitbezorgers van de optocht, zoals Natascha Kompatzki van de Berlijnse toeristische dienst beroepen zich op commerciële argumenten om de Love Parade te verdedigen. "Als de Love Parade verplaatst wordt, zijn we allemaal verliezers. Ze verleent de stad haar jeugdig imago en brengt 250 miljoen mark (5 miljard frank) in de stadskas."

Volgens Enric Nitzsche draagt de Love Parade wel degelijk een politieke boodschap uit. "Onze politieke boodschap is de verspreiding van een positieve ingesteldheid", zo zei hij dinsdag. "Wij prediken geen hedonisme maar verdraagzaamheid."

Aan het vredig karakter van de Love Parade wordt vooralsnog niet getwijfeld, al raken sommige gemoederen intussen danig verhit. "Wij gaan die groene jongens op hun muil slaan", zo meldt een fanatieke raver op het internetforum van de Love Parade.

'Wij gaan die groene jongens op hun muil slaan'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234