Maandag 21/06/2021

Hart Boven Hard

Organisatie van De Grote Parade: "25.000 deelnemers op het parcours"

De tweede Grote Parade in Brussel was er een met een groot 'wij-gevoel' en bracht tienduizenden mensen samen. De organisatie zelf spreekt van 25.000 deelnemers, de politie van 14.000.

"Wij hadden zelf verschillende tellers langs het parcours staan en schatten de opkomst op 25.000 mensen, een veel hoger cijfer dan dat van de politie", zegt Wouter Hillaert van Hart Boven Hard, de organisatie achter de Grote Parade, samen met het Franstalige Tout Autre Chose.

De hele stoet stond in het teken van het 'wij-gevoel' en het 'samen' zorgen voor verandering. "Het ging veel breder dan vorig jaar, toen het een optocht was tegen de besparingen. De diversiteit die hier tentoongesteld is, heeft iedereen een goed gevoel gegeven en toont aan dat het niet enkel idealisten zijn die vinden dat het anders moet", aldus Hillaert.

Veel spandoeken speelden hierop in. 'Wij zijn de stroom' stond op het hoofdspandoek van Hart Boven Hard. Daarnaast ook slogans als: 'Stop het onrecht, niet de mensen', 'Iedereen telt mee', 'Armoede is geen keuze' of gewoon, 'Red onze planeet'. Opvallend waren de vele spandoeken, maar bovenal de kleurrijk geklede en enthousiaste mensenmassa, de vele rode hartjesballonnen en badges van Hart Boven Hard en Tout Autre Chose. Iedere leeftijdscategorie was vertegenwoordigd, vele gezinnen maakten ervan gebruik om er samen op uit te trekken.

Langs de kant van het parcours rond het Brusselse Kanaal nodigden verschillende muziekgroepjes en cabaretiers het publiek uit om in een familiale sfeer mee te dansen of te zingen.

Solidariteit

Tientallen organisaties waren aanwezig, waaronder ook 11.11.11. "Na het onderwerp van de besparingen vorig jaar, draaide het nu om alternatieven zoeken. Blijkbaar mobiliseert dat onderwerp ook en dat is erg fijn. In een alternatief moet er bovendien meer aandacht zijn voor internationale solidariteit, daarom was het leuk dat de vluchtelingen de kop van de stoet sierden en de mensen dit ook ondersteunden", vertelt Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11.

De socialistische overheidsvakbond ACOD, met name de afdeling van het spoor, voelde zich verplicht aanwezig te zijn. "Hart boven Hard kiest zelf voor het openbaar vervoer en daarom steunen wij hun betoging. We vonden dat we dit initiatief van onze eigen reizigers niet konden missen", stelt Brecht Vandermeiren, woordvoerder van ACOD spoor.

Duidelijk signaal

De organisatie hoopt dat het signaal duidelijk is aangekomen bij de politieke leiders. "Het toont aan dat mensen niet meer wakker liggen van 3 procent groei van het bnp. Ze hechten vandaag veel meer belang aan een gezonde omgeving en kansen op menswaardig leven. Vooruitgang zal binnenkort iets anders betekenen dan economische groei", benadrukt Hillaert.

Brussels Groen-Voorzitter Bart Dhondt liep met zijn partij zelf mee in de stoet. "Het is fijn dat mensen luidkeels roepen dat er alternatieven zijn rond thema's als democratie, economie en klimaat. Onderwerpen waar we onze schouders ook onder willen steken. Ik hoop dat de mensen een krachtig signaal hebben kunnen sturen naar de mensen die aan het roer staan".

In anderhalf jaar tijd hebben Hart Boven Hard en Tout Autre Chose een enorm netwerk uitgebouwd. Naar de toekomst willen ze nu eerst zelf alternatieven uitwerken en in handen nemen, en hun 25 lokale kernen versterken vooraleer ze nadenken over een derde Grote Parade.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234