Dinsdag 10/12/2019

Opzijgeschoven Wall Street-diva investeert nu in vrouwen

Ooit was ze een van de machtigste vrouwen op Wall Street en rijfde ze succes na succes binnen. Maar twee ontslagen, kort na elkaar, schudden haar wakker. Nu heeft Sallie Krawcheck de wapens opgenomen tegen het glazen plafond.

Ze zat niet bij de pakken neer. Of toch niet lang. Een ontslag blijft een ingrijpende gebeurtenis. "Als ik terugkijk, zie ik mij negen maanden lang op de sofa zitten in mijn joggingbroek, te wachten tot iemand mij belt", zei ze aan BBC over haar eerste ontslag. Maar een half jaar nadat ze voor de tweede keer de laan uit was gestuurd, werd Sallie Krawcheck al opnieuw een machtige vrouw. Zij het dan dat het dit keer onder vrouwen is: in mei van dit jaar kocht ze '85 Broads' op, een netwerk waar wereldwijd 30.000 vrouwen lid van zijn. "Investeren in vrouwen is slim zakendoen. En vrouwen die in zichzelf investeren en in anderen, zoals ze doen via het netwerk, is zelfs nog intelligenter", schrijft ze op haar LinkedIn-pagina.

85 Broads overnemen was een verrassende zet, zelfs voor Krawcheck zelf, zo zegt ze. "Mijn hele carrière lang heb ik geprobeerd het onderwerp 'vrouw in de zakenwereld' te mijden, vaagweg omdat ik dacht dat als ik er te veel over zou praten, dat op de een of andere manier op een negatieve manier zou terugkaatsen naar mij. Wanneer mij de vraag werd gesteld, zei ik dan altijd: ik denk nooit aan vrouwen in de zakenwereld, ik concentreer mij op mijn werk."

Sallie Krawcheck maakte al op jonge leeftijd naam in Wall Street. Ze begon eind jaren tachtig als junior analist bij de investeringsbank Salomon Brothers, maar verliet de bankwereld toen ze zwanger werd van haar zoon. Het plan was om non-profitwerk te gaan doen, misschien zelfs parttime gaan werken. Maar daar kwam ze snel op terug. Ze had te veel energie, ze moest iets gaan doen, zo zei ze ooit aan de krant The Wall Street Journal.

Het tijdschrift Institutional Investor riep haar eind jaren negentig - ze werkte toen voor de adviesfirma Sanford C. Bernstein - uit tot beste analist van de financiële wereld in de VS. In 2002 werd ze aangetrokken om Smith Barney te leiden, de nieuwe afdeling voor beleggingsonderzoek en effectenhandel van bankreus Citigroup. In 2008, bij het begin van de financiële crisis, clashte het tussen haar en Vikram Pandit, destijds CEO van Citigroup. Krawcheck mocht haar boeltje pakken.

Het meningsverschil ging, hoe kan het ook anders, over geld. Maar ook over empathie: wilde Krawcheck cliënten die hadden geïnvesteerd in wat later rommelproducten bleken te zijn en zwaar verlies hadden geleden, op de een of andere manier terugbetalen, dan had Pandit daar een andere mening over.

Sallie Krawcheck bleef niet lang zonder werk. In augustus 2009 werd ze opgevist door Bank of America, waar ze de opdracht kreeg om de pas opgekochte bank Merrill Lynch te integreren in het grotere geheel. Twee jaar later was het ook daar voorbij voor haar. Officieel heette het dat haar positie moest verdwijnen om het bedrijf meer te stroomlijnen. Maar al snel zou blijken dat een machtsspel aan de basis lag: Krawcheck was te bedreigend geworden voor grote baas Brian Moynihan en werd opzijgeschoven. Als afscheidspremie kreeg ze 6 miljoen dollar.

Krawcheck behoorde tijdens haar topjaren in de financiële wereld tot de machtigste vrouwen van Wall Street. Een uitstervend ras, zo blijkt: andere leading ladies, zoals Heidi Miller (JPMorgan) en Erin Callan (Lehman) namen in de afgelopen jaren ook al afscheid van het mannenbastion.

Haar ontslag leerde haar dat in tijden van tegenspoed bedrijven reageren door de rangen te sluiten. Diversiteit, vooral op vlak van gender, wordt een detail. "Eigenlijk zeggen ze: we zouden haar de gelegenheid willen geven maar we moeten het zekere voor het onzekere nemen, we kunnen ons nu geen diversiteit veroorloven. Terwijl bedrijven die investeren in genderdiversiteit in het topmanagement hogere winsten hebben, meer aan innovatie doen en meer gefocust zijn op klanten. "

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234