Donderdag 02/02/2023

Orde van Geneesheren gekortwiekt

Nieuwe 'Hoge Raad' moet zorgen voor uniformiteit in naleving medische deontologie

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Een overkoepelende Hoge Raad moet in de toekomst waken over de deontologie in de gezondheidsberoepen. Tenminste als de verschillende partijen het eens raken over een discussietekst die ingediend wordt door minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS), in nauwe samenwerking met de VLD-senatoren Patrik Vankrunkelsven en Annemie Van de Casteele. De Hoge Raad moet het ultieme antwoord bieden op de al tientallen jaren aanslepende discussie over zin en onzin van de Orde van Geneesheren.

De analyse dat de Orde van Geneesheren een verouderd orgaan is dat zich meer met belangenverdediging dan met het doen naleven van de beroepsdeontologie bezighoudt, wordt al sinds jaar en dag gemaakt. Talrijke wetsvoorstellen die het midden hielden tussen de volledige afschaffing en een minimale modernisering van de Orde zagen het licht, maar steevast strandde de discussie.

"We hebben er nu bewust voor gekozen om uit dat klassiek debat te stappen en te vertrekken vanuit een andere logica", zegt Rudy Demotte. "Met de Hoge Raad voor de Deontologie van de Gezondheidsberoepen willen we een nieuwe structuur creëren voor alle gezondheidsberoepen. Niet enkel voor de artsen en de apothekers, maar ook voor andere medische actoren zoals kinesitherapeuten, tandartsen en verpleegkundigen."

De discussietekst die voorligt, kortwiekt de vleugels van de bestaande ordes, maar behoudt hen wel nog twee functies voor. "De provinciale orde krijgt een verzoenende rol en voert het onderzoek wanneer er een klacht wordt ingediend", zegt Patrik Vankrunkelsven. "Daarboven staat een interprovinciale raad die de tucht- en rechtspraak voert. Voor de gezondheidsberoepen die geen orde hebben wordt die functie door de Hoge Raad uitgeoefend. Daar bovenop komt dan de Hoge Raad als beroepsinstantie. Rechter en rechter in beroep zijn op die manier niet langer dezelfde."

De Hoge Raad krijgt daarnaast ook de opdracht om algemeen geldende deontologische regels vast te leggen en verleent adviezen over die grondbeginselen wanneer daarom verzocht wordt. Beroepsgroepen die vandaag geen orde hebben, krijgen de mogelijkheid om een orde op te richten die vergelijkbaar is met de gemoderniseerde Orde van Geneesheren.

Volgens de initiatiefnemers garandeert het voorliggende systeem veel beter dan vandaag een uniformiteit in de naleving van de medische deontologie. "Vandaag is de orde in de ene provincie moderner dan in de andere. Het gevolg is een gebrek aan eenvormigheid. Die ongelijkheid valt weg door op interprovinciaal niveau een Raad te creëren", zegt Patrik Vankrunkelsven. "Nu maakt iedereen, bij gebrek aan algemeen geldende regels een beetje zijn eigen deontologisch kader."

De tekst die voorligt is een discussietekst, maar de initiatiefnemers zijn vast van plan om het tempo hoog te houden en zo snel mogelijk hoorzittingen in de bevoegde senaatscommissie te organiseren. "Informeel krijgen we zeker geen negatieve reacties uit de sector", zegt Annemie Van de Casteele. "Zeker de apothekers zijn vragende partij. Er zijn vanzelfsprekend altijd individuen die niet zullen applaudisseren, maar ik neem aan dat er enkel over punctuele zaken meningsverschillen zullen bestaan. Met het achterliggende idee lijkt men in grote lijnen eens."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234