Woensdag 03/03/2021

Coronavaccin

Orde der Artsen zal streng optreden tegen antivaxdokters: ‘Coronavaccin aanbevelen is deontologische plicht’

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

‘Het wordt de deontologische plicht van artsen om de coronavaccins aan te bevelen.’ De Morgen kon een niet mis te verstaan advies van de Orde der Artsen aan alle dokters in ons land inkijken. Tegen antivaxdokters, die het nut of de veiligheid van de vaccins in twijfel trekken, zal ‘streng worden opgetreden’.

In een recente vergadering onderzocht de Orde der Artsen, die alle 52.000 artsen in ons land verenigt, de deontologische aspecten rond het vaccinatieprogramma tegen Covid-19. Daar is nu een vlammend advies uit voortgekomen dat zich aan alle artsen in ons land richt.

De Morgen kon dat advies al inzien en de boodschap ervan is zeer duidelijk: “Omwille van de belangrijke gezondheidswinst verbonden aan dit vaccinatieprogramma is het overduidelijk dat een sterke aanbeveling vanwege de arts de enige manier is om aan adequate gezondheidspreventie, -bescherming en -promotie te doen. De Orde der Artsen zal waken dat artsen hun deontologische plicht nakomen door een voortrekkersrol op te nemen bij het adviseren en promoten van de vaccinatie.”

Antivaxdokters laten maar beter hun besognes varen, want “er zal streng worden opgetreden tegen het verspreiden van informatie welke niet met de huidige stand van de wetenschap strookt”. De Orde: “In het verleden heeft de verstrekking van desinformatie vanwege vaccinsceptici (arts of niet-arts) het vertrouwen in vaccinatie bij de bevolking dermate aangetast dat de vaccinatiegraad afnam en er een heropflakkering van de ziekte optrad.”

Het advies eindigt met een positieve noot. De nationale raad van de Orde toont zich verheugd over de massale bereidheid tot vaccinatie bij het artsenkorps zelf. “Hierdoor beschermen artsen zichzelf en blijven ze in staat om - ook in een pandemie - hun sleutelrol in de zorg op te nemen”, klinkt het nog. 

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234