Maandag 16/05/2022

Orde van Tempelheren opnieuw uit de kast

Antwerpen.

Eigen berichtgeving

Met een oecumenische eredienst in de Heilige Familiekerk in Edegem is zaterdag de Ordo Militari Crucis Templi Belgii, de ridderorde der tempelheren van België, 'gereactiveerd'. Tijdens de misviering werden twee kandidaten 'naar aloude traditie' geridderd. Daarna trokken de ridders naar het Holiday Inn hotel om zich te goed te doen aan een stevig viergangenmaal.

Ze zijn met z'n twintig in ons land, de tempelheren, maar ze maken deel uit van een internationale vereniging met duizenden leden. "Nee, wij zijn geen tempelieren," zegt de Belgische ordemeester Jean Sweerts, gepensioneerd pr-man van een Antwerps havenbedrijf. "De tempelieren werden in de 14de eeuw opgeheven." Dat gebeurde nadat de meeste ridders in opdracht van de paus werden uitgemoord. De ridders, die aanvankelijk de kruisvaarders begeleidden naar het Heilige Land en genoemd zijn naar de tempel van Salomon in Jeruzalem, waren immers te machtig en vooral te rijk geworden.

Nochtans baseren de tempelheren zich op de ridderlijke idealen van de middeleeuwse orde en van de renaissance van de orde in de loop van de zestiende eeuw. Dat de tempelheren echter liever niet verward worden met 'tempeliers' heeft zo zijn redenen. De twintigste-eeuwse tempeliersordes waren vaak van uiterst rechtse signatuur en bestonden uit rabiate anticommunisten, die het christelijke Europa via ondergrondse cellen wilden beschermen tegen het rode gevaar uit het Oostblok. Het waren ook de tempeliers die aan de basis lagen van de oprichting van de Orde van de Zonnetempel, waarvan de leden ook witte gewaden met kruisen droegen. De massamoorden in de Orde van de Zonnetempel lagen dan weer aan de oorsprong van de oprichting van de parlementaire onderzoekscommissie naar sekten.

En wil nu het toeval dat in dezelfde periode de Orde van de Tempelheren actief werd in België. "We waren onder een zeer slechts gesternte gestart," zegt ordemeester Sweerts. "Wij zijn een caritatieve organisatie. Wij doen omhalingen, sturen kleding naar ontwikkelingsgebieden... En nee, wij komen niet samen op geheimzinnige plekken om rituelen te doen. Eén keer per jaar hebben we een openbare plechtigheid. Verder vergaderen we, gewoon in burger, in een zaaltje boven een café. En dan bespreken we vooral de caritatieve doelen die we willen dienen." Nu de media-aandacht voor het sektegebeuren wat geluwd is, leek het de ordeleden een geschikt moment op weer uit de kast te komen en hun orde te 'reactiveren.' De orde wil duidelijk maken dat ze "tegen elke vorm van extremisme, racisme, politiek, drugs, sekten en verdachte occulte groeperingen" is.

De omschrijving van de orde lijkt wat op die van een serviceclub, maar dat wil de ordemeester niet gehoord hebben. "Een serviceclub dient ook economische belangen. Zakenlui ontmoeten er elkaar ook om professionele contacten te leggen. Dat speelt bij ons niet. Wij hebben leden uit alle lagen van de bevolking en wij richten ons louter op het caritatieve." Ook de geest van ridderlijke discipline die tijdens de bijeenkomsten heerst, spreekt de leden aan. Ze streven naar "een beter geordende wereld, waar loyauteit, trouw en zich nederig inzetten voor anderen de grondslag zijn voor onze tempelorde." (JDZ)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234