Zaterdag 17/08/2019

Orakel

Hans Wiegel gold jarenlang als het orakel van Diever. De liberale leider was allang weg uit de Haagse politiek, maar kon het toch niet laten de VVD, minstens per seizoen, eens flink op te schudden. Vanuit zijn boerderij in Drenthe regende het dan banbliksems: te links, te slap, te volgzaam. De eerste jaren was het establishment erg geïrriteerd door zijn populistische oneliners, maar later oogstte Wiegel alleen nog meewarig schouderophalen. Ook al omdat hij schurkpaal in drieledig was geworden voor het rechtse geblaat van Wilders.

Nu is er het orakel van Berlare. Weer een notoire liberaal, zij het minder populistisch en niet rechts. Wel met een nog geavanceerder talent voor casuïstiek van het bloed. Meer voorhamer ook. Als hij het op zijn heupen krijgt: berg je. Zelfs een Monte Cristo houdt hem dan niet tegen.

Karel De Gucht.

Natuurlijk is hij in Europa niet politiek aseksueel geworden. Daar is zijn natuur te vlezig voor. Zij die ooit dachten dat eurocommissaris De Gucht zich in de neutraliteit van het uitheemse ambt zou laten invriezen, hebben zich nooit verdiept in de psyche van de goede man. Zijn diepste wezen is: freedom of speech, en dat laat hij zich niet ontnemen door een anjer in het knoopsgat. Derhalve kunnen Open Vld en aanverwante regeringen weten wat hen te wachten staat: een omnipotent lastpak. Karel zal blijven fulmineren, nu over Congo, straks over de monarchie, de Lange Wapper, Afghanistan. En niet in woorden met een rokje, in karwatstaal.

Hij kan het niet laten, en het is zijn charme. Kanselpoliticus gedoemd tot het adagium: van fluwelen revoluties komt steeds meer razernij. Alexander De Croo - altijd verkouden? - komt niet weg met wat handjeklap. In Berlare weten ze namelijk nog wat een dorsvlegel is. Dat zullen Yves, Didier, Laurette en Joëlle ooit ook weten.

Hugo Camps

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden