Maandag 16/05/2022

Orde van Geneesheren laat klacht liggen

brussel.

eigen berichtgeving

Een vrouw die in januari 1985 gedwongen werd tot sterilisatie en die daarover klacht indiende bij de Orde van Geneesheren, wordt van het kastje naar de muur gestuurd. De klacht dateert van september 1996 en er wordt door de Orde geen of nauwelijks aandacht aan geschonken. De arts die de sterilisatie bij de vrouw uitvoerde, blijft tot vandaag buiten schot.

Op 20 september schreef de vrouw, die op het ogenblik van de sterilisatie in een gezinsvervangend tehuis verbleef, voor het eerst een brief aan de Nationale Orde van Geneesheren in Brussel. Een kopie van de brief werd tegelijk verstuurd naar de Orde van Geneesheren in Antwerpen, de provinciale afdeling van de Orde. Op 29 oktober van datzelfde jaar kreeg de vrouw een antwoord waarin stond dat de Orde de klacht goed ontvangen had. "Het nodige onderzoek wordt ingesteld", vermeldde toenmalig voorzitter Vanderveken. Ook van de Nationale Orde kwam bevestiging van de klacht en men voegde eraan toe dat de klacht, voor passend gevolg, zou worden overgemaakt aan de Orde in Antwerpen, die inmiddels, luidens hun brief, al met een onderzoek gestart was.

Op 13 maart kreeg de vrouw bericht van de Orde in Antwerpen met de volgende mededeling: "De Provinciale Raad van de Orde van geneesheren heeft in verband met uw aangetekend schrijven (...) na grondige bespreking, een beslissing getroffen. Het is de Raad echter niet toegelaten de beslissing aan de klager mee te delen daar dit door de huidige wetgeving niet toegelaten is."

De vrouw besloot het daar niet bij te laten. Ze schreef terug het bestuur van de Nationale Raad van de Orde op 20 juni 1997 om haar beklag te doen over de gang van zaken. "Wat of hoe de beslissing van de Provinciale Raad in deze zaak ook zou zijn, deze werd blijkbaar niet genomen na het nodige onderzoek dat in een brief van 29 oktober beloofd werd."De vrouw werd in de zaak zelfs niet gehoord. Tegelijk tekende ze in hetzelfde schrijven beroep aan tegen deze handelwijze en vroeg ze een onderzoek naar de manier waarop haar zaak in Antwerpen was behartigd.

Op 1 juli volgde het antwoord van de Nationale Raad van de Orde: "Uw klacht wordt, voor passend gevolg, overgemaakt aan de Provinciale Raad van de Orde der geneesheren van Antwerpen, die ter zake alleen bevoegd is." Sedert dat schrijven heeft vrouw van de Orde niets meer vernomen. "De opeenvolging van de verschillende brieven toont duidelijk aan hoe de Orde van Geneesheren eigenlijk werkt", zegt Jan Vanhaelen, auteur van Boontje, een boek over het verhaal van de bewuste vrouw. "Men draait er in een kringetje rond en dekt enkel de fouten van de eigen leden in. De Orde bewijst nog maar eens dat ze niet ten dienste staat van de patiënten."

Volgens Vanhaelen resten er de vrouw niet veel mogelijkheden meer om de zaak ook langs juridische weg aan te klagen. "De zaak is eigenlijk verjaard. Maar juristen hebben me toch verteld dat er nog een gerechtelijke achterpoort bestaat om de zaak eventueel voor een burgerlijke rechtbank te brengen."

Voorzitter Jean-Luc Desbuquoit van de Antwerpse Provinciale Raad van de Orde van geneesheren zit met de zaak verveeld. "We kunnen inderdaad binnen de huidige wetgeving geen informatie geven aan de klager", geeft hij toe. "Ik vind dat jammer. De zaak van de vrouw was trouwens een tuchtprocedure en volgens de wet is de klager in zo'n procedure geen betrokken partij."

Het feit dat de klaagster niet is gehoord, vindt Desbuquoit wel een ernstige tekortkoming. "Maar ook dat is niet verplicht. Mijn voorganger (Desbuquoit volgde als voorzitter dokter Vanderveken op, nvdr) heeft niet gemeend dat dat nodig was. Misschien heeft de toenmalige raad ook beslist dat een sanctie zich niet opdrong, ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat we de klacht terug hebben gestuurd naar de Nationale Raad omdat we ze al onderzocht hadden. Voor ons is deze zaak afgehandeld."

Frans Steenhoudt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234