Vrijdag 07/08/2020

Racisme

Organisatie rommelmarkt Berlaar weerlegt racisme

Beeld RV

De organisatie van de rommelmarkt in Berlaar die op de nationale feestdag ontaardde in een vechtpartij heeft nu toch gereageerd op het filmpje. Enkele vrouwen kregen racistische verwijten naar het hoofd geslingerd en werden te lijf gegaan. ‘We willen geen medelijden, maar wel dat het racisme stopt.’

De beelden die Sinem Tez (20) dinsdag verspreidde op sociale media, tonen hoe verschillende personen vier vrouwen met Turkse roots verbaal maar ook fysiek te lijf gaan. Het gebeurde op de rommelmarkt die afgelopen zondag, op de nationale feestdag, plaatsvond in Berlaar, in de buurt van Lier. 

“Wilt ge eens stoppen, jong, zwette zoeg (zwarte zeug, BST/PG)”, zegt een man, wanneer hij merkt dat hij gefilmd wordt. Hij probeert de telefoon van een van de vrouwen uit haar handen te slaan. Het volgende fragment, schijnbaar een tijdje later, toont hoe de situatie escaleert. 

“Waarom bedekken jullie zich niet? Subiet uw boerka aan en de bus op. Uitschot.” Dat is wat een van de mannen lijkt te zeggen, maar de organisatie van de rommelmarkt beweert nu iets anders, nadat De Morgen het verhaal bracht van het filmpje. Volgens een van de organisatoren zegt hij: “Waarom vertrekken jullie niet? Subiet boeikes (handboeien, BST/PG) aan en de bus (combi, BST/PG) op. Uitschot.” 

De organisatie had meermaals geweigerd om te reageren, waardoor het relaas aanvankelijk uitsluitend stoelde op de versie van de familie Tez. “Ik liep op krukken, en ze hebben ervan geprofiteerd om mijn krukken af te pakken”, zegt Sinem Tez. “Het filmpje stopt omdat mijn tante aan het filmen was en werd aangevallen.”

Sinem Tez plaatste de beelden online, op verschillende sociale media, met een korte boodschap. “Een hele meute tegen vier vrouwen en niemand die te hulp schoot.” 

Ze zette er ook enkele foto’s bij van de gevolgen van de schermutseling: een dikke lip bij haar zus en uitgetrokken haren bij de zus en tante. Zijzelf is zondag kort op de spoedafdeling opgenomen. “Mijn zus heeft een lichte hersenschudding, mijn tante een zware hersenschudding en iedereen werd arbeidsongeschikt verklaard”, zegt de studente toegepaste informatica. “Ik heb enkel nog blauwe plekken, maar mentaal is de schade groot.”

‘Niet racistisch’

Volgens een van de organisatoren van de rommelmarkt klopt die versie van de feiten niet: de vechtpartij zou helemaal niet racistisch ingegeven zijn. 

De organisator stelt dat de familie-Tez gevraagd werd om de rommelmarkt te verlaten omdat ze voor de brandweeruitgang stonden. Bovendien was de rommelmarkt overvol en konden ze dus geen ander plekje krijgen. “‘Is’t omdat we een ander kleurtje hebben?’, vroegen ze. Dat was zeker niet zo: er stonden zo veel mensen van andere origine met een kraam op de markt.”

Volgens de organisatie zijn Sinem Tez en haar familie later teruggekeerd naar de rommelmarkt om verhaal te halen. “We hebben hen verteld dat er gewoon geen plaats was en dat het niets te maken had met welke kleur, geslacht of geaardheid ze waren. Een van die vrouwen kwam naar mij toe. Ik zei dat ze niet aan mij moest komen. Uiteindelijk duwde ik terug. Ik heb toen een stamp in mijn buik gekregen, waarna alles is geëscaleerd.” Volgens haar was het iemand van de familie Tez die met krukken op iemand van de organisatie begon te slaan. 

Ook de organisator ging langs bij de dokter om verwondingen te laten vaststellen. Ze toont een foto van een grote bloeduitstorting aan de buik. Na het incident kreeg ze bedreigingen via Facebook. Foto’s die onze redactie te zien kreeg, bevestigen dat. 

‘Bruine koppen’

Sinem Tez vertelt een heel ander verhaal. Aanvankelijk was ze er zelf niet bij toen haar ouders en haar tante en haar oom naar de rommelmarkt gingen om er twee kraampjes op te stellen. De opbrengst ervan wilden ze aan een goed doel storten, zoals een dierenasiel. 

Een steward had hen een plekje toegewezen op het terrein. “Mijn mama vroeg waar ze moest betalen, maar kreeg geen antwoord, waardoor ze ervan uitging dat de betaling later zou volgen.”

“Na twee uur kwamen zo’n vijf mensen van de organisatie zeggen dat mijn ouders en familie fout stonden. Blijkbaar stonden de kraampjes voor de brandweeruitgang”, zegt Tez. Volgens haar kreeg de familie toen een eerste keer racistische verwijten naar het hoofd geslingerd, zoals “zwart volk” en “we willen jullie hier niet, bruine koppen”. Dat ontkent de organisator.

Sinem Tez.Beeld Sinem Tez

“Mijn vader is toen vertrokken om de auto te halen en alles in te laden”, zegt Tez. “Toen mijn moeder suggereerde dat de politie erbij moest komen, werd ze uitgelachen. Ze hebben alles opgeruimd en thuis verteld wat ze hadden meegemaakt.”

Onderzoek

Navraag bij de politie en Unia leerde dat ze te weinig bewijsmateriaal en gegevens hadden om een klacht in te dienen, waarop Tez, haar zus, haar mama en haar tante besloten terug te gaan naar de rommelmarkt om de naam van de verantwoordelijke te vragen. “Ze zullen zeggen dat we zijn teruggekeerd om ruzie te zoeken, maar wij wilden enkel de verantwoordelijke spreken”, zegt Tez. Op dat moment escaleerde de situatie en werden de beelden gemaakt.

Pas na de vechtpartij arriveerde de politie. “Er is een proces-verbaal opgemaakt voor slagen en verwondingen”, zegt korpschef Jan Van Asch. “Meer kan ik daar niet over kwijt, omdat het onderzoek nog loopt.” 

Ook de gemeente Berlaar wil weinig kwijt over het incident. “We wensen echter te benadrukken dat we elke vorm van geweld, racisme en kwetsende uitlatingen nadrukkelijk veroordelen”, klinkt het in een officiële mededeling.

Alle betrokken personen passeren normaal deze week op het politiebureau om hun verhaal te doen. Voorlopig is er nog geen gerechtelijke klacht ingediend. Wel maakte de familie van Tez een melding bij het gelijkekansencentrum Unia, dat bevestigt dat er een onderzoek is gestart.

“Ik ben heel hard geschrokken”, zegt Tez. “Mijn zus en ik zijn echte Belgen. Zo’n racisme hebben we nog nooit meegemaakt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234