Maandag 18/11/2019

Orde van Geneesheren schiet met scherp op militair ziekenhuis

Directeur militair ziekenhuis:

Neder-over-Heembeek l De Orde van Geneesheren vindt dat het niet langer kan dat het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek door Defensie wordt beheerd. Daardoor ontsnapt het aan de verplichting om een commissie voor ethiek en een medische raad te hebben.

In een brief aan de ministers Laurette Onkelinx (PS, Volksgezondheid) en Pieter De Crem (CD&V, Defensie) vraagt de orde de ziekenhuiswet aan te passen. Dat bericht het medische vakblad De Huisarts. Aanleiding voor de uitval is de malaise die het militair hospitaal Koningin Astrid in Neder-over-Heembeek, bekend van zijn brandwondencentrum, de voorbije jaren trof. Door het wegvallen van de dienstplicht waren sommige diensten onbemand en verscheidene chirurgen voerden hun taken niet naar behoren uit.

Intussen is ook de militaire situatie grondig veranderd. Van de vroegere militaire hospitalen blijft enkel nog Neder-over-Heembeek over. Daar behandelen legerartsen vooral burgers en werken erook burgerartsen in het militair ziekenhuis.

Ziekenhuizen die door het ministerie van Defensie worden beheerd vallen niet onder de ziekenhuiswet van 1987 en moeten niet aan dezelfde medische normen voldoen als burgerlijke ziekenhuizen. "Dat is niet in het belang van de patiënt", meent Walter Michielsen, ondervoorzitter van de nationale raad van de Orde van Geneesheren. Ook het feit dat militaire artsen zich, in tegenstelling tot burgerartsen, niet verplicht moeten inschrijven bij de Orde van Geneesheren is die organisatie een doorn in het oog.

Directeur Geert Laire van het militair hospitaal in Neder-over-Heembeek pareert de kritiek. "Wij hebben twee jaar terug zelf gevraagd om ons ziekenhuis in de ziekenhuiswet op te nemen, in het kader van onze samenwerking met het Brusselse Brugmannziekenhuis.

"Intussen hebben wij een medische raad én een dienst voor ziekenhuishygiëne, net als in civiele ziekenhuizen. Dat we geen commissie voor ethiek hebben, ligt aan de regelgeving die dat bemoeilijkt. Maar ethische kwesties worden altijd besproken", zegt hij. "De orde is kennelijk niet op de hoogte van de veranderingen van de voorbije twee jaar", besluit Laire. Hij wijst er ook op dat meer dan 90 procent van de militaire artsen aangesloten is bij de orde. (SD)

Orde is niet op de hoogte van veranderingen in laatste twee jaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234