Maandag 03/08/2020

economie

Oranje weelde geeft de Belg het nakijken

De grachten van Amsterdam.Beeld ANP

Nederland triomfeert over België. Niet op het voetbalveld, wel op vlak van economie. "Ze hebben de crisis minder goed verteerd dan wij, maar naar de toekomst toe staan onze noorderburen er wel beter voor."

Wie de naakte cijfers van de twee landen erop naslaat, ziet in één oogopslag dat Nederland op alle vlakken beter scoort dan ons land. Of het nu gaat om economische groei, het tekort op de begroting of de staatsschuld. Ook de vooruitzichten voor volgend jaar zijn consequent beter voor onze noorderburen. Heeft de regering van premier Mark Rutte dan een succesrecept gevonden? Neen, schrijft econoom Bas Jacobs van de Rotterdamse Erasmus Universiteit op zijn blog. "De economische voorspoed heeft nauwelijks iets te maken met het beleid van Rutte II. De regering heeft alleen maar beleid gevoerd dat het economisch herstel sinds 2012 heeft beschadigd."

Ook ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte nuanceert de gezonde 'Hollandse' cijfers. "Het is misleidend te denken dat Nederland het fantastisch doet. Het land groeit nu sneller, maar was tijdens de crisis van 2008 ook veel dieper teruggevallen. Als we het tweede kwartaal van 2008 als basis nemen en op 100 zetten, dan staat België vandaag op 106 en Nederland op slechts 103,4. Onze noorderburen maken nu een inhaalbeweging, nadat ze twee recessies hebben meegemaakt. Ze hebben zwaar geleden onder de vastgoedcorrectie. De huizenprijzen zijn er met 25 procent gedaald, waardoor de gezinnen minder gingen consumeren en de economie kromp. En dat terwijl de vastgoedprijzen in ons land met amper 2 procent gedaald zijn. Anderzijds heeft de Nederlandse regering in die periode ook forser bespaard en meer hervormd. Daardoor kan het land vandaag bijna een begroting in evenwicht presenteren." Of zoals Bas Jacobs het formuleert: "Het zoet van het regeringsbeleid ligt in de toekomst, terwijl het leven bijna vijf jaar lang economisch zuur was."

.Beeld DM

Pensioenfondsen

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij vermogensbeheerder Econopolis, geeft toe dat Nederland voor enkele florissante jaren staat. "Het heeft zijn zaakjes beter op orde dan België. Zo heeft Nederland niet af te rekenen met een vergrijzingsprobleem. Voor de pensioenen is een dubbele financiering voorzien. De Nederlanders hebben net als wij een wettelijk pensioen, maar daarnaast beschikken zij over een goed uitgebouwde tweede pijler." Al jaar en dag sparen ze via pensioenfondsen voor een extra appeltje voor de dorst. "Terwijl Belgen zélf sparen voor hun pensioen, hoeft een Nederlander dat veel minder te doen. Hij bouwt reserves op via pensioenfondsen, die veel meer onderbouwd zijn dan in ons land."

Bart Van Craeynest.Beeld Twitter/Bart Van Craeynest

Nog een cruciale factor voor de toekomst is de Nederlandse overheidsschuld. Die bedroeg eind vorig jaar slechts 65,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) of 436,8 miljard euro. Ter vergelijking: de Belgische staatsschuld ligt met 105,8 procent van het bbp of 455,3 miljard euro pakken hoger, en daarin zal de komende twee jaar nauwelijks verandering komen. Onze noorderburen zullen volgend jaar zelfs onder de kaap van 60 procent duiken.

Ook op andere vlakken staat Nederland een stap verder. Neem nu de arbeidsmarkt: deeltijds werken is er stevig ingeburgerd. Ruim een kwart van de mannen en liefst drie kwart van de vrouwen hebben een deeltijdse baan. "Dat is deels te verklaren door de duurdere en minder goed georganiseerde kinderopvang. Daardoor gaan vrouwen veel sneller deeltijds werken dan in ons land", zegt Peter Vanden Houte (ING). "Anderzijds stromen ook veel jongeren via deeltijdse banen de arbeidsmarkt binnen. En veel vroeger dan in ons land", voegt Bart Van Craeynest (Econopolis) toe. "Op dat vlak heeft België wel nog veel inhaalpotentieel. Meer deeltijdse arbeid zou ook onze werkgelegenheidsgraad fors kunnen verhogen. Om dezelfde graad te realiseren als in Nederland, zouden er in België 900.000 jobs moeten bijkomen. En toch ligt onze welvaart niet lager. Dat bewijst dat we met minder mensen harder moeten werken om die welvaart te realiseren."

Gasbel

Hoewel de economische toekomst Nederland lijkt toe te lachen, is het ook daar niet allemaal rozengeur en maneschijn. "Een deel van de welvaart die het in het verleden heeft opgebouwd, komt van de 'gasbel'", zegt Peter Vandenhoute (ING). "Nederland heeft jaren kunnen teren op de inkomsten uit aardgas, die België niet had. Maar die zullen de komende decennia afnemen, want de gasproductie zal verminderen."

Bovendien kan ons land nog werk maken van verbeteringen om de achterstand in te halen. "Zoals een flexibelere arbeidsmarkt of het aanpakken van het vergrijzingsprobleem. Alleen vereist dat politieke moed en grondig overleg", zegt Van Craeynest. "En het Nederlandse beleid is op dat vlak veel constructiever. Daar wordt samen met de sociale partners bekeken hoe de economie sterker gemaakt kan worden. Bij ons is dat sociaal overleg uitgegroeid tot een gevecht tussen 'wij' en 'zij'." Al is een beter economisch plaatje geen garantie op politiek succes, zal premier Rutte moeten toegeven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234