Zondag 07/03/2021

Orban

Orbán kan mogelijk toch blijven, maar wel in quarantaine

De Hongaarse premier Viktor Orbán. Beeld REUTERS
De Hongaarse premier Viktor Orbán.Beeld REUTERS

De Hongaarse premier Orbán zal wellicht toch niet buiten vliegen bij de EVP, zoals CD&V had gevraagd. Zijn lidmaatschap zou tijdelijk worden opgeschort. “Dit vermijdt gezichtsverlies langs beide kanten”, zegt professor Europese politiek Steven Van Hecke (KULeuven)

Morgen is D-Day voor de Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn partij Fidesz. Dan beslist de Europese Volkspartij, de fractie in het Europees Parlement waartoe ook CD&V behoort, of ze lid kunnen blijven van de politieke familie. De stemming komt er op vraag van dertien zusterpartijen, waaronder CD&V, die genoeg hebben van de provocaties uit Hongarije.

Steen des aanstoots was de mediacampagne die Orbán vorige maand lanceerde waarin hij Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, een EVP-partijgenoot, ervan beschuldigde om Hongarije in gevaar te brengen door ongecontroleerde migratie toe te staan. Na zijn jarenlange kritiek op de Europa bleek die persoonlijke aanval op Juncker de druppel te veel.

Een campagne van de Hongaarse overheid met Juncker en George Soros in de hoofdrol.  Beeld REUTERS
Een campagne van de Hongaarse overheid met Juncker en George Soros in de hoofdrol.Beeld REUTERS

“De problemen spelen natuurlijk al langer, maar dit is de eerste keer dat Juncker met naam en foto werd genoemd”, zegt Steven Van Hecke, docent Europese politiek (KULeuven). “Zeker nu, in volle Europese kiescampagne, ligt dat gevoelig. De EVP wil straks haar nieuwe goudhaantje Manfred Weber voorzitter maken van de Commissie. Ze vreest dat Orbán dat plan kan doorkruisen.”

Opschorting

CD&V-voorzitter Wouter Beke, Duits kanselier Angela Merkel en Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk: ze hebben het allemaal gehad met Orbán en zijn Fidesz. “Wie continu ingaat tegen de christendemocratische waarden, heeft bij ons geen plaats”, zei Beke vorige maand nog. “We hebben Orbán al genoeg kansen gegeven.”

Tegelijk krijgt de Hongaarse premier heel wat steun van andere lidpartijen, waaronder de Partido Popular van Spaans premier Rajoy, de Forza Italia van Berlusconi en een handvol Oost-Europese lidpartijen. Samen vertegenwoordigen ze heel wat parlementsleden. Die verdeeldheid verklaart waarom Orbán tot nu toe nog geen sanctie kreeg opgelegd binnen de EVP.

Vliegt de Hongaar nu toch buiten? Dat is de vraag aan de vooravond van de vergadering in Brussel, waar 260 leden zich over het lot van Orbán zullen buigen. Volgens een scenario dat nu op tafel ligt, en waarover
De Standaard bericht, is het antwoord neen. Het lidmaatschap van Fidesz zou immers niet worden geschrapt, maar wel tijdelijk worden opgeschort tot na de Europese verkiezingen.

Intussen zou een ‘raad van wijzen’ worden aangeduid die de toestand in Hongarije zal opvolgen. Als die het nodig acht, kan er op een volgende vergadering tijdens de Paasvakantie toch nog forser worden ingegrepen. Onder andere Herman Van Rompuy (CD&V) zou in de running zijn voor die raad, al kan of wil Van Rompuy dat voorlopig niet bevestigen.

In quarantaine

“Het was al langer duidelijk dat er geen uitsluiting zat aan te komen”, zegt Van Hecke. “Met een opschorting voorkomt de EVP dat er groot gezichtsverlies wordt geleden aan één van beide kanten. Er wordt een afkoelingsperiode ingelast om de discussie over de verkiezingen te tillen.” De schorsing en de raad van wijzen behoren volgens Van Hecke tot “het klassieke arsenaal” van de Europese Volkspartij.

Zo’n opschorting zou wel betekenen dat CD&V-voorzitter Beke zijn slag niet thuis haalt. Hij had in een brief aan EVP-voorzitter Joseph Daul immers aangedrongen op een ontslag. Toch hoeft dat niet noodzakelijk gezichtsverlies te betekenen, meent Van Hecke. “Hij kan zeggen dat hij het verschil heeft gemaakt. Na alle incidenten wordt Orbán in quarantaine geplaatst, en wordt hij tot na de verkiezingen onschadelijk gemaakt.”

Intussen benadrukt CD&V-voorzitter Beke dat er nog geen beslissing is genomen over het lot van Orbán. Hij heeft nog volop overleg met de partijvoorzitters binnen de EVP. Ook Europees parlementslid Ivo Belet (CD&V) laat weten dat er nog niets is beslist.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234